Η Τουρκία πρέπει να επενδύσει περίπου 18 δισεκατομμύρια τούρκικες λίρες (περίπου 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια) για να επιτύχει τα 5 GW εγκατεστημένης ηλιακής ισχύος, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ο Ibrahim Dincer, επικεφαλής του ενεργειακού τμήματος της Τουρκικής Ακαδημίας Επιστημών. Η χώρα διαθέτει σήμερα 850 MW μη αδειοδοτημένης ηλιακής ισχύος και έχει ως στόχο να αυξήσει την ισχύ της σε 5 GW έως το 2023

Η Τουρκία πρέπει να επενδύσει περίπου 18 δισεκατομμύρια τούρκικες λίρες (περίπου 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια) για να επιτύχει τα 5 GW εγκατεστημένης ηλιακής ισχύος, δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu ο Ibrahim Dincer, επικεφαλής του ενεργειακού τμήματος της Τουρκικής Ακαδημίας Επιστημών.

Η χώρα διαθέτει σήμερα 850 MW μη αδειοδοτημένης ηλιακής ισχύος και έχει ως στόχο να αυξήσει την ισχύ της σε 5 GW έως το 2023, δήλωσε ο Dincer. «Το κόστος εγκατάστασης μίας ηλιακής μονάδας ανά κιλοβατώρα υπολογίζεται σε περίπου 4.350 τουρκικές λίρες», εξήγησε ο Dincer.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι εκτός από την τεχνολογική υποδομή και τις επενδύσεις στην ηλιακή ενέργεια, θα υπάρξει ανάγκη και σε ανθρώπινο δυναμικό. Στο στάδιο της εγκατάστασης μίας μονάδας ηλιακής ενέργειας απαιτούνται 33 εργαζόμενοι ανά 1 MW, ενώ για την ίδια ισχύ απαιτούνται 10 εργαζόμενοι στο στάδιο της παραγωγής, σύμφωνα με τον Dincer.

Σύμφωνα με τον υπολογισμό αυτό, η Τουρκία χρειάζεται 180.000 άτομα που θα εργάζονται σε έργα ηλιακής ενέργειας προκειμένου να επιτύχει το στόχο της για ισχύ 5 GW μέχρι το 2023, δήλωσε ο Dincer.

Ο Dincer ανέφερε ότι διεξάγονται μελέτες σε πολλούς τομείς στο πλαίσιο του στόχου των 5 GW της χώρας, αλλά υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας τεχνολογικής υποδομής για την επίτευξη του στόχου.

Ο Dincer τόνισε επίσης τη σημασία των ειδικευμένων ανθρώπινων πόρων για εργασία στον τομέα αυτό. Η επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση είναι ζωτικής σημασίας, υπογράμμισε.