Η GE Renewable Energy παρουσίασε στις 12 Σεπτεμβρίου την νέα χερσαία ανεμογεννήτρια 4.8-158, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ανεμογεννήτρια υψηλής απόδοσης της GE μέχρι σήμερα. Διαθέτοντας τον μεγαλύτερο ρότορα στον τομέα και τον καινοτόμο σχεδιασμό λεπίδων, το μοντέλο 4.8-158 της θυγατρικής της General Electric στον τομέα των ΑΠΕ προσφέρει σημαντικά μεγαλύτερη απόδοση στην ετήσια παραγωγή ενέργειας

Η GE Renewable Energy παρουσίασε στις 12 Σεπτεμβρίου την νέα χερσαία ανεμογεννήτρια 4.8-158, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ανεμογεννήτρια υψηλής απόδοσης της GE μέχρι σήμερα. Διαθέτοντας τον μεγαλύτερο ρότορα στον τομέα και τον καινοτόμο σχεδιασμό λεπίδων, το μοντέλο 4.8-158 της θυγατρικής της General Electric στον τομέα των ΑΠΕ προσφέρει σημαντικά μεγαλύτερη απόδοση στην ετήσια παραγωγή ενέργειας (AEP), μειώνοντας το κόστος της ενέργειας για τους πελάτες σε περιοχές με ανέμους χαμηλής έως μεσαίας ταχύτητας.

Ο Pete McCabe, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Τομέα Χερσαίων Δραστηριοτήτων της GE, δήλωσε: "Το μοντέλο 4.8-158 αποτελεί ένα σημαντικό νέο βήμα στην τεχνολογία και την αποτελεσματικότητα των στροβίλων και είμαστε ενθουσιασμένοι που εισαγάγαμε αυτή τη στιγμή αυτή την ανεμογεννήτρια. Είναι κατάλληλο για περιοχές με χαμηλές έως μεσαίες ταχύτητες ανέμου παγκοσμίως – στα παραδείγματα περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Τουρκία και η Αυστραλία - καθώς και για μηχανισμούς όπως οι δημοπρασίες, καθώς οι χώρες σε όλο τον κόσμο δίνουν όλο και μεγαλύτερη έμφαση στη μείωση του κόστους της ενέργειας».   

 

Η νέα ανεμογεννήτρια, ισχύος 4.8MW, που είναι και το πρώτο μοντέλο της GE στην ευρύτερη περιοχή των 4MW, είναι εξοπλισμένη με ένα ρότορα (ηλεκτρικό κινητήρα) διαμέτρου 158 μέτρων και με έλικες που μπορεί να φτάσουν σε ύψος μέχρι και τα 240 μέτρα. Ο συνδυασμός μεγαλύτερου ρότορα και μεγάλων πύργων επιτρέπει στον στρόβιλο να εκμεταλλευτεί τις υψηλότερες ταχύτητες του ανέμου και να παράγει περισσότερη ενέργεια.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας, το τελευταίο αυτό μοντέλο ανεμογεννητριών της GE διαθέτει λειτουργικά πτερύγια υψηλής τεχνολογίας, βελτιωμένα φορτία και ελέγχους και πύργους υψηλότερου κόστους και πιο οικονομικούς. Αυτά τα νέα καινοτόμα χαρακτηριστικά έχουν αναπτυχθεί χάρη στις στενές συνεργασίες με την LM Wind Power, τη Blade Dynamics και το Global Research Center της GE.

Οι έλικες από άνθρακα, μήκους 77 μέτρων, αξιοποιούν την ισχυρή ιστορία και τις καινοτομίες υλικών της LM Wind Power και είναι οι μακρύτερες ως σήμερα έλικες σε χερσαία αιολικά. Επιτρέπουν ευελιξία, χάρη στην οποία η GE προσφέρει στους πελάτες της ένα προϊόν υψηλής απόδοσης συνεχίζοντας ταυτόχρονα να μειώνει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Οι έλικες διαθέτουν επίσης μία από τις μικρότερες διαμέτρους, διατηρώντας το κόστος κατασκευής και υλικοτεχνικής υποστήριξης στο ελάχιστο.

Το 4.8-158 αξιοποιεί τις καλύτερες πλατφόρμες 2MW και 3MW της GE, συμπεριλαμβανομένης της γεννήτριας διπλής τροφοδοσίας, και μια ισχυρή αρχιτεκτονική μετάδοσης κίνησης. Ο στρόβιλος ικανοποιεί ένα χαμηλότερο επίπεδο εκπομπών θορύβου, επιτυγχάνοντας ένα επίπεδο 104 dB κατά τη διάρκεια κανονικών λειτουργιών. Τέλος, η νέα σχεδιασμένη κεφαλή μηχανής μειώνει τις ανάγκες για μεγαλύτερο γερανό, ενώ παράλληλα διευκολύνει την επισκευή των πύργων και την αντιμετώπιση προβλημάτων με το ηλεκτροκίνητο σύστημα.