Δανία: Η Κυβέρνηση Εξετάζει την Παροχή Κινήτρων για να Αντιμετωπιστεί η Μεγάλη Πτώση στις Πωλήσεις Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων

Δανία: Η Κυβέρνηση Εξετάζει την Παροχή Κινήτρων για να Αντιμετωπιστεί η Μεγάλη Πτώση στις Πωλήσεις Ηλεκτρικών Αυτοκινήτων
energia.gr
Τετ, 2 Μαΐου 2018 - 08:36

Πρόγραμμα άμεσων οικονομικών κινήτρων επεξεργάζεται η κυβέρνηση της Δανίας προκειμένου να αντιστραφεί η τάση ισχυρής μείωσης στις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων που παρατηρείται την τελευταία διετία στη χώρα.

Τον προβληματισμό της κυβέρνησης προκαλεί το γεγονός ότι οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στη Δανία μειώθηκαν από περίπου 5.000 μονάδες το 2015 σε περίπου 700 το 2017. Ενισχυτικό του προβληματισμού αυτού αποτελεί το γεγονός ότι, κατά την ίδια χρονική περίοδο, μειώθηκαν οι πωλήσεις και των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων λόγω της γενικότερης αποστροφής των πολιτών σε αυτό τον τύπο καυσίμου, αλλά και των συνεπειών του σκανδάλου της Volkswagen.

Παράλληλα, η δανική κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει τους τύπους των αυτοκινήτων που θα προωθήσει, καθώς η χώρα δε διαθέτει δική της αυτοκινητοβιομηχανία και έχει ένα από τα υψηλότερα εισαγωγικά τέλη στον κόσμο.

Μέσα στα πλάνα της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει την αυξημένη ζήτηση της φόρτισης των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η δημιουργία ενός υπεράκτιου αιολικού πάρκου 800 MW, το οποίο θα είναι μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στον κόσμο. Υπενθυμίζεται ότι η Δανία είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ανεμογεννητριών στον κόσμο και ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η μείωση των φόρων της ηλεκτρικής ενέργειας θα ενθαρρύνει τους πολίτες να διακόψουν την οικιακή θέρμανση με βάση τα ορυκτά καύσιμα, ενώ παράλληλα θα δώσει κίνητρα αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων, χρησιμοποιώντας ως «κρυφό χαρτί» τη χαμηλή δαπάνη για τη φόρτισή τους από το ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας.