«Πρωτοφανής Απειλή» η Εκτόξευση Βορειοκορεατικού Πυραύλου Πάνω από την Ιαπωνία

«Πρωτοφανής Απειλή» η Εκτόξευση Βορειοκορεατικού Πυραύλου Πάνω από την Ιαπωνία
energia.gr
Τρι, 29 Αυγούστου 2017 - 11:08
Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο πάνω από το βόρειο τμήμα της Ιαπωνίας, κίνηση την οποία ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe χαρακτήρισε ως «πρωτοφανή» απειλή για τη χώρα του. Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε νωρίς την Τρίτη (τοπική ώρα) και πέρασε πάνω από το νησί Hokkaido πριν συντριβεί στη θάλασσα. Ήδη ανακοινώθηκε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα το απόγευμα έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο πάνω από το βόρειο τμήμα της Ιαπωνίας, κίνηση την οποία ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Shinzo Abe χαρακτήρισε ως «πρωτοφανή» απειλή για τη χώρα του.

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε νωρίς την Τρίτη (τοπική ώρα) και πέρασε πάνω από το νησί Hokkaido πριν συντριβεί στη θάλασσα.

Ήδη ανακοινώθηκε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως σήμερα το απόγευμα έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας.

Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει πρόσφατα πληθώρα πυραυλικών δοκιμών, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που εκτοξεύει βαλλιστικό όπλο πάνω από την Ιαπωνία. Στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις που πύραυλοί της διέσχισαν την Ιαπωνία - το 1998 και το 2009 - η Βόρεια Κορέα δήλωσε ότι πρόκειται για οχήματα εκτόξευσης δορυφόρων και όχι για όπλα. Σύμφωνα με απεσταλμένο του BBC στο Τόκιο, η πρόσφατη εκτόξευση φαίνεται να είναι η πρώτη ενός πυραύλου αρκετά ισχυρού ώστε να μεταφέρει ενδεχομένως μια πυρηνική κεφαλή.

 

Οι κάτοικοι κλήθηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο

Ο στρατός της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι ο πύραυλος εκτοξεύθηκε με κατεύθυνση προς τα ανατολικά λίγο πριν από τις 6:00 τοπική ώρα, από σημείο κοντά στη βορειοκορεατική πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ, γεγονός που χαρακτηρίστηκε ως σπάνιο.

Οι πρώτες αναλύσεις της εκτόξευσης, όπως μεταδίδει το BBC, δείχνουν ότι πρόκειται για πύραυλο που:

  • πέταξε απόσταση μεγαλύτερη από 2.700 χιλιόμετρα,
  • ήταν πιθανά ένας Hwasong-12, ένα πρόσφατα ανεπτυγμένο όπλο μεσαίου βεληνεκούς,
  • έφτασε σε μέγιστο ύψος περίπου 550 χιλιομέτρων, χαμηλότερα σε σύγκριση με τις περισσότερες βορειοκορεάτικες δοκιμές στο παρελθόν και
  • συνετρίβη στο βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, 1.180 χιλιόμετρα από την ιαπωνική ακτή, αφού έσπασε σε τρία κομμάτια.

Οι Ιάπωνες δεν επιχείρησαν να καταρρίψουν τον πύραυλο, αλλά εξέδωσαν προειδοποίηση ασφάλειας, ζητώντας από τους κατοίκους του Hokkaido να αναζητήσουν καταφύγιο σε «κάποιο ανθεκτικό κτίριο ή υπόγειο».

Αμερικανικές και ιαπωνικές δυνάμεις συμμετέχουν αυτή τη στιγμή σε εκπαιδευτικές ασκήσεις στο Hokkaido.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Moon Jae-in διέταξε μια επίδειξη «συντριπτικής» δύναμης ως απάντηση στην κίνηση της Βόρειας Κορέας. Τέσσερα αεροσκάφη της Νότιας Κορέας πραγματοποίησαν προσομοίωση ζωντανού βομβαρδισμού σήμερα Τρίτη.

Ο πρωθυπουργός Abe δήλωσε ότι είχε μιλήσει με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ότι συμφώνησαν από κοινού να αυξήσουν την πίεση στη Βόρεια Κορέα.

 

Πώς κρίνουν οι αναλυτές τη στάση της Βόρειας Κορέας

Σύμφωνα το BBC, την περασμένη εβδομάδα φάνηκε πως η ρητορική της Βόρειας Κορέας είχε αμβλυνθεί και λιγότερα εμπρηστικά σχόλια μεταδίδονταν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Ωστόσο, η πρόσφατη εκτόξευση του πυραύλου είναι βέβαιο ότι θα διαλύσει κάθε εντύπωση ότι η Πιονγιάνγκ ρίχνει τους τόνους, παρόλο που έχει υπάρξει διεθνής καταδίκη και έχουν επιβληθεί εναντίον της κυρώσεις εκ μέρους του ΟΗΕ.

Κατά κάποιο τρόπο, συνεχίζουν οι αναλυτές του BBC, κάποια πρόκληση ήταν αναμενόμενη καθώς οι αμερικανικές και νοτιοκορεατικές δυνάμεις διεξάγουν τη στιγμή αυτή κοινές στρατιωτικές ασκήσεις. Οι ασκήσεις αυτές πραγματοποιούνται κάθε Αύγουστο και πάντοτε σημειώνονται κάποια αντίποινα από τη Βόρεια Κορέα. Πέρυσι, η Πιονγιάνγκ διενήργησε πυρηνική δοκιμή λίγο μετά τις ασκήσεις. Ωστόσο, ελάχιστοι εξ όσων παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα ανέμεναν μια πυραυλική δοκιμή πάνω από ιαπωνικό έδαφος και ειδικά στο βορρά, καθώς οι προηγούμενες απειλές για το Γκουάμ θα τοποθετούσαν πυραύλους στο νότιο τμήμα της Ιαπωνίας.

Ο Abe δήλωσε ότι η «απερίσκεπτη κίνηση της Βόρειας Κορέας είναι μια άνευ προηγουμένου, σοβαρή και βαρύνουσα απειλή για το έθνος μας», η οποία επίσης «πλήττει σε μεγάλο βαθμό την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια». Ανέφερε ότι η κυβέρνησή του πράττει τα μέγιστα για να προστατεύσει τη ζωή των ανθρώπων.

Τα προγράμματα συμβατικών και πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας παραβιάζουν τις διεθνείς κυρώσεις, με αποτέλεσμα η δοκιμή αυτή να θεωρηθεί ως ισχυρή πρόκληση και κίνηση κλιμάκωσης των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Βόρεια Κορέα απείλησε να εκτοξεύσει πυραύλους προς το Γκουάμ, έδαφος των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Πιονγιάνγκ ότι θα αντιμετωπίσει «φωτιά και οργή» εάν συνέχιζε να απειλεί τις ΗΠΑ. Παράλληλα, έχουν υπάρξει αναφορές τους τελευταίους μήνες που υποστηρίζουν ότι η Βόρεια Κορέα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την έκτη της πυρηνική δοκιμή. Όμως, την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Rex Tillerson δήλωσε πως το γεγονός ότι η Βόρεια Κορέα δεν είχε πραγματοποιήσει εκτόξευση πυραύλων από τότε που ο ΟΗΕ επέβαλε νέο κύμα κυρώσεων αποτελεί ένδειξη συγκράτησης εκ μέρους της Πιονγκγιάνγκ.

 

Διεθνείς πολιτικές και οικονομικές αντιδράσεις

Πέραν της σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ανακοινώθηκε, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC) της Νότιας Κορέας για να συζητηθεί το θέμα, ενώ ο Βρετανός ΥΠΕΞ Boris Johnson εξέφρασε την «οργή» του για την «απερίσκεπτη πρόκληση» της Βόρειας Κορέας. Η Αυστραλία καταδίκασε την εκτόξευση ως «προκλητική, επικίνδυνη, αποσταθεροποιητική και απειλητική πράξη». Το αμερικανικό Πεντάγωνο δήλωσε ότι η δοκιμή δεν αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ και ότι ο στρατός εργάζεται τώρα για να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συμβάν.

Ανησυχία στις αγορές φαίνεται να προκάλεσε η κίνηση της Βόρειας Κορέας, κάτι που εκφράστηκε με στροφή στο χρυσό, το ελβετικό φράγκο και το ιαπωνικό γεν. Ο δείκτης Nikkei του Τόκιο σημείωσε χαμηλό τετραμήνου με απώλειες 1%, όμως αυτή την ώρα η υποχώρηση περιορίζεται στο 0,45% περίπου, ενώ ο δείκτης Kospi της Ν. Κορέας κινείται 0,23% χαμηλότερα και ο Shanghai Composite σημειώνει οριακή άνοδο 0,08%.