Περικοπές του επενδυτικού της προγράμματος, κατά 1 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Volkswagen, για την επόμενη χρονιά, ενώ έμφαση δίνει, πλέον, στην παραγωγή ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων
Περικοπές του επενδυτικού της προγράμματος, κατά 1 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η Volkswagen, για την επόμενη χρονιά. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία προσπαθεί να εξοικονομήσει πόρους ώστε να ανταπεξέλθει στο κόστος αντιμετώπισης του σκανδάλου ρύπων.

Για το 2016, θα περιορίσει τις δαπάνες για αγορές περιουσίας, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, σε €12 δισεκατομμύρια, από €13 δις. «Αυτό που σίγουρα δεν πρόκειται να κάνουμε είναι μείωση δαπανών σε βάρος του μέλλοντος. Αντιθέτως, θα επικεντρωθούμε στις επενδύσεις σε μελλοντικές τεχνολογίες και στον επαναπροσδιορισμό των μοντέλων μας», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Ματίας Μίλερ.

Το σκάνδαλο αναγκάζει τη Volkswagen να στραφεί στα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα: οι επενδύσεις για νέες τεχνολογίες σε αυτά τα είδη θα ενισχυθούν κατά €100 εκατομμύρια, την επόμενη χρονιά. 

Από την τράπεζα Lloyds, ο Άνταμ Τσέστερ σημειώνει τη σημασία της Volkswagen για τη γερμανική και παγκόσμια οικονομία: «Πρόκειται για μία πολύ σημαντική βιομηχανία στη Γερμανία. Νομίζω ότι συμβάλει στο 20% των γερμανικών βιομηχανικών εσόδων. Στη Volkswagen απασχολούνται παγκοσμίως 600.000 εργαζόμενους. Το ένα τρίτο των εργαζομένων στις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες εργάζονται στη Volkswagen.»

Είναι η πρώτη φορά που η Volkswagen αναγκάζεται σε περικοπή επενδύσεων, μετά την κρίση του 2009.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες του euronews αναφέρουν ότι στο στόχαστρο των αρχών στις ΗΠΑ βρίσκεται, πλέον και η βιομηχανία Robert Bosch, καθώς προμήθευε στη Volkswagen βασικά εξαρτήματα του συστήματος που ενοχοποιείται για την αλλοίωση των μετρήσεων ρύπων.

(Πηγή: euronews.gr)