Η κυβέρνηση του Κινέζου προέδρου Ξι Ζινπίνγκ ενέκρινε τη συγχώνευση της Shenhua Group, της κορυφαίας εταιρίας εξόρυξης άνθρακα στη χώρα, με την China Guodian, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ανέφερε η κρατική επιτροπή επίβλεψης περιουσιακών στοιχείων σε σημερινή, ηλεκτρονικής της ανακοίνωση. Η νέα οντότητα, με περιουσιακά στοιχεία 1,8 τρισ. γουάν (271 δισ. δολάρια), θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία στον κόσμο σε όρους εσόδων και η μεγαλύτερη εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας σε όρους εγκατεστημένης παραγωγικής ικανότητας, σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance.

Η κυβέρνηση του Κινέζου προέδρου Ξι Ζινπίνγκ ενέκρινε τη συγχώνευση της Shenhua Group, της κορυφαίας εταιρίας εξόρυξης άνθρακα στη χώρα, με την China Guodian, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως ανέφερε η κρατική επιτροπή επίβλεψης περιουσιακών στοιχείων σε σημερινή, ηλεκτρονικής της ανακοίνωση.

Η νέα οντότητα, με περιουσιακά στοιχεία 1,8 τρισ. γουάν (271 δισ. δολάρια), θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία στον κόσμο σε όρους εσόδων και η μεγαλύτερη εταιρία ηλεκτρικής ενέργειας σε όρους εγκατεστημένης παραγωγικής ικανότητας, σύμφωνα με το Bloomberg New Energy Finance.

Η συγχώνευση Shenhua- Guodian μπορεί να είναι η πρώτη από έναν περιορισμένο αριθμό συγχωνεύσεων στη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας, καθώς οι φορείς χάραξης πολιτικής προσπαθούν να μειώσουν την πλεονάζουσα βιομηχανική παραγωγική ικανότητα και τον αριθμό των κρατικών επιχειρήσεων, καθώς και την εξάρτηση της χώρας από τον άνθρακα για ενέργεια. Η σημερινή ανακοίνωση δίνει τέλος σε εικασίες μηνών γύρω από τη συγχώνευση, η οποία «ακούστηκε» για πρώτη φορά στα μέσα ενημέρωσης τον Ιούνιο.

«Αυτό επιβεβαιώνει την κατεύθυνση που έχει πάρει η αναμόρφωση των κρατικών εταιριών, με εταιρίες στην ίδια βιομηχανία να συγχωνεύονται για να μειώσουν τις περιττές επενδύσεις και να βελτιώσουν την αποδοτικότητα», επεσήμανε ο Tian Miao, ανώτατος αναλυτής στην Sun Hung Kai Financial με έδρα στο Πεκίνο.

«Αυτή είναι μόνο μία από μια σειρά μεγα-συγχωνεύσεων που σχεδιάζει η Κίνα για ενοποίηση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας», επιβεβαίωσε νωρίτερα αυτό το μήνα και η BNEF σε έκθεσή της.

Η νέα εταιρία, που αναμένεται να ονομαστεί National Energy Investment Corp, θα έχει εγκατεστημένη παραγωγική ικανότητα άνω των 225 γιγαβάτ, ξεπερνώντας την Electricite de France και την Enel, σύμφωνα με αναλυτή της Wood Mackenzie.

 

(Πηγή: euro2day.gr)