Σχόλιο

Η Τεχνολογία Οδηγεί τις Εξελίξεις στην Ενέργεια

Η Τεχνολογία Οδηγεί τις Εξελίξεις στην Ενέργεια

Το περασμένο Σάββατο (25/11) το Energia.gr οργάνωσε στο Ίδρυμα Ευγενίδου μια άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα τις Ενεργειακές Τεχνολογίες, το 2nd Energy Tech Forum. Είχε προηγηθεί (23-24/11) το εξαιρετικά επιτυχημένο συνέδριο του ΙΕΝΕ, το «Ενέργεια και Ανάπτυξη 2017», που είχε ως κεντρικό θέμα τον «Μετασχηματισμό της Αγοράς Ενέργειας». Με τον ρόλο της τεχνολογίας να είναι κυρίαρχος σε σχεδόν όλες τις επιμέρους Συνεδρίες της καθιερωμένης αυτής ετήσιας συνάντησης. Βάσει των παρουσιάσεων που έγιναν στο ‘Ε&Α 2017’ και των όσων διημείφθησαν στις συζητήσεις, των panel discussions, υπήρξε κοινή η διαπίστωση ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις είναι αυτές που παίζουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο. για το πως διαμορφώνεται η αγορά και πως θα εξελιχθεί από εδώ και εμπρός

Ο Προϋπολογισμός και το Φάντασμα της Ανάπτυξης

Ο Προϋπολογισμός και το Φάντασμα της Ανάπτυξης

Για μια ακόμα φορά οι συζητήσεις για τον προϋπολογισμό του 2018 είναι μονόλογοι και φωνές που αντηχούν στην έρημο. Όπως συμβαίνει διαχρονικά στην περίοδο της μεταπολίτευσης. Γιατί, άλλωστε, να αλλάξει τώρα; Δεν γνωρίζω πως μπορεί να αξιολογηθεί αυτό το γεγονός. Ή αν μπορεί καν να αξιολογηθεί. Εξάλλου, υποστηρίζω την άποψη ότι «ο διάλογος μεταξύ ετεροφρόνων είναι αδύνατος και μεταξύ ομοδόξων περιττός». Συνεπώς μπορεί ο διάλογος να είναι αδύνατος. Παρόλα αυτά, στο επίπεδο του Κοινοβουλίου υπάρχει ως κοινός παρονομαστής και ως αξιολογικό κριτήριο για τον χαρακτήρα του προϋπολογισμού αυτό που ονομάζεται αναπτυξιακή διάσταση. Ας εστιάσουμε σ’ αυτή κι ας αφήσουμε παράμερα τον αδόκιμο πολιτικό λόγο ένθεν και εκείθεν. Με αυτό το κριτήριο, λοιπόν, ποια είναι τα συμπεράσματα που μπορούμε να συνάγουμε για το σχέδιο προϋπολογισμού;

Το Μέλλον της Ενέργειας είναι η Εξυπνη Ενέργεια

Το Μέλλον της Ενέργειας είναι η Εξυπνη Ενέργεια

Ο ενεργειακός τομέας αλλάζει ριζικά στον 21ο αιώνα. Οι χώρες χαράσσουν τον οδικό χάρτη για το 2050 με μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που μετασχηματίζουν τον ενεργειακό τομέα και τις αγορές. Τεχνολογίες μηδενικών ή χαμηλών εκπομπών, όπως οι ΑΠΕ και το φυσικό αέριο, διεισδύουν όλο και περισσότερο και με χαμηλότερο κόστος, ενώ η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και χαράσσει τον συντομότερο δρόμο για την αειφόρο ανάπτυξη. Το μέλλον της ενέργειας είναι η έξυπνη ενέργεια. Είναι η παραγωγή καθαρής και φθηνής ενέργειας και η λειτουργία της αγοράς, η διαχείριση και αποδοτική χρήση της με καινοτόμες τεχνολογίες. Αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε έναν ανταγωνιστικό ενεργειακό τομέα προς όφελος της οικονομίας και των καταναλωτών.

«Η Τουρκία ή θα Χάσει ή θα Κερδίσει Εδάφη»

«Η Τουρκία ή θα Χάσει ή θα Κερδίσει Εδάφη»

Οι ωμές τουρκικές προκλήσεις αυτών των ημερών στα Ίμια επιβεβαιώνουν μία παραδοσιακή πρακτική της Άγκυρας: στις παραμονές σημαντικών διμερών επαφών-συνομιλιών όχι μόνο δεν αμβλύνει, αλλά αντιθέτως κλιμακώνει την επεκτατική πίεση. Είναι ο πάγιος τρόπος για να στέλνει το μήνυμα πως η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα γίνει με βάση τις τουρκικές επεκτατικές διεκδικήσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν πραγματοποιείται με τουρκικές προδιαγραφές και όχι με ελληνικές. Παρά τα πολλά ανοικτά μέτωπά του και στο εσωτερικό και σε Συρία-Ιράκ, ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει να δηλώνει εμπράκτως πως οι χρόνιες μονομερείς επεκτατικές διεκδικήσεις όχι μόνο παραμένουν στο τραπέζι, αλλά και διατηρούν την έντασή τους. Με άλλα λόγια, στέλνει το μήνυμα στην Αθήνα πως δεν πρέπει να πιστεύει πως, λόγω των προβλημάτων της, η Άγκυρα είναι διατεθειμένη να κάνει εκπτώσεις. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι πως η Τουρκία είναι για τα καλά αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της. Μετά από δεκαετίες στρατιωτικής καταστολής του κουρδικού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος, η Δύση δεν κλείνει πλέον τα μάτια, όπως έκανε τις προηγούμενες δεκαετίες.

Η Νέα Εποχή της Πετρελαϊκής Κυριαρχίας των ΗΠΑ

Η Νέα Εποχή της Πετρελαϊκής Κυριαρχίας των ΗΠΑ

Μία από τις πλέον σημαντικές πρόσφατες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο είναι η «αναγέννηση» της παραγωγής ενέργειας στις ΗΠΑ, σε μεγάλο βαθμό λόγω της «επανάστασης» των σχιστολιθικών υδρογονανθράκων Σήμερα, μετά από μισό αιώνα ως καθαρός εισαγωγέας, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες την επόμενη δεκαετία να καταστούν καθαροί εξαγωγείς, καθώς οι εισαγωγές από τις παραδοσιακές πηγές μειώνονται και η ζήτηση για αμερικανικά ενεργειακά προϊόντα στο εξωτερικό αυξάνεται. Σύμφωνα με το World Energy Outlook του ΙΕΑ (εδώ), οι Η.Π.Α. αναμένεται στο άμεσο μέλλον να αποτελέσουν την κυρίαρχη δύναμη στην παραγωγή ενέργειας, καθώς η ώθηση από τους σχιστολιθικούς υδρογονάνθρακες προκαλεί τη μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής που παρατηρήθηκε εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια. Μέχρι το 2025, η αύξηση της αμερικανικής παραγωγής φυσικού αερίου και πετρελαίου θα μετατρέψει τη χώρα σε καθαρό εξαγωγέα ορυκτών καυσίμων για πρώτη φορά από το 1948. Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ο «αδιαμφισβήτητος ηγέτης» στις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου «για τις επόμενες δεκαετίες», σύμφωνα με τον IEA.

Η Αλλαγή Καθεστώτος στην Σαουδική Αραβία Οδηγεί σε Περιφερειακή Αστάθεια

Η Αλλαγή Καθεστώτος στην Σαουδική Αραβία Οδηγεί σε Περιφερειακή Αστάθεια

Από το περασμένο Σάββατο (4/11) όταν, υπό το πρόσχημα της πάταξης της διαφθοράς, ο νεαρός διάδοχος θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γνωστός ως MBS, εξαπέλυσε πογκρόμ κατά στενών συγγενών του, υψηλόβαθμων αξιωματούχων και επιφανών επιχειρηματιών, συλλαμβάνοντας και κρατώντας τους αιχμάλωτους υπό αυστηρή φρούρηση σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ριάντ, οι εξελίξεις στην μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του κόσμου υπήρξαν ραγδαίες. Το γεγονός δε ότι η Σαουδική Αραβία παράγει το ένα στα εννιά βαρέλια πετρελαίου που καταναλώνει ο πλανήτης, ενώ κατέχει μερικά από τα μεγαλύτερα αποθέματα παγκοσμίως και αποτελεί πυλώνα του OPEC και κατ’ επέκταση στυλοβάτης του Αμερικανικού δολαρίου, αφού όλες οι συναλλαγές παγκοσμίως πραγματοποιούνται σε δολάρια (υπολογίζονται σε περισσότερα των $2,0 τρισεκατομμυρίων ετησίως), έχει εντείνει την ανησυχία και τον προβληματισμό της διεθνούς κοινότητας ως προς την επόμενη ημέρα. Χωρίς αμφιβολία η σύλληψη με τις κατηγορίες της διαφθοράς, εκατοντάδων προσώπων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται 11 πρίγκιπες, τέσσερις υπουργοί, καθώς και οι ιδιοκτήτες των τριών ιδιωτικών καναλιών της Σαουδικής Αραβίας, αποτελεί τομή ως προς τις σταθερές που επικρατούσαν στην Σαουδική Αραβία από το 1979, αν όχι από το 1953.

Τα Paradise Papers και η «Βαλβίδα Ασφαλείας»

Τα Paradise Papers και η «Βαλβίδα Ασφαλείας»

Οι πλούσιοι δεν έχουν μόνο πολλά χρήματα, αλλά και τον τρόπο να μην φορολογούνται. Ήταν γνωστό, αλλά είναι διαφορετικό όταν δημοσιοποιούνται λίστες με “ονόματα και διευθύνσεις”. Τα Paradise Papers αποκαλύπτουν τεράστια κεφάλαια που βρίσκονται σε κατά κανόνα εξωτικά νησιά, τους λεγόμενους “φορολογικούς παραδείσους”. Εκεί ο φόρος είναι από μηδενικός έως αμελητέος, όταν ο αντίστοιχος φόρος στις χώρες που έχουν πραγματική έδρα οι συναφείς εταιρείες είναι δεκάδες φόρες πολλαπλάσιοι. Οι λίστες που ήρθαν τα τελευταία 24ωρα στη δημοσιότητα περιγράφουν συνολικά ένα ποσό που αγγίζει το αστρονομικό ποσό των οκτώ τρισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτή είναι η εκτίμηση της διεθνούς ένωσης ερευνητών δημοσιογράφων που κάνουν τις αποκαλύψεις και εξειδικευμένων οικονομολόγων. Είναι αξιοσημείωτο ότι σύμφωνα με μελέτες διεθνών τραπεζών και οικονομικών οργανισμών, το 10% των πλουσιότερων κατοίκων του πλανήτη κατέχει περιουσία σε ακίνητα και κινητά που αθροιστικά υπερβαίνει τα 240 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το υπόλοιπο 90% του πληθυσμού του πλανήτη μοιράζεται μόλις το 10% του παγκόσμιου πλούτου.

H Απρόσμενα Θετική Πορεία της Ελλάδος στην Ενέργεια Δημιουργεί Αισιοδοξία για Αγορές και Επενδύσεις

H Απρόσμενα Θετική Πορεία της Ελλάδος στην Ενέργεια Δημιουργεί Αισιοδοξία για Αγορές και Επενδύσεις

Την περασμένη εβδομάδα επισκέφτηκε την Ελλάδα ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, του ΙΕΑ, Dr. Fatih Birol ο οποίος με την συμμετοχή στελεχών του Οργανισμού παρουσίασε την τακτική Έκθεση για την Ελλάδα που κατάρτησε ο ΙΕΑ μετά την ολοκλήρωση της περιοδικής προβλεπόμενης (In depth review of energy policies Greece- IDR), τον περασμένο Απρίλιο. Η 128σέλιδη Έκθεση αποτελεί ουσιαστικά μία ακτινογραφία του Ελληνικού ενεργειακού τομέα αφού καλύπτει ενδελεχώς όλους τους τομείς όπως ζήτηση, προσφορά, παραγωγή, υποδομές, αγορές και νομοθετικό πλαίσιο. Η Έκθεση αναλύει με λεπτομέρεια το πώς προμηθεύεται η Ελλάδα την ενέργεια που χρειάζεται, δηλαδή εγχώρια παραγωγή και εισαγωγές, πώς χρησιμοποιεί την ενέργεια αυτή, τι μέτρα λαμβάνει για την προστασία του περιβάλλοντος (στο πλαίσιο αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής) και την διαφοροποίηση του ενεργειακού μείγματος, ενώ παράλληλα εξετάζει και αξιολογεί τις υφιστάμενες και προβλεπόμενες προκλήσεις για την προστασία του καταναλωτή και τη δημιουργία υγιούς ανταγωνισμού.

Αναλύοντας τον Τζέφρι Πάιατ

Αναλύοντας τον Τζέφρι Πάιατ

Για να αξιολογηθούν καλύτερα η επίσκεψη του Πρωθυπουργού και τα όσα συνέβησαν στις ΗΠΑ θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα το ασυνήθιστης αμεσότητας σχετικό άρθρο του αμερικανού πρεσβευτή κ. Τζέφρι Πάιατ. Ξεκινά με την απόφανση ότι «η επίσκεψη ήταν μια μεγάλη επιτυχία. Ο Πρόεδρος Τραμπ έστειλε ισχυρό μήνυμα για την αμερικανική στήριξη στην Ελλάδα δεσμευόμενος ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό της». Αλλά υπήρξε ποτέ περίπτωση να παύσει αυτή η στήριξη και να μας άφηνε να προσδεθούμε στο άρμα της Ρωσίας; Αλλωστε η συνεχής αυτή στήριξη παρέχεται κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, επειδή εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα, χωρίς να υποτιμώ καθόλου τα αντίστοιχα ελληνικά, κάτι το οποίο όμως στηλίτευε έως τώρα η Αριστερά, συμπεριλαμβανομένου του κ. Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος άλλωστε αρχικά προσπάθησε να παίξει το χαρτί της Μόσχας

Η Καταλονία και οι «Αδύναμοι Κρίκοι» της Ευρώπης

Η Καταλονία και οι «Αδύναμοι Κρίκοι» της Ευρώπης

Οι εθνικές κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη έδειξαν λίγο ή καθόλου ενθουσιασμό για την καταλανική ανεξαρτησία. Θέλουν οι Ισπανοί ηγέτες να κινηθούν συγκρατημένα στη διαχείριση της αποσχιστικής πρόκλησης. Ωστόσο κυβερνήσεις σε Βερολίνο, Παρίσι, Λονδίνο και αλλού δεν θέλουν να διαμελιστεί η Ισπανία ή εκτιμούν ότι οι αποσχιστές δεν έχουν νομικά ή πολιτικά επιχειρήματα για να το πράξουν. Σε μια πιο προσεκτική ματιά, το ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο έχει ένα ή δύο αδύναμους κρίκους. Πάρτε για παράδειγμα την πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Σλοβενίας. Καθώς οι Καταλανοί αποσχιστές προχωρούσαν την καμπάνια τους, φωνές συμπάθειας γι’ αυτούς έρχονταν από τη Σλοβενία. «Οι καρδιές πολλών Σλοβένων χτυπούν για τον καταλανικό λαό», είπε ο πρόεδρος της χώρας Borut Pahor την 1η Οκτωβρίου, ημέρα που το χαοτικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία κηρύχτηκε παράνομο από τη Μαδρίτη

Η Μέση Ευρώπη

Η Μέση Ευρώπη

Οι βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, την περασμένη Κυριακή, επιβεβαίωσαν την τάση ενισχύσεως της εθνικιστικής Δεξιάς στην Ευρώπη – κυρίως διότι ο ηγέτης του αυστριακού συντηρητικού κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς μετακινήθηκε ως προς το μεταναστευτικό τόσο πολύ προς τα δεξιά, ώστε στο επίπεδο της ρητορικής να επέλθει επί του θέματος αυτού περίπου ταύτιση με τις θέσεις του Κόμματος Ελευθερίας του κ. Χάιντς Κρίστιαν Στράχε. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί, προ ολίγων μόνο μηνών, και στις τελευταίες εκλογές στην Ολλανδία και δεν προέκυψε πολιτικώς το ανεπανόρθωτο, θα υποστηρίξουν κάποιοι. Πρόκειται για απλουστεύσεις και γενικεύσεις, εργαλεία διά των οποίων η Αριστερά και ο Φιλελευθερισμός συνθέτουν διαχρονικώς ένα «αφήγημα», που αναιρεί η πραγματικότητα. Οι άκρως ενδιαφέρουσες πολιτικές διεργασίες στην Αυστρία θα ήταν σκόπιμο να εξεταστούν σε συνδυασμό με ό,τι «ιδιόρρυθμο» ή εκτός πλαισίου «πολιτικής ορθότητος» συμβαίνει στην Ουγγαρία και στην Πολωνία

Ο Κύκλος των Χαμένων Απεργιών

Ο Κύκλος των Χαμένων Απεργιών

Πρέπει να αποτελεί παγκόσμια εφεύρεση και πρωτοτυπία, όταν ένας κλάδος απεργεί, τις συνέπειες της απεργίας να υφίσταται μόνο ο ίδιος, τα δε αιτήματα της απεργίας δεν μπορεί να ικανοποιήσει κανείς εκ των συμμετεχόντων-παθόντων. Αντιθέτως, η τρόικα -την υπεράσπιση της οποίας είχαν και έχουν αναλάβει «εργολαβικά» αρκετοί εκ των απεργούντων δημοσιογράφων- αλλά και η κυβέρνηση -της οποίας οι υποσχέσεις για επίλυση των επίμαχων θεμάτων περισσεύουν- ωφελούνται συστηματικά από την έλλειψη οιασδήποτε ενημέρωσης. Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εφημερίδες, και δη οι ημερήσιες, υφίστανται αναίτια τις καταστροφικές επιπτώσεις απεργιών, τα αιτήματα των οποίων οι λιγοστοί εναπομείναντες ιδιοκτήτες και εκδότες τους δεν έχουν καμία δυνατότητα να επιλύσουν ή έστω να συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων. Πριν από λίγες μέρες δεν κυκλοφόρησαν εφημερίδες γιατί απεργούσαν οι υπάλληλοι των πρακτορείων διανομής. Ο λόγος; Η χρεοκοπία του ενός πρακτορείου διανομής συμφερόντων οικογένειας Μπόμπολα. Μια χρεοκοπία που σπρώχνει στη μεγάλη μαύρη τρύπα περισσότερους από τους μισούς εκδότες.

Κουρδική Ανάφλεξη

Κουρδική Ανάφλεξη

Το ερώτημα που κυριαρχούσε μετά το δημοψήφισμα της 25ης Σεπτεμβρίου στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του Βορείου Ιράκ ήταν πώς θα απαντήσει η Βαγδάτη στη συντριπτική υπέρ της ανεξαρτησίας του ιρακινού Κουρδιστάν πλειοψηφία που κατεγράφη στις κάλπες. Η απάντηση δόθηκε την εβδομάδα που πέρασε: οι δυνάμεις της ιρακινής κυβέρνησης προωθήθηκαν ξανά στην περιοχή του Κιρκούκ, απ’ όπου είχαν αποχωρήσει στα μέσα του 2014, μετά την προέλαση των τζιχαντιστών

Απολογισμός Ενός Γερμανού Δικηγόρου

Απολογισμός Ενός Γερμανού Δικηγόρου

Η ​θητεία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ως υπουργού Οικονομικών από τον Οκτώβριο 2009 συνέπεσε με την πιο ταραγμένη οκταετία της Ε.Ε. Αν η Ευρωζώνη της κρίσης υπήρξε δέσμια της πολιτικής Σόιμπλε, η αποχώρησή του απελευθερώνει ένα ιδιότυπο «σύνδρομο της Στοκχόλμης». Η παρουσία του δεν υποσχόταν πολλά, αλλά εξέπεμπε σαφήνεια και χαλύβδινη σταθερότητα. Ο Σόιμπλε ήταν ένας κορυφαίος, βαθιά συνειδητοποιημένος ευρωπαϊστής της Κεντροδεξιάς. Το 1994 (μαζί με τον Καρλ Λάμερς) υπερασπίστηκε την ιδέα μιας «Ευρώπης του πυρήνα» (Kerneuropa), στην οποία ένας μικρότερος, πρόθυμος και ικανός κύκλος κρατών-μελών επιλέγουν να προχωρήσουν σε βαθύτερη οικονομική και πολιτική ενοποίηση. Είκοσι χρόνια αργότερα, με νέο άρθρο στους Financial Times, οι Σόιμπλε και Λάμερς επανήλθαν στην «Ευρώπη του πυρήνα». Στην «καθαρή» της μορφή, η ιδέα αφορούσε έναν περιορισμένο κύκλο οικονομιών με παρόμοια επίπεδα ανάπτυξης. Δεν είχε χώρο για την Ελλάδα, ίσως ούτε καν για την Ιταλία

Άλλο Ένα Τοτέμ...

Άλλο Ένα Τοτέμ...

Η μεγαλύτερη χρησιμότητα της σημερινής διακυβέρνησης είναι το θάψιμο όλων των μεταπολιτευτικών μας τοτέμ. Η Αριστερά διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στην ανάδειξή τους, η Αριστερά συμβάλλει καταλυτικά στο γκρέμισμά τους. Εχει ήδη συμβεί με τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανάγκη προώθησης μεγάλων επενδύσεων. Εννοιες που αποτελούσαν ανάθεμα, ακόμη και για ένα κομμάτι της Δεξιάς. Τώρα αποτελούν, στα λόγια τουλάχιστον, επίσημους κυβερνητικούς στόχους. Χθες, στον Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός έθαψε ένα ακόμη τοτέμ, αυτό του αντιαμερικανισμού. Αν κάποιος σας έλεγε πριν από είκοσι χρόνια ότι ένας αριστερός Ελληνας πρωθυπουργός θα μιλούσε με αυτόν τον τρόπο για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, θα του λέγατε ότι είναι παράφρων. Και όμως. Ο κ. Τσίπρας διακήρυξε χθες ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο σημείο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και επειδή αυτή η σχέση έχει μπόλικη ιστορία πίσω της, η δήλωση έχει τη σημασία της

«Διαβατήριο» για τον Λευκό Οίκο Αλλά και Μόνιμη Απειλή: Η Ασταθής και Ανεξέλεγκτη Τουρκία ως Γείτονας

«Διαβατήριο» για τον Λευκό Οίκο Αλλά και Μόνιμη Απειλή: Η Ασταθής και Ανεξέλεγκτη Τουρκία ως Γείτονας

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον τη στιγμή που κορυφώνεται η κρίση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, θεωρείται ως ένα σημαντικό ατού για την προβολή του στρατηγικού ρόλου της χώρας στην αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Νότια Ευρώπη και Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά στο τέλος της ημέρας αναδεικνύει και μια σημαντική πρόκληση για την Ελλάδα. Με την επιστροφή του κ. Τσίπρα από την Ουάσιγκτον, η Τουρκία θα παραμένει στη θέση της: ανεξέλεγκτη απρόβλεπτη και πάντα επικίνδυνη. Εφόσον το ΝΑΤΟ, η Ε.Ε., οι ΗΠΑ, δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφάλεια της χώρας και την ακεραιότητά της απέναντι σε μια Τουρκία ανεξέλεγκτη και αναθεωρητική ,η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να κοιτάξει κατάματα την νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται και απειλεί να δορυφοριοποιήσει την Ελλάδα με την ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων στο Αιγαίο, την έμπρακτη αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, την διατήρηση του casus belli και βεβαίως την προσπάθεια ντε φάκτο επιβολής καθεστώτος φιλανδοποίηση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου σε όλη την έκταση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας