Επιστήμη & Τεχνολογία

Υπέρλαμπρες Εκρήξεις Αστεριών!

Υπέρλαμπρες Εκρήξεις Αστεριών!

Ενώ στις Ελληνικές πλατείες οι εκρήξεις απόγνωσηςτων πολιτών σφραγίζουν την πικρή μας καθημερινότητα, μια άλλη Έκρηξη, αστρική αυτή τη φορά, παρατηρήθηκε πρόσφατα σε μια μακρινή περιοχή του Σύμπαντος. Η αιτία της,ωστόσο, ήταν και πάλι η απόγνωση: Διότι, η συνεχής πίεση των βαρυτικών δυνάμεων οδήγησε ένα μεγάλο άστρο, με μέγεθος δέκα τουλάχιστον φορές όσο ο Ήλιος μας, στα πρόθυρα καταρρεύσεως της ίδιας του της ύλης.

Κινητά Τηλέφωνα Ελέγχονται με τη Σκέψη

Κινητά Τηλέφωνα Ελέγχονται με τη Σκέψη

Τα "έξυπνα" κινητά τηλέφωνα του μέλλοντος μάλλον θα είναι τόσο έξυπνα, που ο χρήστης τους θα μπορεί να τα ελέγχει με τους πιο απρόσμενους τρόπους.

Η ΝASA Στέλνει την «Ηρα» να Δει Πώς Είναι ο Δίας

Η ΝASA Στέλνει την «Ηρα» να Δει Πώς Είναι ο Δίας

Λιγότερο από ένας μήνας απομένει ώς την εκτόξευση του διαστημικού σκάφους της NASA Juno (Ηρα), που θα αναχωρήσει τον Αύγουστο με προορισμό τον πλανήτη Δία. H αποστολή του Juno θα προσδιορίσει αν o μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος αποτελείται μόνο από τα γνωστά νέφη ή αν διαθέτει και στερεό πυρήνα.

Τέφρα, ο Κλιματισμός του Μέλλοντος

Τέφρα, ο Κλιματισμός του Μέλλοντος

Στην Ελλάδα τα κτίρια καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας και κατά συνέπεια ευθύνονται για ένα σημαντικό ποσοστό των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Η συνεχής και μη ελεγχόμενη εγκατάσταση κλιματιστικών μηχανημάτων ευθύνεται για την αύξηση του συγκεκριμένου ποσοστού χρόνο με τον χρόνο

Τσουνάμι Κατέστρεψε την Αρχαία Ολυμπία

Τσουνάμι Κατέστρεψε την Αρχαία Ολυμπία

Ε, όχι και τσουνάμι στην Ολυμπία! Κι όμως ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μάιντς της Γερμανίας δρ Αντρέας Βετ, ο οποίος έχει διενεργήσει γεωμορφολογικές και γεωαρχαιολογικές έρευνες στην περιοχή της Ολυμπίας ισχυρίζεται τώρα, ότι η καταστροφή της δεν ήρθε από σεισμό, όπως πιστεύαμε αλλά από τσουνάμι - και ίσως όχι ένα αλλά πολλά - που κατόρθωσε να φθάσει από τη θάλασσα ως το ιερό!

Χωρίς το Άγχος της Μπαταρίας

Χωρίς το Άγχος της Μπαταρίας

Ανοίγοντας τον κλιματισμό σε ένα μοντέρνο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, και βλέποντας την μπαταρία να πέφτει γρήγορα, κάποιος μπορεί να καταλάβει τι είναι το λεγόμενο «άγχος της αυτονομίας». Ομως μια ανάλυση των πραγματικών αποστάσεων που διανύουν οι οδηγοί δείχνει πως ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί τόσο.

Όταν ο Αρχιμήδης «Έπαιζε» με τα Τετράγωνα

Όταν ο Αρχιμήδης «Έπαιζε» με τα Τετράγωνα

Ο Θεός είναι άγνωστο αν έπαιζε ζάρια, ο Αρχιμήδης όμως έπαιζε παιχνίδια! Μαθηματικά βεβαίως! Επιπλέον γνώριζε τα «άπειρα σύνολα» και ήταν ο μόνος που κατέγραψε τους τρόπους επίλυσης των μαθηματικών προβλημάτων, εν αντιθέσει με τους άλλους αρχαίους φιλοσόφους, που παραθέτουν μόνον το αποτέλεσμα αφήνοντας τους σύγχρονους να αναρωτιούνται...

Ηλιακή Ενέργεια από το Διάστημα

Ηλιακή Ενέργεια από το Διάστημα

H ιδέα της εκπομπής ηλιακής ενέργειας υπό μορφή ακτίνας στην επιφάνεια της Γης από συλλέκτες σε τροχιά είναι ένα παλιό όνειρο της επιστημονικής φαντασίας: στο «Reason» του Ισαάκ Ασίμοφ (1941) ένας διαστημικός σταθμός μεταδίδει ενέργεια που συλλέγεται από τον ήλιο σε αποικίες σε πλανήτες, χρησιμοποιώντας ακτίνες μικροκυμάτων.

Στον Αέρα με Ηλιακή Ενέργεια

Στον Αέρα με Ηλιακή Ενέργεια

Το Solar Impulse είναι ένα λεπτοκαμωμένο μονοθέσιο αεροπλάνο που ταξιδεύει εκμεταλλευόμενο την ενέργεια του ήλιου. Δεν κατασκευάστηκε για να πηγαίνει γρήγορα στον προορισμό του αλλά για να πείσει τη βιομηχανία της αεροναυπηγικής ότι με την κατάλληλη τεχνολογία μπορούν στο μέλλον όλα τα αεροπλάνα να κινούνται με τη βοήθεια του ήλιου, χωρίς να επιβαρύνουν με θόρυβο και καυσαέρια το περιβάλλον

Εξιχνιάζοντας το Μυστήριο της Δημιουργίας του Σύμπαντος

Εξιχνιάζοντας το Μυστήριο της Δημιουργίας του Σύμπαντος

Ενα νέο είδος αυθόρμητων μετασχηματιστών των νετρίνων ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες πως εντόπισε μία διεθνής ομάδα επιστημόνων, κατά τη διάρκεια του πειράματος «Tokai to Kamioka», υποστηρίζοντας πως ανίχνευσε για πρώτη φορά μιονικά νετρίνα τα οποία «μεταμορφώθηκαν» σε νετρίνα τ. Εκτός από εντυπωσιακή, η συγκεκριμένη ανακάλυψη ενδέχεται μάλιστα να ανοίγει τον δρόμο ώστε να διευκρινισθεί για ποιο λόγο η ύλη κατάφερε να υπερισχύσει της αντιύλης στα αρχικά στάδια της Μεγάλης Εκρηξης, με συνέπεια να δημιουργηθεί το σύμπαν

Εκτός Ελλάδας 139.000 Επιστήμονες

Εκτός Ελλάδας 139.000 Επιστήμονες

Η Ελλάδα μένει από επιστήμονες την ίδια στιγμή που τα πιο λαμπρά μυαλά της χώρας, έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο εξωτερικό εργάζονται από 114.000 έως 139.000 Ελληνες επιστήμονες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 8,5% με 10,5% των πτυχιούχων που ζουν στην Ελλάδα.

«Πράσινο» Τεχνητό Κρέας Παραγωγής Εργαστηρίου

«Πράσινο» Τεχνητό Κρέας Παραγωγής Εργαστηρίου

Το κρέας που μπορεί να αναπτυχθεί τεχνητά στα εργαστήρια θα μπορούσε να καταστεί μια «πράσινη» εναλλακτική λύση για τους καταναλωτές που δεν μπορούν να γίνουν χορτοφάγοι, αλλά επιθυμούν να μειώσουν την περιβαλλοντική επίδραση των τροφίμων που καταναλώνουν, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα.

Γιγάντιο Τεχνητό Δάσος θα Ανακόψει την Επέκταση της Σαχάρας

Γιγάντιο Τεχνητό Δάσος θα Ανακόψει την Επέκταση της Σαχάρας

Ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία μιας γιγάντιας ζώνης δάσους κατά πλάτος ολόκληρης της Αφρικής άρχισε να υλοποιείται στη Σενεγάλη, με την προοπτική να ανακόψει την απειλητική επέκταση της Σαχάρας προς το νότο.

Παρίσι - Πεκίνο σε 2,5 Ώρες

Παρίσι - Πεκίνο σε 2,5 Ώρες

Υπερηχητικό αεροπλάνο-πύραυλο, που θα πετά στη στρατόσφαιρα, κάνοντας την πτήση Παρίσι - Τόκιο σε μόλις 2,5 ώρες και μάλιστα χωρίς να μολύνει την ατμόσφαιρα, σχεδιάζει η αεροπορική βιομηχανία EADS.

Τέρμα στην Κατανάλωση Ρεύματος από Συσκευές σε Κατάσταση «Αναμονής»

Τέρμα στην Κατανάλωση Ρεύματος από Συσκευές σε Κατάσταση «Αναμονής»

Νέα τεχνολογία που αποτρέπει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τις κάθε είδους ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, όταν βρίσκονται σε κατάσταση «αναμονής» (stand-by) ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν Ιάπωνες επιστήμονες. Μάλιστα, η NEC Corp και το πανεπιστήμιο Τοχόκου, που προωθούν τις έρευνες, θεωρούν ότι η νέα τεχνολογία ημιαγωγών μπορεί να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στην επόμενη πενταετία