Σε μία νέα περίοδο έχει εισέλθει η έρευνα υδρογονανθράκων στη χώρα μας, όπως προκύπτει από το αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον που καταδεικνύεται και από την
αίτηση ενδιαφέροντος που κατέθεσαν από κοινού τα Ελληνικά Πετρέλαια με τις ExxonMobil και Total, για δύο θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, μετά την κατάθεση της επίσημης Αίτηση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, εφόσον γίνει αποδεκτή όπως και αναμένεται, θα ακολουθήσει εντός ενός μηνός η δημοσιοποίηση της σχετικής Διεθνούς Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τα δύο συγκεκριμένα θαλάσσια «οικόπεδα» στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
Αν δεν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τρίτους επενδυτές εντός τριών μηνών, η παραχώρηση κατακυρώνεται στον επενδυτή που προκάλεσε τον διαγωνισμό.
Σε
δήλωση του ο πρόεδρος του ομίλου ΕΛΠΕ, κ. Ευστάθιος Τσοτσορός, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «εάν όντως αποδειχθεί η ύπαρξη εκμεταλλεύσιμων Υδρογονανθράκων, είναι βέβαιο ότι η χώρα μας θα εισέλθει σε μια νέα εποχή, με προφανή οφέλη για την εθνική οικονομία, τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και τη γεωπολιτική και ενεργειακή αναβάθμιση της Ελλάδος».
Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος, κ. Γρηγόρης Στεργιούλης, σημείωσε ότι «μαζί και οι τρεις Εταιρείες,
TOTAL-
ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ., συνθέτουν ένα ισχυρότατο επιχειρηματικό σχήμα που διαθέτει εξειδικευμένη και προηγμένη τεχνογνωσία, αλλά και ισχυρότατα οικονομικά μεγέθη, στοιχεία απαραίτητα για την επιτυχή έκβαση του πολύπλοκου εγχειρήματος των ερευνών σε μεγάλα βάθη θάλασσας».
Στη σύσταση της κοινοπραξίας με τους δύο μεγάλους πετρελαϊκούς κολοσσούς είχαν αναφερθεί ανώτατα στελέχη του ομίλου ΕΛΠΕ, την περασμένη εβδομάδα, κατά την τελετή υπογραφής για τις συμβάσεις μίσθωσης σε ΒΔ Πελοπόννησο και Άρτα-Πρέβεζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι στόχοι των τριών εταιρειών εκτείνονται από το Ιόνιο ως τις θαλάσσιες περιοχές νότια, νοτιοδυτικά της Κρήτης. Αν και δεν έγιναν επίσημες ανακοινώσεις για το ποια είναι τα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» στην Κρήτη για τα οποία υπέβαλε το αίτημα, εκτιμάται ότι πρόκειται για περιοχές νότια αλλά και βορειοδυτικά του νησιού.
Εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, εκτιμάται ότι στις αρχές του 2018 θα ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες και η επεξεργασία των δεδομένων θα διαρκέσει περί το ένα έτος περίπου.
Επισημαίνεται ότι το κόστος μίας γεώτρησης σε μεγάλα θαλάσσια βάθη ανέρχεται σε 100 εκατ. δολάρια περίπου.