Μερικοί μεγάλοι επενδυτές, οι οποίοι κυριάρχησαν στις γερμανικές δημοπρασίες αιολικής ενέργειας το 2017, απειλούν τη βιωσιμότητα των έργων αιολικής ενέργειας από τις τοπικές κοινότητες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για σημαντικές αλλαγές του ρυθμιστικού πλαισίου, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Αιολικής Ενέργειας (WWEA).

Μερικοί μεγάλοι επενδυτές, οι οποίοι κυριάρχησαν στις γερμανικές δημοπρασίες αιολικής ενέργειας το 2017, απειλούν τη βιωσιμότητα των έργων αιολικής ενέργειας από τις τοπικές κοινότητες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για σημαντικές αλλαγές του ρυθμιστικού πλαισίου, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ένωση Αιολικής Ενέργειας ( WWEA).

Σύμφωνα με τη δήλωση της WWEA, τα έργα αιολικής ενέργειας στις τοπικές κοινότητες στη Γερμανία αποτέλεσαν το βασικό κινητήριο μοχλό του αιολικού τομέα της χώρας, αλλά τώρα βρίσκονται σε κίνδυνο.

«Οι κανόνες που θεσπίστηκαν από τη γερμανική κυβέρνηση για την προστασία των επενδύσεων των ενεργειακών κοινοτήτων δεν κατάφεραν να επιτύχουν το σκοπό τους», ανέφερε η δήλωση.

Ο Stefan Gsanger, γενικός γραμματέας της WWEA, δήλωσε ότι η Γερμανία υπήρξε πρωτοπόρος και υπόδειγμα για το πώς οι ενεργειακές κοινότητες μπορούν να ωθήσουν τους πολίτες των τοπικών κοινωνιών να επωφεληθούν οικολογικά και οικονομικά από τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Προκειμένου να συνεχιστεί αυτό το πρότυπο, η νέα γερμανική κυβέρνηση πρέπει να δράσει γρήγορα: Πρέπει να υπάρξει ένας επαρκής ορισμός της κοινοτικής ενέργειας και τα μικρότερα έργα να εξαιρούνται από τις δημοπρασίες», προειδοποίησε.

Επιπλέον, η WWEA προειδοποιεί ότι η κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας δημιούργησε πρόσθετες προκλήσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε απώλεια θέσεων εργασίας και στη γενική συρρίκνωση των επενδύσεων στην αιολική ενέργεια στο κρατίδιο.

Στο πλαίσιο αυτό, η WWEA ανέφερε ότι οι δημοπρασίες για χερσαία έργα αιολικής ενέργειας που εισήχθησαν στη Γερμανία το 2017 ευνοούν τους μεγάλους επενδυτές και πρόκειται να εκτοπίσουν τους μικρούς επενδυτές και τις κοινότητες παραγωγών ενέργειας, οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν οι βασικοί κινητήριοι μοχλοί της γερμανικής αγοράς αιολικής ενέργειας.

Ακόμη και οι τροποποιήσεις του συστήματος δημοπράτησης που θεσπίστηκαν για το 2018 δεν αναμένεται να αποτρέψουν τις ενεργειακές κοινότητες από το να καταστούν οι ‘μεγάλοι χαμένοι’ στον τομέα της αιολικής ενέργειας, επιβεβαίωσε η WWEA.

Η ένωση υπογράμμισε ότι με τις τρέχουσες δημοπρασίες, έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα στο οποίο η επιτυχία καθορίζεται από την ισχύ στην αγορά και την ικανότητα πραγματοποίησης επενδύσεων υψηλού ρίσκου.