Περισσότεροι από 12,6 εκατομμύρια άνθρωποι ή συνολικά το 5,7% του απασχολούμενου πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης εργάζονται στον τομέα του αυτοκινήτου σε όλους τους κλάδους.

Περισσότεροι από 12,6 εκατομμύρια άνθρωποι ή συνολικά το 5,7% του απασχολούμενου πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης εργάζονται στον τομέα του αυτοκινήτου σε όλους τους κλάδους. Από το σύνολο των εργαζομένων, τα 3,3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας αφορούν εργασία στην αυτοκινητοβιομηχανία και αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 11% της απασχόλησης στη μεταποίηση στην ΕΕ, ενώ οι υπόλοιπες έχουν σχέση με την πωλήσεις και τη προώθηση προϊόντων αυτοκινήτου.

Όπως υπογραμμίζει σε ρεπορτάζ του για το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κυριάκος Παρασίδης, τα μεγέθη αυτά αφορούν σε μία περίοδο που πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με την οικονομική κρίση, αλλά και ενώ επίκειται η έξοδος από την ΕΕ της Μ. Βρετανίας, που είναι από τις μεγαλύτερες σε πωλήσεις χώρες. Φυσικά πρέπει να υπολογιστεί και η άνοδος της τεχνολογίας που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του εργατικού δυναμικού λόγω της απόλυτης αυτοματοποίησης μέσω των ειδικά κατασκευασμένων ρομπότ.

Με βάση επίσημα στοιχεία, οι φορολογικές εισφορές όλης αυτής της δραστηριότητας αγγίζουν τα 396 δισ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι κάθε χρόνο οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν στην τεχνολογία, την ηλεκτροκίνηση και γνώση πάνω από 50 δισ. ευρώ. Και φυσικά όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες δημιουργούν εμπορικό πλεόνασμα περίπου 90 δισ. ευρώ στα κράτη της ΕΕ.