Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απεύθυνε την Τετάρτη έκκληση για μια «αποκλιμάκωση της έντασης» στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διπλωματικής κρίσης μεταξύ το Κατάρ και ενός μπλοκ αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Ο Λαβρόφ πραγματοποίησε τις δηλώσεις του σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον ομόλογό του, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, στη Ντόχα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ απεύθυνε την Τετάρτη έκκληση για μια «αποκλιμάκωση της έντασης» στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης διπλωματικής κρίσης μεταξύ το Κατάρ και ενός μπλοκ αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Λαβρόφ πραγματοποίησε τις δηλώσεις του σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον ομόλογό του, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, στη Ντόχα.

«Εμείς [η Ρωσία και το Κατάρ] συμφωνούμε ότι λύσεις για τις κρίσεις στη Λιβύη, τη Συρία και το Ιράκ μπορούν να βρεθούν με την προώθηση του διαλόγου μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών ομάδων», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ στη συνέντευξη Τύπου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu. Το διάλογο πρότεινε και ως μέσο αποκλιμάκωσης της πολιτικής κρίσης μεταξύ του Κατάρ και του μπλοκ των τεσσάρων αραβικών κρατών.

Στις αρχές Ιουνίου, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν διέκοψαν από κοινού τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το για υποστήριξη της τρομοκρατίας στην περιοχή.

Η Ντόχα, από την πλευρά της, αρνείται τους ισχυρισμούς, περιγράφοντας τις προσπάθειες διπλωματικής απομόνωσής της ως παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της εθνικής κυριαρχίας του Κατάρ.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης, ο Al Thani ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη συνεχιζόμενη υποστήριξή της ενόψει της κρίσης και επαίνεσε τις προσπάθειες διαμεσολάβησης του Κουβέιτ.

Ο ΥΠΕΞ του Κατάρ αξιοποίησε επίσης την ευκαιρία για να επαναλάβει τη δέσμευση της χώρας του στη διαδικασία της πολιτικής μετάβασης της Συρίας. «Το Κατάρ υποστηρίζει τη διαδικασία της πολιτικής μετάβασης στη Συρία μέσω των ειρηνευτικών συνομιλιών της Γενεύης», ανέφερε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να «διασφαλιστεί η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας». Ο Al Thani επιβεβαίωσε ότι το Κατάρ «είναι έτοιμο να υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες στη Συρία που έχουν ως στόχο την άμβλυνση της έντασης και την ενίσχυση της σταθερότητας».