Η σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας σχετικά με την τιμολόγηση του ρωσικού φυσικού αερίου κλιμακώθηκε την Τετάρτη, με την Gazprom να ανακοινώνει την διακοπή της τροφοδοσίας και το Κίεβο να δηλώνει ότι μπορεί να βρει φθηνότερες πηγές προμήθειας

Η σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας σχετικά με την τιμολόγηση του ρωσικού φυσικού αερίου κλιμακώθηκε την Τετάρτη, με την Gazprom να ανακοινώνει την διακοπή της τροφοδοσίας και το Κίεβο να δηλώνει ότι μπορεί να βρει φθηνότερες πηγές προμήθειας.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να διατάξει την Naftogaz να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό αέριο. Δεν είναι αυτοί που σταμάτησαν να δίνουν σε μας αέριο, είμαστε εμείς που δεν αγοράζουμε πλέον», δήλωσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιάτσενιουκ σε συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας.

«Το κάνουμε αυτό επειδή οι προσφορές (σ.σ. σε ό,τι αφορά την τιμή) που έχουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας είναι καλύτερες» σε σύγκριση με την Ρωσία, προσέθεσε.

Προς το παρόν, παραμένει αδιευκρίνιστο αν οι ουκρανικές εταιρείες θα μπορούν μελλοντικά να εισάγουν φυσικό αέριο από την Ρωσία.

Η Νaftogaz τόνισε ότι θα συνεχισθεί κανονικά η μεταφορά ρωσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ προσέθεσε ότι οι συζητήσεις για την τιμή του ρωσικού αερίου το 2016 (σ.σ. για τις πωλήσεις προς την Ουκρανία) θα διεξαχθούν εντός του Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά της, η Κομισιόν δηλώνει ότι δεν ανησυχεί για τις εξελίξεις. Σημειώνεται ότι το 1/3 του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην Ευρώπη προέρχεται από τη Ρωσία και το 50% αυτών των ποσοτήτων περνά από τους αγωγούς εντός της Ουκρανίας.

«Η Κομισιόν δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ουκρανία και δεν έχει κάποιο άλλο σχόλιο να κάνει» ήταν η λακωνική δήλωση της εκπροσώπου της Κομισιόν Anna-Kaisa Itkonen.