Την ώρα που ο Αμερικανός πρέσβυς στην Αθήνα Τζέφρυ Πάυατ επανελάμβανε ότι ο Turkish Stream αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο στα χέρια της Ρωσίας, η Άγκυρα συνέχιζε απτόητη την συνεργασία της με την Μόσχα για την κατασκευή του εν λόγω αγωγού.

O Πάυατ τόνισε ότι η Ελλάς καθώς απελευθερώνει την ενεργειακή της αγορά της θα έχει τις ΗΠΑ ως αξιόπιστο προμηθευτή και σύμμαχο, χαρακτηρίζοντας την χώρα μας ως πολύ σημαντικό εταίρο για την ενεργειακή ατζέντα της Ουάσιγκτον. Μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο , ο Αμερικανός πρέσβυς τόνισε ότι η ενεργειακή ασφάλεια καθιστά τις χώρες λιγότερο ευαίσθητες σε πιέσεις από εξωτερικές δυνάμεις και κατηγόρησε την Ρωσία ότι έχει χρησιμοποιήσει 55 φορές στο παρελθόν το «όπλο» της διακοπής εφοδιασμού ως εργαλείο για να εδραιώσει τις πολιτικές της.

Την ίδια ώρα, πάντως, τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η διέλευση του ρωσικού γιγάντιου κατασκευαστικού πλοίου «Pioneering Spirit» από τα στενά του Βοσπόρου προς τη θάλασσα του Μαρμαρά, με τελικό προορισμό την Ολλανδία, διήρκεσε πέντε ώρες. Το «Pioneering Spirit», το οποίο είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως κατασκευαστικό πλοίο, με μήκος 382 μέτρα και πλάτος 124 μέτρα, και στο οποίο εργάζονται 562 άτομα 40 διαφορετικών εθνικοτήτων, είναι αυτό που έχει αναλάβει την τοποθέτηση των αγωγών φυσικού ερίου του Turkish Stream σε σημεία με πολύ μεγάλο θαλάσσιο βάθος. Κατά τα τουρκικά ΜΜΕ το τρίτο τρίμηνο του 2018 το Pioneering Spirit θα επιστρέψει στον Εύξεινο Πόντο, προκειμένου να συμβάλλει στην ολοκλήρωση της δεύτερης γραμμής του Turkish Stream. Την κατασκευή του υποθαλασσίου τμήματος του αγωγού έχει αναλάβει η εταιρεία South Stream Transport, 100% θυγατρική της Gazprom. Προ ημερών η ρωσική εταιρεία ανεκοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η κατασκευή της πρώτης υποθαλασσίου γραμμής του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream, που καταλήγει στα τουρκικά παράλια του Ευξείνου Πόντου.