"Ήλθαν μα δεν παρήλθαν"είπε ο Μάντης στον Ιούλιο Καίσαρα, όταν αυτός του είπε ότι τίποτε δεν συνέβη στις ειδούς του Μαρτίου που ήλθαν, όπως είχε προβλέψει. Παρ' όλο που στην ΕΚΤ δεν χύνεται αίμα, η 10η Μαρτίου ήταν σημαντική μέρα για τον κ. Ντράγκι. Το 2016 άρχισε με πολλές αναταραχές τόσο σε όλα στα χρηματιστήρια από την Σαγκάη μέχρι την Νέα Υόρκη όσο και σε πολλές Οικονομίες, όπως η Κινεζική, η Ιταλική και η Γαλλική για να αναφέρουμε μόνο λίγες

"Ήλθαν μα δεν παρήλθαν "είπε ο Μάντης στον Ιούλιο Καίσαρα, όταν αυτός του είπε ότι τίποτε δεν συνέβη στις ειδούς του Μαρτίου που ήλθαν, όπως είχε προβλέψει.

Παρ ' όλο που στην ΕΚΤ δεν χύνεται αίμα, η 10η Μαρτίου ήταν σημαντική μέρα για τον κ. Ντράγκι.

Το 2016 άρχισε με πολλές αναταραχές τόσο σε όλα στα χρηματιστήρια από την Σαγκάη μέχρι την Νέα Υόρκη όσο και σε πολλές Οικονομίες, όπως η Κινεζική, η Ιταλική και η Γαλλική για να αναφέρουμε μόνο λίγες.

Ο Ο.Ο.Σ.Α προβλέπει πολύ χαμηλή ανάπτυξη παγκοσμίως για το 2016, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν είναι μόνο θέμα χρηματοπιστωτικών χειρισμών από τις Κεντρικές Τράπεζες αλλά και διεθνών πολιτικών πρωτοβουλιών που επί του παρόντος λείπουν.

Το Δ.Ν.Τ προβλέπει επίσης χαμηλή ανάπτυξη και κινδύνους για την παγκόσμια Οικονομία και προτρέπει σε συλλογική δράση.

Ιδιαίτερα στην Ευρώπη υπάρχει το ζήτημα της ανομοιογενούς ανάπτυξης με επίκεντρο ανάπτυξης την Γερμανία αλλά με Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία ακόμη και Φινλανδία σε κακή ή χειρότερη οικονομική κατάσταση. Ταυτόχρονα ο αποπληθωρισμός θα είναι και φέτος ισχυρός και όλο και περισσότερες Ευρωπαϊκές Τράπεζες θα είναι προβληματικές.

Το έργο είναι δύσκολο γιατί παρ ' όλη την μέχρι τώρα ποσοτική χαλάρωση η βιομηχανική παραγωγή έπεσε και έπεσαν και οι προσδοκίες κέρδους των εταιρειών μαζί με τις τιμές τους στα χρηματιστήρια. Βέβαια η κατάσταση θα ήταν χειρότερη αν η ΕΚΤ δεν είχε λάβει μέτρα αλλά ο χρόνος που αγόρασε ο κ. Ντράγκι για τους πολιτικούς δεν αξιοποιήθηκε μεταξύ προσφυγικού και Ευρωπαϊκής ασυνεννοησίας .

Τα πρώτα νέα μέτρα της ΕΚΤ ήταν περισσότερα από τα αναμενόμενα.

Αύξησε σε 0.4 % από 0.3% το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων προς μεγάλη δυσαρέσκεια των Τραπεζών

Αύξησε σε 80 δις τον μήνα τις αγορές ομολόγων από 60 δις από τις οποίες εμείς είμαστε ακόμη έξω.

Όρισε αναπάντεχα στο 0% το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης από 0.5%.

Αποδέχεται τα Εταιρικά ομόλογα επενδυτικής αξιολόγησης πλην Τραπεζών, αποδέχεται στοχευμένες μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης ( TLTRO) που θα ενισχύσει την ρευστότητα.

Αυτά τα πολύ δυναμικά μέτρα όπως ανεμένετο είχαν άμεσα θετικά αποτελέσματα την προσωρινή άνοδο του δείκτη DAX του Γερμανικού χρηματιστηρίου πάνω από 2% και το σημαντικότερο την προσωρινή πτώση του Ευρώ πάνω από 1% πράγμα που θα διευκόλυνε τις Ευρωπαϊκές εξαγωγές ακόμη και της Ελλάδας.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το θάρρος, την γνώση και την αποφασιστικότητα του κ. Ντράγκι ο οποίος για μία ακόμη φορά τόνωσε μια τελματώνουσα Οικονομία και πάλι αγόρασε χρόνο για τους πολιτικούς.

Έκανε σαφές ότι η πολιτική αυτή θα κρατήσει μέχρι το τέλος της θητείας του το 2019 και ότι η ρευστότητα προς την Οικονομία θα αυξηθεί. Αυτό θα ανεβάσει και τις τιμές των πρώτων υλών και θα βοηθήσει πολλές αδύναμες Οικονομίες εκτός Ευρώπης που έτσι θα καταναλώσουν και περισσότερα Ευρωπαϊκά προϊόντα .

Όμως χωρίς πολιτικές αποφάσεις για ριζική δομική μεταμόρφωση της Οικονομίας της Ευρωζώνης η προσφορά του κ. Ντράγκι στην Οικονομία θα είναι μόνο κυκλική.

Ήδη υπάρχουν εξ’ αυτής παρενέργειες στην κερδοφορία των Ευρωπαϊκών Τραπεζών που αυτή την περίοδο είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και πρέπει να ληφθούν μέτρα, χωρίς όμως να θεωρήσουν και πάλι οι Τραπεζίτες ότι είναι στο απυρόβλητο.

Διαπιστώσαμε ότι αναγκαίες και λογικές εργασιακές μεταρρυθμίσεις που απεπειράθη να κάνει ο Σοσιαλιστής Πρόεδρος Ολάντ δεν πέρασαν από τα τείχη που ύψωσε το Σοσιαλιστικό επίσης κόμμα του.

Αντίστοιχα βλέπουμε και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Όλες οι Οικονομίες του Νότου είναι ασταθείς.

Οι Γερμανοί κρατούν με θεολογική αδιαλλαξία, αντάξια του Ισλαμικού Κράτους, το παρωχημένο οικονομικό τους μοντέλο με σάπιες τις περισσότερες Τράπεζες τους και ασυντήρητες τις υποδομές.

Όλα αυτά έχουν συνέπειες.

Η αγορά συναλλάγματός διορθώθηκε μέσα σε λίγες ώρες και, η ισοτιμία Ευρώ-Δολαρίου αποκαταστάθηκε έχοντας κυμανθεί στο 2.7% σε τρεις ώρες !

Ταυτόχρονα όλα τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια έκλεισαν αρνητικά.

Όλες οι πολύ δυναμικές κινήσεις της ΕΚΤ χωρίς συντονισμένες πολιτικοοικονομικές δράσεις από την Ευρωζώνη έχουν αποτελέσματα μικρότερα των προσδοκιών.

Παρ´ όλο που η πολιτική Ντράγκι θα μειώσει τους κινδύνους των Κεντρικών Τραπεζών του Νότου και θα βοηθήσει τις Τράπεζες στην χορήγηση δανείων δεν αρκεί όταν δεν υπάρχει γενικής αποδοχής αναπτυξιακό σχέδιο της Ευρωζώνης.

Ήδη η ΕΚΤ προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης και πληθωρισμό μόνο 0.1% για το 2016 παρ ' όλες τις δράσεις.

Δεν γίνεται κριτική στις επιλογές του, κ. Ντράγκι. Αν δεν τις έκανε τα πράγματα μπορούσαν να εκτροχιαστούν. Αλλά δεν αρκούν.

Το πρόβλημα είναι η πολιτική παράλυση και η οικονομική ανομοιογένεια της Ευρωζώνης.

Άι ειδοί του Μαρτίου δεν παρήλθαν με τις αποφάσεις του κ. Ντράγκι. Απλώς μετατέθηκαν χρονικά.

 

www. kassandros. gr