Σοβαρότατο πρόβλημα υποστελέχωσης αντιμετωπίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η οποία καλείται να φέρει σε πέρας έναν τεράστιο όγκο μεταρρυθμίσεων στις αγορές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Η Αρχή μετρά μόλις 25 ειδικούς επιστήμονες,όταν όπως σημειώνουν στελέχη της, ο αντίστοιχος οργανισμός για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) έχει 200 άτομα σε αντίστοιχες θέσεις. Και μάλιστα χωρίς το φόρτο εργασίας της ΡΑΕ, μια και οι μεταρρυθμίσεις έχουν ολοκληρωθεί στη συγκεκριμένη αγορά.

Το πιο δύσκολο όμως για τη ΡΑΕ είναι πως μπορεί η ελλιπής στελέχωση της να συμπληρώνεται από προσωπικό ορισμένου χρόνου, ωστόσο και τα άτομα αυτά μετά από την απόκτηση της κατάλληλης εμπειρίας φεύγουν. Και οι καινούργιοι που τους αντικαθιστούν χρειάζονται αρκετό χρονικό διάστημα για να εκπαιδευτούν.

Έτσι η δουλειά μένει πίσω. Όπως για παράδειγμα και η έγκριση αδειοδοτήσεων επενδύσεων.

Σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής έχει θέσει το ζήτημα πολλάκις στους δανειστές αλλά και στην κυβέρνηση. Αν και αναγνωρίζουν το δίκαιο των αιτημάτων της Αρχής, εντούτοις αυτή παραμένει στον σκληρό μνημονιακό κανόνα του δημοσίου για την αναλογία προσλήψεων – αποχωρήσεων του δημοσίου.

Κάτι που, σύμφωνα με τα στελέχη της ΡΑΕ, στερείται λογικής αφού η Αρχή δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό...

 

(euro2day.gr)