Επιστήμη & Τεχνολογία

Έλληνας Κατασκεύασε τον Ταχύτερο Υπολογιστή του Κόσμου

Έλληνας Κατασκεύασε τον Ταχύτερο Υπολογιστή του Κόσμου

Ερευνητές της εταιρείας πληροφορικής ΙΒΜ, με επικεφαλής τον Έλληνα φυσικοχημικό Φαίδωνα Αβούρη, δημιούργησαν το πρώτο κύκλωμα υψηλής ταχύτητας από γραφένιο, στο οποίο όλα τα στοιχεία είναι ολοκληρωμένα σε ένα τσιπάκι.

Έρχεται το Γιγάντιο Γυάλινο «Ντόνατ» της Apple (video)

Έρχεται το Γιγάντιο Γυάλινο «Ντόνατ» της Apple (video)

Ένα γιγάντιο γυάλινο στρογγυλό κτίριο το οποίο θα θυμίζει κάτι ανάμεσα σε διαστημόπλοιο, σαμπρέλα ελαστικού αυτοκινήτου και....ντόνατ, θα είναι ενεργειακά αυτόνομο και θα έχει μία καφετέρια χωρητικότητας 3.000 ανθρώπων, πρόκειται να φιλοξενήσει μέσα στα επόμενα χρόνια τα κεντρικά γραφεία της Apple, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Στιβ Τζομπς.

Εγκλώβισαν την Aντιύλη στο CERN

Εγκλώβισαν την Aντιύλη στο CERN

Τον εγκλωβισμό ατόμου «αντι-υδρογόνου» για δεκαπέντε ολόκληρα λεπτά πέτυχαν επιστήμονες του CERN, σημειώνοντας σημαντική επιτυχία, καθώς η προηγούμενη προσπάθειά τους είχε επιτρέψει τον εγκλωβισμό ατόμου αντιύλης για κλάσματα δευτερολέπτου. Η επιστημονική ομάδα εξηγεί τώρα, σε δημοσίευσή της στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Physics», ότι η εξέλιξη αυτή επιτρέπει τη λεπτομερή έρευνα των ιδιοτήτων της αντιύλης και την κατανόηση του λόγου που το Σύμπαν αποτελείται από συμβατική ύλη και όχι από το αντίθετό της, την αντιύλη

Το Πρώτο «Ηλιακό Τρένο» της Ευρώπης Έτρεξε στο Βέλγιο

Το Πρώτο «Ηλιακό Τρένο» της Ευρώπης Έτρεξε στο Βέλγιο

Το παρθενικό της ταξίδι έκανε χθες στο Βέλγιο η πρώτη αμαξοστοιχία που κινείται με ηλιακή ενέργεια και αφήνει μηδενικούς ρύπους στην ατμόσφαιρα χωρίς να υπολείπεται σε ταχύτητα από τα «κοινά τρένα».

Υδροηλεκτρικό Τσέπης

Υδροηλεκτρικό Τσέπης

Aν η αξία μιας εφεύρεσης κρίνεται από τις δεκαετίες ή τους... αιώνες που συνεχίζει να αξιοποιείται, τότε λίγες καινοτομίες μπορούν να συγκριθούν με τον ατέρμονα κοχλία του Αρχιμήδη. Μια πρωτοποριακή ανακάλυψη, που, 2.300 χρόνια μετά, συνεχίζει να εμπνέει τους επιστήμονες με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον «Αρχιμήδειο υδροκοχλία».

Καταµαράν µε Φωτοβολταϊκά Πανιά

Καταµαράν µε Φωτοβολταϊκά Πανιά

Με την πυξίδα του να δείχνει τον Ηλιο και όχι τον µαγνητικό Βορρά, το µεγαλύτερο ηλιακό σκάφος στον κόσµο προσπαθεί να κάνει ρεκόρ, ταξιδεύοντας 27.000 µίλια περιµετρικά της Γης, εκµεταλλευόµενο τον ούριο ηλιακό άνεµο στα φωτοβολταϊκά πανιά του.

Νίκος Σπύρου: Υπερεκτιμημένες οι Δυνατότητες του CERN

Νίκος Σπύρου: Υπερεκτιμημένες οι Δυνατότητες του CERN

Υπερεκτιμημένη, κρίνοντας εκ των αποτελεσμάτων, είναι η έρευνα στο CERN όπου εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεν έχει υπάρξει πειραματική επαλήθευση των κατά τα άλλα, πολύ ενδιαφερόντων θεωρητικών αποτελεσμάτων, εκτιμά ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ., Νικόλαος Σπύρου.

Παραγωγή Ηλεκτρικού Ρεύματος από... Μικρόβια

Παραγωγή Ηλεκτρικού Ρεύματος από... Μικρόβια

Τα μικρόβια μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέλλον για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, έπειτα από επίτευγμα επιστημόνων οι οποίοι κατάφεραν για πρώτη φορά να «διαβάσουν» την ακριβή μοριακή δομή των πρωτεϊνών που επιτρέπουν στα κύτταρα των βακτηρίων να μεταφέρουν ηλεκτρικά φόρτια.

Forma για την Πρόγνωση των Σεισμών

Forma για την Πρόγνωση των Σεισμών

Ενθαρρυντικά μηνύματα για την αξιόπιστη πρόγνωση σεισμικών γεγονότων προκύπτουν από την εφαρμογή μιας ελληνικής ερευνητικής μεθόδου στα δεδομένα του φονικού σεισμού της Ιαπωνίας.

Δρ. Κριμιζής: Νέος Στόχος η Προσέγγιση του Ηλιου

Δρ. Κριμιζής: Νέος Στόχος η Προσέγγιση του Ηλιου

Με την περιέργεια ενός παιδιού «που μετράει τα άστρα» συνεχίζει να συμμετέχει στην περιπέτεια της εξερεύνησης του Διαστήματος ο διακεκριμένος Ελληνας αστροφυσικός Σταμάτης Κριμιζής. Τελευταίο επίτευγμα του δρος Κριμιζή και των συνεργατών του, είναι το ταξίδι του διαστημόπλοιου Messenger στον πλανήτη Ερμή, το οποίο κλείνει σήμερα δύο μήνες σε τροχιά γύρω από τον πιο κοντινό στον Ηλιο πλανήτη.

«Φρένο» στους Σπάταλους Κινητήρες

«Φρένο» στους Σπάταλους Κινητήρες

Αν και το πιο οφθαλμοφανές μειονέκτημα των αυτοκινήτων είναι τα καυσαέρια που εκπέμπουν, τα κάθε λογής Ι.Χ. και λεωφορεία «χαραμίζουν» επίσης και τεράστια ποσά ενέργειας. Κι αυτό γιατί οι κινητήρες που χρησιμοποιούν είναι εξαιρετικά σπάταλοι: από την ενέργεια που παράγεται με την καύση της βενζίνης ή του ντίζελ, οι κινητήρες αξιοποιούν μόλις το 1/3, με τα υπόλοιπα 2/3 να «χάνονται» υπό τη μορφή θερμότητας που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα

Πρώτη Διεθνής Πτήση για το Solar Impulse

Πρώτη Διεθνής Πτήση για το Solar Impulse

Χθες, Παρασκευή, το αεροσκάφος Solar Impulse επρόκειτο να πραγματοποιήσει την πρώτη του διεθνή πτήση. Το Solar Impulse είναι ένα στοίχημα της σύγχρονης τεχνολογίας των ΑΠΕ, καθώς η ενέργεια που καταναλώνει προέρχεται αποκλειστικά από τον Ήλιο. Οι διοργανωτές προανήγγειλαν το ταξίδι αφού είχαν διασφαλίσει ότι η πτήση θα διεξαγόταν με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες

O Ερευνητής της Αιώνιας Νεότητας

O Ερευνητής της Αιώνιας Νεότητας

Ενας παππούς, πρακτικός φαρμακοποιός και ξακουστός αρωματοποιός στη Σμύρνη, δυο γονείς φαρμακοποιοί και η εικόνα ενός παιδιού που μεγαλώνει στο φαρμακείο των γονιών του, ανακατεύοντας μπουκαλάκια με φάρμακα στις εφημερίες. Kάτω από αυτές τις συνθήκες, ο νεαρός τότε Στάθης Γκόνος μάλλον δεν είχε και πολλές επιλογές για το τι δρόμο θα ακολουθούσε στη ζωή του. «Eκανα το χατίρι των γονιών μου, πήρα το πτυχίο της Φαρμακευτικής, αλλά μέχρις εκεί. Για μένα, η Φαρμακευτική με τη μορφή που τη βίωνα μέσω της οικογένειάς μου δεν ήταν η πρόκληση που ζητούσα. Aπό την άλλη, ήθελα να κάνω κάτι δικό μου κι αυτό με οδήγησε στην απόφαση να φύγω στα είκοσι ένα μου για το εξωτερικό», θυμάται.