Κατάρ: Η Πρόσφατη Διπλωματική Κρίση Δεν Επηρέασε τα Συμβόλαια Φυσικού Αερίου

Κατάρ: Η Πρόσφατη Διπλωματική Κρίση Δεν Επηρέασε τα Συμβόλαια Φυσικού Αερίου
energia.gr
Παρ, 1 Σεπτεμβρίου 2017 - 07:49
Η διπλωματική κρίση με τα αραβικά καθεστώτα, επικεφαλής των οποίων είναι η Σαουδική Αραβία, δεν επηρέασε την εκπλήρωση των δεσμεύσεων του Κατάρ που σχετίζονται με τα συμβόλαια φυσικού αερίου. Αυτό διαβεβαίωσε ο Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, υπουργός Εξωτερικών του εμιράτου, μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε στη Ντόχα με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ

Η διπλωματική κρίση με τα αραβικά καθεστώτα, επικεφαλής των οποίων είναι η Σαουδική Αραβία, δεν επηρέασε την εκπλήρωση των δεσμεύσεων του Κατάρ που σχετίζονται με τα συμβόλαια φυσικού αερίου. Αυτό διαβεβαίωσε ο Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, υπουργός Εξωτερικών του εμιράτου, μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε στη Ντόχα με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Σεβόμαστε όλες τις νομικές διατάξεις περιλαμβανομένων των οικονομικών συναλλαγών, ειδικότερα δε διακόψαμε την πολιτική παροχής φυσικού αερίου, από σεβασμό προς εκείνες τις χώρες που οργάνωσαν το διπλωματικό αποκλεισμό του. Αυτό αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση του γεγονότος ότι το Κατάρ είναι πλήρως αφοσιωμένο σε όλες τις δεσμεύσεις του», τόνισε ο ΥΠΕΞ του Κατάρ.

Υπογράμμισε, εξάλλου, ότι το εμιράτο δεν χρησιμοποίησε οικονομικά μέσα πίεσης για να πετύχει πλεονεκτήματα σχετικά με την επίλυση της κρίσης, σε αντίθεση με τις αραβικές χώρες (Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Λιβύη και Υεμένη) που προέβησαν σε διακοπή των σχέσεων μαζί του.

Ο Mohammed bin Abdulrahman Al Thani πρόσθεσε, επίσης, ότι η κρίση του Κατάρ με τις εν λόγω χώρες δεν έχει επηρεάσει σοβαρά την οικονομία του εμιράτου.

«Μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι ο λαός του Κατάρ δεν υπέφερε οικονομικά από αυτόν τον αποκλεισμό, δεν υπάρχει καμία έλλειψη καταναλωτικών αγαθών. Ο οικονομικός τομέας αναπτύσσεται επίσης με αρκετή συνέπεια. Επιπλέον, βλέπουμε ότι ο αποκλεισμός αποτέλεσε κίνητρο για την εσωτερική μας ανάπτυξη», συμπλήρωσε ο ΥΠΕΞ του Κατάρ.