Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που είχαν επιβληθεί για την στάση της Μόσχας στην ουκρανική κρίση
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την επέκταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που είχαν επιβληθεί για την στάση της Μόσχας στην ουκρανική κρίση. 

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, εξετάζονται τρεις δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης των περιοριστικών μέτρων για 3-4 μήνες. «Οι αξιωματούχοι λένε, ότι υπάρχουν τρεις δυνατότητες: επέκταση των κυρώσεων για άλλους έξι μήνες, για ένα χρόνο ή για μικρότερο χρονικό διάστημα, από τρεις έως τέσσερις μήνες, για να δείξουν στη Μόσχα ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ παραδέχεται κάποιες παραχωρήσεις σε σχέση με την Ουκρανία», γράφει η εφημερίδα.

Όπως δήλωσαν στη WSJ Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, «υπάρχει γενική συμφωνία ότι η οικονομική πίεση στη Ρωσία θα πρέπει να συνεχιστεί, μέχρι που το σχέδιο ειρηνικής διευθέτησης, που συνήφθη με τη μεσολάβηση του Μινσκ δεν εφαρμοστεί πλήρως». 

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η ΕΕ βρίσκεται κοντά στην επέκταση των κυρώσεων, «παρά τις προσπάθειες βελτίωσης των σχέσεων με τη Μόσχα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι». Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν το θέμα στα μέσα Δεκεμβρίου, «μόνο εάν το ζήτημα δεν επιλυθεί εκ των προτέρων, όπως ήταν τον Ιούνιο», ανέφερε η εφημερίδα.

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη πηγές στην ηγεσία της ΕΕ, έγραψε ότι τον Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να επεκτείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για άλλους έξι μήνες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το μέτρο αυτό φέρεται να απαιτείται για την επιτάχυνση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην ανατολική Ουκρανία.