Σε Εξέλιξη Διεργασίες για την Ίδρυση Μεσογειακού Φορέα για την Άμυνα και την Ενέργεια

Σε Εξέλιξη Διεργασίες για την Ίδρυση Μεσογειακού Φορέα για την Άμυνα και την Ενέργεια
energia.gr
Πεμ, 3 Μαΐου 2018 - 13:30

Ισχυρές παρασκηνιακές διεργασίες, που πιθανόν να έχουν ως κατάληξη τη θεσμοποίηση της ευρωμεσογειακής συνεργασίας υπό τη μορφή ενός νέου διεθνούς οργανισμού αμύνης και ενέργειας, πυροδοτεί πίσω από τις κλειστές πόρτες η συνεχής προκλητικότης της Τουρκίας στην Κύπρο και το Αιγαίο, σημειώνει σε πρόσφατο άρθρο της η εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ».

Όπως απεκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης ήδη διεξάγονται σε εμβρυακό επίπεδο συζητήσεις για την σκοπιμότητα της ίδρυσης μιας τέτοια μεγάλης συμμαχίας με θεσμικό μανδύα προκειμένου να προστατευθεί ο υποθαλάσσιος ορυκτός πλούτος της περιοχής από την εκμετάλλευση του οποίου έχουν άμεσο ή έμμεσο συμφέρον οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Η ιδέα για την συμμαχία των «οκτώ» θα αποτελέσει πιθανώς την τελική κατάληξη των διαβουλεύσεων καθώς βάσει όσων είναι γνωστά σήμερα προηγείται:

  • Πρώτον, η σχηματοποίηση των τριμερών σχημάτων συνεργασίας και η μετατροπή τους σε άτυπες πολυμερείς συνεργασίες που θα αποτελέσουν το προοίμιο μίας συμμαχίας – ενώσεως τύπου Άνθρακος και Χάλυβος όπως η ΕΚΑΧ, που ως γνωστό απετέλεσε προπομπό της ΕΟΚ και της σημερινής Ε.Ε.

Ήδη συνηντήθησαν την 1η Μαίου στην Αλεξάνδρεια οι Πρόεδροι της Ελλάδος Προκόπης Παυλόπουλος, Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης και Αιγύπτου Αλ Σίσι και συνεφώνησαν ότι η οριοθέτησις της ΑΟΖ πρέπει να γίνει βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Η τριμερής διακήρυξη συνεργασίας των τριών κρατών κατετέθη στον ΟΗΕ. Επίσης την άλλη Τρίτη συναντώνται στην Λευκωσία οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Να σημειωθεί ότι τριμερής υπάρχει ήδη μεταξύ Ελλάδας- Κύπρου-Ιορδανίας.

  • Δεύτερον, η τελική υπογραφή της διακρατικής συνεργασίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου East Med από την Μεσόγειο στην Ευρώπη (λιμάνια Ιταλίας- Γαλλίας). Ήδη συμφώνως προς τον κ. Χριστοδουλίδη «υπάρχει σε εξέλιξη, σε επίπεδο γενικών διευθυντών των Υπουργείων Ενέργειας, διαδικασία επεξεργασίας διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών που θα καθορίζει το πλαίσιο κατασκευής και λειτουργίας ενός τέτοιου αγωγού». Εφόσον τεθούν γερά οι βάσεις (με τον συγκεκριμένο αγωγό να παρακάμπτει την Τουρκία) τότε το επόμενο βήμα θα είναι η διεύρυνση της ενεργειακής συμμαχίας Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ και η ίδρυση ενός διεθνούς οργανισμού με βασικό στόχο την συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων, και ιδιαίτερα του πολεμικού της ναυτικού, των εμπλεκόμενων χωρών για την προστασία των κοιτασμάτων από τυχόν δυναμικές παρεμβάσεις (όπως αυτές που βιώσαμε στο Τεμάχιο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ τον περασμένο Φεβρουάριο) ή ακόμα και πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, με συνέντευξη στην «Καθημερινή», άνοιξε το θέμα της ίδρυσης Διεθνούς Οργανισμού, αλλά υπήρξε εξαιρετικά προσεκτικός στη διατύπωση του λόγω της εμπλοκής πολλών κρατών στο εγχείρημα. Όπως διευκρίνισε, υπάρχουν υπό επεξεργασία ιδέες προς δύο κατευθύνσεις και τις ανέλυσε.