Οι προσπάθειες των Βρυξελλών να καθιερώσουν το υδρογόνο ως καθαρό καύσιμο επικρίθηκαν από το ελεγκτικό όργανο της ΕΕ σε μια καταδικαστική έκθεση που αναφέρει ότι, παρά τη χρηματοδότηση ύψους 18,8 δισ. ευρώ, το μπλοκ δεν θα επιτύχει τους «μη ρεαλιστικούς» στόχους του. Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «δεν προέβη σε αξιόπιστες αναλύσεις» προτού θέσει

στόχους παραγωγής και εισαγωγών συνολικού ύψους 10 εκατ. τόνων ανανεώσιμου υδρογόνου έως το 2030, αναφέρπυν οι FT.

«Οι στόχοι της ΕΕ αποδείχθηκαν υπερβολικά φιλόδοξοι: με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες από τα κράτη μέλη και τη βιομηχανία, η ΕΕ είναι απίθανο να τους επιτύχει μέχρι το 2030», αναφέρεται στην έκθεση.

Ο Stef Blok, ο οποίος συνέταξε την έκθεση, δήλωσε στους Financial Times ότι το υδρογόνο είναι ζωτικής σημασίας για τις φιλοδοξίες της ΕΕ να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, αλλά οι στόχοι «δεν βασίζονται πραγματικά στις διαθέσιμες δυνατότητες».

Το υδρογόνο θεωρείται κλειδί για την απαλλαγή από τον άνθρακα σε ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως ο τομέας του χάλυβα και των λιπασμάτων.

«Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κερδίζουν τα προς το ζην σε αυτές τις βιομηχανίες και μια καλά οργανωμένη μετάβαση έχει εξαιρετική σημασία», πρόσθεσε ο Blok.

Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν εδώ και καιρό την εκκολαπτόμενη βιομηχανία πράσινου υδρογόνου, θέτοντας το 2020 ένα σχέδιο για την εγκατάσταση τουλάχιστον 6 GW ηλεκτρολυτών ανανεώσιμου υδρογόνου στην ΕΕ και την παραγωγή περίπου 1 εκατ. τόνων πράσινου υδρογόνου ετησίως έως το 2024.

Η Επιτροπή έθεσε πιο φιλόδοξους στόχους το 2022 στο πλαίσιο μιας στρατηγικής για την απεξάρτηση του μπλοκ από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Αυτές προβλέπουν ότι το υδρογόνο πρέπει να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και αποκλείουν το λεγόμενο υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα, η παραγωγή του οποίου τροφοδοτείται είτε με πυρηνική ενέργεια είτε με φυσικό αέριο με δέσμευση άνθρακα.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι οι στόχοι είναι ανέφικτοι και ότι ο τομέας χρειάζεται περισσότερη στήριξη.

Σε επιστολή του προς την Επιτροπή αυτό το μήνα, ο βιομηχανικός φορέας Hydrogen Europe δήλωσε: «Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει από τη νοητή ένταξη του υδρογόνου στο ενεργειακό μείγμα σε μια σοβαρή ανάπτυξη της οικονομίας του υδρογόνου».

Η κατανάλωση ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ευρώπη το 2023 ήταν μόλις 0,11 εκατ. τόνοι και η Ευρώπη διαθέτει σήμερα μόνο 324MW πράσινων ηλεκτρολυτών, σύμφωνα με την Hydrogen Europe - πολύ κάτω από τον στόχο της Επιτροπής.

Η έκθεση του ΕΕΣ διαπίστωσε ότι η συνολική χρηματοδότηση της ΕΕ για έργα που σχετίζονται με το υδρογόνο μεταξύ 2021 και 2027 έχει φθάσει τα 18,8 δισ. ευρώ.

Όμως, από τα 24 κράτη μέλη που είχαν υποβάλει σχέδια για το πώς θα αποανθρακοποιήσουν τις οικονομίες τους ώστε να επιτύχουν τους στόχους της ΕΕ, μόνο η Γερμανία είχε θέσει στόχο για την εισαγωγή υδρογόνου. Καμία από τις χώρες δεν είχε θέσει συγκεκριμένους στόχους για την παραγωγή υδρογόνου στις εθνικές στρατηγικές της.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι «σημειώνει την κριτική αξιολόγηση του ΕΕΣ σχετικά με τους φιλόδοξους στόχους», προσθέτοντας: «Πρέπει τώρα να επιταχύνουμε την ανάπτυξη και την υιοθέτηση του ανανεώσιμου και χαμηλών εκπομπών άνθρακα υδρογόνου στην Ευρώπη και να αναπτύξουμε περαιτέρω αυτή την αναδυόμενη αγορά».

Ο ορισμός του υδρογόνου χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που θα χρησιμοποιήσει η Επιτροπή αναμένεται να δημοσιευθεί φέτος. Σύμφωνα με ένα προσχέδιο που είδαν οι FT, για να θεωρηθεί υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα, το υδρογόνο δεν πρέπει να παράγεται με περισσότερο από 3,38 kg CO₂ ανά kg - ένα επίπεδο που οι ακτιβιστές έχουν υποστηρίξει ότι δεν είναι αρκετά φιλόδοξο για να επιτύχει η ΕΕ τους κλιματικούς της στόχους.

Ο Blok δήλωσε ότι, επειδή οι στόχοι για τις ανανεώσιμες πηγές υδρογόνου για το 2030 είναι «ανέφικτοι», το να επιτραπεί στο υδρογόνο χαμηλών εκπομπών άνθρακα να προσμετράται στον στόχο είναι «μια συζήτηση που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη».