Αιθιοπία, Τζιμπουτί και Κίνα Συμπράττουν για την Κατασκευή Αγωγού Φυσικού Αερίου

Αιθιοπία, Τζιμπουτί και Κίνα Συμπράττουν για την Κατασκευή Αγωγού Φυσικού Αερίου
energia.gr
Τετ, 27 Σεπτεμβρίου 2017 - 10:01
Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου για τη μεταφορά αιθιοπικού φυσικού αερίου προς το Τζιμπουτί θα οριστικοποιηθεί αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της αιθιοπικής κυβέρνησης και του εταίρου του έργου, της κινεζικής εταιρείας ενέργειας POLY-GCL

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου για τη μεταφορά αιθιοπικού φυσικού αερίου προς το Τζιμπουτί θα οριστικοποιηθεί αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της αιθιοπικής κυβέρνησης και του εταίρου του έργου, της κινεζικής εταιρείας ενέργειας POLY- GCL, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Dr. Koang Tutlam, ο Αιθίοπας Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα μεταλλείων, πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Tutlam ανακοίνωσε ότι μόλις υπογραφούν οι συμφωνίες, θα ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού αξίας $ 1,8 δισ. με πρόβλεψη να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες.

Το έργο αποτελείται από έναν αγωγό φυσικού αερίου, μία μονάδα υγροποίησης και ένα τερματικό εξαγωγής στην περιοχή Damerjog του Τζιμπουτί.

Σύμφωνα με τον Tutlam, ο καλύτερος τρόπος εξαγωγής του αιθιοπικού φυσικού αερίου είναι ως LNG. «Η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις και με την κυβέρνηση του Τζιμπουτί για την κατασκευή μιας μονάδας LNG στο έδαφός του» ανέφερε ο Αιθίοπας υπουργός στο πρακτορείο Anadolu.

Η μονάδα υγροποιημένου φυσικού αερίου θα επιτρέψει την Αιθιοπία την υπεράκτια μεταφορά του φυσικού αερίου της μέσω του Στενού Bab- el- Mandeb που βρίσκεται μεταξύ Υεμένης, Τζιμπουτί και Ερυθραίας.

«Το μεγαλύτερο όφελος από το έργο αυτό για μας θα είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και η μεταφορά τεχνολογίας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Αιθιοπία θα λάβει επίσης περίπου το 15% αυτών των εξαγωγών αερίου και επιπλέον θα αντλήσει έσοδα από τη φορολογία.

Το έργο του αγωγού Αιθιοπίας - Τζιμπουτί περιλαμβάνει έναν αγωγό μήκους 700 χιλιομέτρων με δυναμικότητα έως 12 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως και θα επιτρέψει στην Αιθιοπία να εξάγει 10 εκατ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κίνα σε ετήσια βάση.

Η Αιθιοπία διαθέτει εξακριβωμένα, ως σήμερα, αποθέματα φυσικού αερίου ύψους 133 δισ. κυβικών μέτρων.

Υπογραμμίζοντας ότι η Αιθιοπία αποτελεί σημαντική πηγή χρυσού, καλίου και σιδηρομεταλλευμάτων, ο Tutlam ανέφερε ότι ήδη πέντε εταιρείες διεξάγουν διερευνητικές εργασίες στα πολύτιμα μεταλλευτικά πεδία της χώρας.