Πάιατ: «Η Μόσχα Θέλει να Κάνει Δυο Νέους Αγωγούς για να Εμβαθύνει το Μονοπώλιό της στην ΕΕ - Τίποτα Από Αυτά Δεν Επιθυμούμε»

Πάιατ: «Η Μόσχα Θέλει να Κάνει Δυο Νέους Αγωγούς για να Εμβαθύνει το Μονοπώλιό της στην ΕΕ - Τίποτα Από Αυτά Δεν Επιθυμούμε»
energia.gr
Πεμ, 3 Μαΐου 2018 - 19:18

Στις εισαγωγές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλά και το ρόλο της Ρωσίας αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζέφρυ Πάιατ, μιλώντας στο 3ο Διεθνές Ενεργειακό Συνέδριο που διοργανώνει η ΗΑΕΕ στην Αθήνα

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι:

«Η ενέργεια και ο αυξημένος ρόλος ως ενεργειακός κόμβος της Ελλάδος είναι ένας από τους στόχους της αμερικανικής στρατηγικής. Είχαμε μια μακροχρόνια στρατηγική που συνεχίζεται και με την τρέχουσα κυβέρνηση. Οι πιέσεις είναι πραγματικές. Η ενέργεια χρησιμοποιείται για την πρόκληση αστάθειας

Η Ρωσία χρησιμοποίησε αυτό το πολιτικό εργαλείο επανειλημμένα (55 φορές - σύμφωνα με μελέτη - η Ρωσία χρησιμοποίησε ως όπλο την διακοπή παροχής ενέργειας για να πετύχει κάποιες πολιτικές). Οι ΗΠΑ θέλουν μια στρατηγική για την ΕΕ η οποία να βασίζεται σε κάποιες συνιστώσες όπως είναι η διαφοροποίηση τύπου καυσίμου της χώρας προέλευσης και της οδού παράδοσης. Η REPSOL συνεργάζεται με την ENERGEAN στην Ελλάδα.

Στη Ρεβυθούσα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε αέριο από πάρα πολλές πηγές και όλα αυτά αποτελούν μεγάλη προτεραιότητα για τους επόμενους μήνες. Η κλίμακα είναι τεράστια. Η εισαγωγή LNG και από τις ΗΠΑ μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην διαφοροποίηση του εφοδιασμού. Χαρήκαμε που ο κ. Τσίπρας είχε πει ότι η Ελλάδα θα γίνει ο τρίτος εισαγωγέας αμερικανικού LNG. Για να διασφαλίσουμε τα βέλτιστα οφέλη είναι σημαντικό να έχουμε την κατάλληλη υποδομή.

Η γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας ήταν στο κέντρο της αμερικανικής πολιτικής και για αυτό υποστηρίζουμε τον αναδυόμενο ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο. Η Μόσχα θέλει να κάνει δυο νέους αγωγούς κάτι που θα εμβαθύνει το μονοπώλιο της Ρωσίας στην ΕΕ. Τίποτα από αυτά δεν επιθυμούμε».