Petronas και Aramco Υποψήφιες για το Πλειοψηφικό Πακέτο Αξίας 1,8 Δισ. Δολαρίων της Daewoo Engineering & Construction

Petronas και Aramco Υποψήφιες για το Πλειοψηφικό Πακέτο Αξίας 1,8 Δισ. Δολαρίων της Daewoo Engineering & Construction
energia.gr
Παρ, 1 Σεπτεμβρίου 2017 - 15:27
Οι πετρελαϊκές εταιρείες Petronas και Aramco συγκαταλέγονται μεταξύ των υποψηφίων για τη συμμετοχή στην Daewoo Engineering & Construction, συμφωνία που θα μπορούσε να φθάσει τα 1,78 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το 50,75% της Daewoo E & C διατίθεται προς πώληση από την κρατική Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κορέας (KDB)

Οι πετρελαϊκές εταιρείες Petronas και Aramco συγκαταλέγονται μεταξύ των υποψηφίων για τη συμμετοχή στην Daewoo Engineering & Construction, συμφωνία που θα μπορούσε να φθάσει τα 1,78 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το 50,75% της Daewoo E & C διατίθεται προς πώληση από την κρατική Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κορέας (KDB), η οποία δήλωσε τον Ιούλιο ότι οι BoA Merrill Lynch και Mirae Asset Daewoo Securities έχουν οριστεί ως σύμβουλοί της για τη συμφωνία. Το μερίδιο αποτιμήθηκε στα 1,32 δισ. δολάρια από την τιμή κλεισίματος της Πέμπτης.

Η μαλαισιανή πετρελαϊκή εταιρεία Petroliam Nasional Bhd ( Petronas) εξετάζει το ενδεχόμενο απόκτησης του ποσοστού της KDB, ανέφερε το Reuters. Ο πετρελαϊκός γίγαντας της Σαουδικής Αραβίας Aramco [ IPO- ARMO. SE] ενδιαφέρεται επίσης για την απόκτησης του πακέτου.

Μια μη ταυτοποιημένη κινεζική κατασκευαστική εταιρεία και μία κατασκευαστική των ΗΠΑ που δεν κατονομάζεται εξέφρασαν επίσης αρχικό ενδιαφέρον, αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι το Επενδυτικό Συμβούλιο του Abu Dhabi ( Abu Dhabi Investment Council - ADIC) των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ενδέχεται επίσης να ενδιαφέρεται.

Οι Petronas, Aramco και ADIC δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες να σχολιάσουν όσα αναφέρονται, ενώ η Daewoo E & C αρνήθηκε να τοποθετηθεί.

Εκπρόσωπος της KDB αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει το δημοσίευμα, αλλά πρόσθεσε ότι η ανακοίνωση για την επίσημη έναρξη της πώλησης των μετοχών αναμένεται έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η Daewoo E & C, νούμερο 3 κατασκευαστική της Νότιας Κορέας, σημείωσε άνοδο 140% στα λειτουργικά κέρδη του πρώτου εξαμήνου φθάνοντας τα 417 εκατ. δολάρια, ενώ η KDB δήλωσε ότι αναμένεται να επιτύχει θετικά κέρδη φέτος.

Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο έως και 11% μετά τα δημοσιεύματα περί των δυνητικών αγοραστών του πακέτου.

Για την Petronas, η απόκτηση του πακέτου της Daewoo E & C θα είναι η μεγαλύτερη συμφωνία της από το 2012, οπότε αγόρασε την καναδική εταιρεία Progress Energy για 5,87 δισ. δολάρια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Petronas, Wan Zulkiflee Wan Ariffin, δήλωσε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές της, παρά και τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εν μέσω προσδοκιών ότι οι χαμηλές τιμές στο πετρέλαιο θα συνεχιστούν.

Η κρατική ενεργειακή επιχείρηση της Μαλαισίας περιέκοψε τις δαπάνες, μείωσε τις θέσεις εργασίας και εκποίησε μη βασικά περιουσιακά στοιχεία τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της μείωσης της τιμής αργού Brent, η οποία είναι σήμερα μικρότερη από το ήμισυ της αντίστοιχης στα μέσα του 2014.

Τον Ιούλιο, η Petronas ματαίωσε ένα προτεινόμενο έργο υγροποιημένου φυσικού αερίου ύψους 29 δισ. δολαρίων στο δυτικό Καναδά λόγω των ασθενών τιμών, γεγονός που αποτέλεσε πλήγμα για τις παγκόσμιες φιλοδοξίες της.