Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να φέρει, εντός του μήνα, νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καθορίζεται το καθεστώς τιμολόγησης για τις μικρές ανεμογεννήτριες.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο Energia.gr του προέδρου του Ελληνικού Συνδέσμου Επενδυτών Μικρών Ανεμογεννητριών, Ηλία Κυριζόπουλου η νομοθετική ρύθμιση θα αλλάζει το καθεστώς τιμολόγησης που ίσχυε μέχρι σήμερα και προέβλεπε σταθερή ταρίφα, με την τιμή να αναδεικνύεται –πλέον- μέσω μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας. Επομένως, θα ανοίξει ο δρόμος για τον διαγωνισμό εγκατάστασης μικρών ανεμογεννητριών, ο οποίος αναμένεται εντός του έτους.

Η υπόθεση με τις μικρές ανεμογεννήτριες αποτελεί μια εκκρεμότητα οκτώ ετών, καθώς η πρώτη νομοθετική ρύθμιση προέκυψε με το νόμο 3851/2010. Έκτοτε  με τον νόμο  4203/2013 προβλεπόταν η έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα ενεργοποιούσε το ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης μικρών ανεμογεννητριών. Η υπουργική απόφαση θα έπρεπε να είχε εκδοθεί το αργότερο μέχρι τις 30/6/2014 , όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να έχει παγώσει. Ο κ. Κυριζόπουλος τονίζει πως είναι μια εκκρεμότητα του παρελθόντος, ενώ και το ΣτΕ μετά από προσφυγή που έκαναν επενδυτές τους δικαίωσε, επομένως θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην έκδοση της υπουργικής απόφασης.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με παλαιότερη ανακοίνωση του συνδέσμου «το ενδιαφέρον για επενδύσεις, τεκμηριώνεται από τον αριθμό των αιτημάτων σύνδεσης μικρών ανεμογεννητριών στο δίκτυο, που υποβλήθηκαν στον ΔΕΔΔΗΕ (άνω των 1000 αιτημάτων μέχρι την 20.12.2013 δηλαδή την ημερομηνία αναστολής υποβολής των αιτήσεων συνολικής ισχύος περίπου 52 Mw) εκ των οποίων 750 αιτήματα, συνολικής ισχύος περίπου 35 Mw πληρούν τις προϋποθέσεις του ν4203/2010».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του συνδέσμου επεσήμανε πως «το πρόγραμμα θα είναι μικρό, οι πληροφορίες λένε ότι θα είναι γύρω στα 20MW, όμως άγνωστη παραμένει η τιμή αναφοράς». Επίσης, απαντώντας στο ερώτημα ποια κριτήρια θα κρίνουν το βαθμό ωριμότητας ενός έργου, έτσι ώστε να μπορεί να συμμετέχει ένας επενδυτής στο διαγωνισμό, σημείωσε πως, είτε θα είναι οι πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, είτε οι όροι σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ εκτίμησε πως το ενδιαφέρον από επενδυτές θα εξαρτηθεί από τις τιμές εκκίνησης. Ο κ. Κυριζόπουλος ανέφερε ακόμα, πως σε αντίθεση με τη χώρα μας το πρόγραμμα έτρεξε στην ώρα του στην Ιταλία το 2012-2015, με 27 λεπτά την κιλοβατώρα και στην Βόρεια Ιρλανδία με 25 λεπτά.

Πάντως, με βάση το σύνδεσμο, «η απόλυτα εφικτή εγκατάσταση στο άμεσο μέλλον περίπου 2000 μικρών ανεμογεννητριών συνδεδεμένων στο εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο, σε τοποθεσίες της χώρας μας, που διαθέτουν αξιόλογο αιολικό δυναμικό και τις απαραίτητες υποδομές, θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην οικονομική στήριξη ακριτικών και παραμεθόριων περιοχών, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας, στην προσέγγιση  από τη χώρα μας των στόχων της Ε.Ε. για αυξημένη συμμετοχή των Α.Π.Ε. στη συνολική ενεργειακή παραγωγή και στην προστασία του περιβάλλοντος, χωρίς ταυτόχρονα να προκύπτει οποιασδήποτε μορφής αρνητική επίπτωση από τη λειτουργεία τους».