Η μείωση της εκπομπής ρύπων, η οικονομία που θα στηρίζεται σε «καθαρές» πηγές ενέργειας και η κυκλική οικονομία αποτελούν τον κορμό του νέου παραγωγικού μοντέλου πανευρωπαϊκά και παγκόσμια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει αρκετά βήματα στην κατεύθυνση αυτή και έχει εγκρίνει νομοθετικά πλαίσια που κάνουν πιο αυστηρούς τους κανόνες σε σχέση με την ανακύκλωση και τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων.

Μάλιστα, πρόσφατα εγκρίθηκε από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο μια δέσμη μέτρων που στοχεύει στα εξής: η ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων να ανέλθει στο 55% το 2025, ενώ μέχρι το 2030 να έχει φτάσει το 65%. Θέτει, ακόμα, ως προτεραιότητα να ανακυκλώνεται το 70% των υλικών συσκευασίας, κατά τη χρήση τους,  έως το 2030. Επιπλέον, θεσμοθετήθηκε  η υποχρέωση των κρατών να μπορούν να στέλνουν στον χώρο υγειονομικής ταφής μόλις το 10% του ποσού των αστικών αποβλήτων. Ένας στόχος που θα μπορούσε να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολος για ορισμένα κράτη μέλη της Ε.Ε., όπως της Ελλάδας, τα οποία στέλνουν πάνω από το 75% των αστικών αποβλήτων σε ΧΥΤΑ.

Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο νομοσχέδιο που ψήφισε, πριν λίγους μήνες, για την ανακύκλωση έθεσε ως στόχο την ανάκτηση και διαλογή του 50% των αστικών αποβλήτων στην πηγή. Μάλιστα μέσω της αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων εκτιμάται πως θα δημιουργηθούν 16.000 θέσεις εργασίας. Στο ίδιο πλαίσιο, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα μια σειρά παρεμβάσεων, όπως η θέσπιση κανονιστικών ρυθμίσεων που θα περιορίσουν τη γραφειοκρατία στην παραγωγή, στην κατανάλωση, στην αξιοποίηση δευτερογενών πρώτων υλών και στη διαχείριση αποβλήτων. Τη χρηματοδότηση και την παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και την διασύνδεση της επιχειρηματικότητας με την τεχνολογική καινοτομία.

Μιλώντας, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος το περασμένο Σάββατο σε εκδήλωση που οργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης και το Ελληνο-ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με θέμα «Νέα Οικονομία – Νέα Εποχή», τόνισε πως «η κυκλική οικονομία, η οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και μηδενικών αποβλήτων, η πρόληψη της ρύπανσης με σύγχρονες υποδομές αποβλήτων και απορριμμάτων και η πρόσβαση των πολιτών στα κοινωνικά αγαθά του νερού και της ενέργειας αποτελούν κεντρικές επιλογές του υπουργείου». Παράλληλα, παραδέχτηκε πως ενώ η Ελλάδα έχει μειώσει τις εκπομπές άνθρακα, παραμένει μία από τις χώρες με υψηλή ένταση εκπομπών σε σχέση με το ΑΕΠ και στόχος θα πρέπει να είναι η βελτίωση αυτού του δείκτη.

Σχολιάζοντας πάντως η Ιταλίδα ευρωβουλευτής Simona Bonafè, τα νέα μέτρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημείωσε πως με την εφαρμογή τους η Ευρώπη είναι σταθερά προσηλωμένη στη βιώσιμη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Η νέα στρατηγική στοχεύει να καταστήσει όλες τις πλαστικές συσκευασίες επαναχρησιμοποιήσιμες ή ανακυκλώσιμες έως το 2030. Επίσης, επεσήμανε πως θεσμοθετούνται σημαντικά μέτρα για τη διαχείριση των αποβλήτων, καθορίζοντας κανόνες που λαμβάνουν υπόψη ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός προϊόντος. Τέλος, υπογράμμισε έναν κρίσιμο παράγοντα που είναι η αλλαγή της συμπεριφοράς των επιχειρήσεων και των καταναλωτών. Ειδικά, στην Ελλάδα ο τελευταίος κρίνεται και ο πιο σημαντικός, αν υπολογίσουμε τις παγιωμένες καταναλωτικές συνήθειες που επικρατούν, όπως η ευρεία χρήση από τους πολίτες της πλαστικής σακούλας.