Το 2017, η νέα εγκατεστημένη ισχύς διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών της Ελλάδας ανήλθε σε μόλις 11,5 MWp, με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ αυτών να φθάνει τα 2.623 MWp, εκ των οποίων τα 2.071 MWp επί εδάφους και τα υπόλοιπα σε στέγες κτιρίων, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της ελληνικής αγοράς φωτοβολταϊκών, που δημοσίευσε σήμερα (8/5) ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).

Μεταξύ άλλων, το προηγούμενο έτος εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί που προκρίθηκαν από τον πιλοτικό διαγωνισμό του Δεκεμβρίου 2016, ενώ η αγορά των συστημάτων αυτοπαραγωγής αυξήθηκε κατά 14%, παραμένοντας όμως σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα του δυναμικού της χώρας μας. Για άλλη μια χρονιά, τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν περίπου το 7% των αναγκών της χώρας μας σε ηλεκτρική ενέργεια, φέρνοντας την Ελλάδα σε μία από τις πρώτες θέσεις διεθνώς όσον αφορά στη συμβολή των φωτοβολταϊκών στη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Πηγή: ΣΕΦ

Επίσης, είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά το 2017 αποσόβησε την έκλυση περίπου 4 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα.

Παράγοντες της αγοράς με τους οποίους επικοινώνησε το energia.gr, προκειμένου να σχολιάσουν τα ανωτέρω ευρήματα, ανέφεραν ότι ναι μεν το ύψος της εγκατεστημένης φωτοβολταϊκής ισχύος στην Ελλάδα φαίνεται ότι έχει καλύψει τους εθνικούς στόχους, πλην όμως αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για να μη συνεχισθούν οι επενδύσεις, ώστε να επανέλθει η δυναμική στη συγκεκριμένη αγορά, η ανάπτυξη της οποίας αναμένεται να δημιουργήσει νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και θέσεις εργασίας.