Γκουτέρες: 4 Εκατ. Δολάρια στη Γάζα για την Αντιμετώπιση της Ενεργειακής Φτώχιας

Γκουτέρες: 4 Εκατ. Δολάρια στη Γάζα για την Αντιμετώπιση της Ενεργειακής Φτώχιας
energia.gr
Πεμ, 31 Αυγούστου 2017 - 10:35
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα διατεθούν συνολικά τέσσερα εκατομμύρια δολάρια σε διάφορες δράσεις με σκοπό να ενισχυθούν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας στην αντιμετώπιση της χρόνιας κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας. Μιλώντας σε σχολείο στην πόλη της Γάζας την τελευταία ημέρα της πρώτης του περιοδείας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, ο Γκουτέρες περιέγραψε την κατάσταση στη Γάζα ως «μία από τις πιο δραματικές ανθρωπιστικές κρίσεις» που έχει δει, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα διατεθούν συνολικά τέσσερα εκατομμύρια δολάρια σε διάφορες δράσεις με σκοπό να ενισχυθούν οι υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας στην αντιμετώπιση της χρόνιας κρίσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Μιλώντας σε σχολείο στην πόλη της Γάζας την τελευταία ημέρα της πρώτης του περιοδείας σε Ισραήλ και Παλαιστίνη, ο Γκουτέρες περιέγραψε την κατάσταση στη Γάζα ως «μία από τις πιο δραματικές ανθρωπιστικές κρίσεις» που έχει δει, αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Παρότρυνε επίσης το Ισραήλ και την Αίγυπτο να άρουν το δεκαετή αποκλεισμό τους στη Γάζα, πολιτική που εμποδίζει ουσιαστικά την πρόσβαση στις ακτές μέσω αέρα, ξηράς και θάλασσας.

Από τον Μάρτιο, ο λαός της Γάζας αναγκάζεται να διαβιεί με περίπου τέσσερις ώρες ηλεκτρικής ενέργειας την ημέρα, αφού η Παλαιστινιακή Αρχή με έδρα τη Δυτική Όχθη μείωσε τις πληρωμές ηλεκτρικού ρεύματος προς το Ισραήλ, το οποίο καλύπτει μέρος των ενεργειακών αναγκών της Γάζας.

Μιλώντας αργότερα στην Ιερουσαλήμ, ο Γκουτέρες επανέλαβε ότι μια «λύση δύο κρατών» αποτελεί το μόνο βιώσιμο μέσο για την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή.

Επέκρινε επίσης τις απόπειρες αλλαγής «παγιωμένων δεδομένων», συμπεριλαμβανομένου του Ισραηλινού εποικισμού στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και των επιθέσεων εναντίον των Ισραηλινών από τους Παλαιστινίους.

Κατά τη διάρκεια του τριήμερου ταξιδιού του στην περιοχή, του πρώτου από την ανάληψη της ηγεσίας του ΟΗΕ το περασμένο έτος, ο Γκουτέρες συναντήθηκε με Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους.

Όσο βρισκόταν στο Ισραήλ, ο επικεφαλής του ΟΗΕ δέχτηκε επανειλημμένες καταγγελίες για το διεθνή οργανισμό, τον οποίο το Ισραήλ κατηγορεί ότι μεροληπτεί εναντίον του σε ότι αφορά σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.