Ευθεία απάντηση στις κατά καιρούς αναφορές της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας για τη Συνθήκη της Λωζάννης και το καθεστώς των νήσων του Αιγαίου πρόκειται να δώσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΕΣΤΙΑ (8/5).

Στη διάθεση της ελληνικής πολιτείας έχουν περιέλθει αδιάσειστα στοιχεία από επίσημα κοινοτικά έγγραφα πέραν των ήδη γνωστών (που περιέχονται στις συνθήκες) από τα οποία προκύπτουν ότι πρώτον τα Ίμια και δεκάδες άλλα νησιά -νησίδες που άρχισαν να εντάσσονται στα κοινοτικά προγράμματα Natura, τελούν υπό καθεστώς ελληνικής κυριαρχίας! Έτσι, με την βούλα της ΕΕ, λοιπόν, αίρεται η αμφισβήτησις των Τούρκων επί της κυριαρχίας τους.

Δεύτερον, σύμφωνα με τα ίδια κοινοτικά έγγραφα, ο υποθαλάσσιος πλούτος των νησιών που έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα Natura-άρα και η υφαλοκρηπίς των νησιών, νησίδων και βραχονησίδων μας- προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Συνιστούν ελληνικό και ευρωπαϊκό πλούτο!

Τρίτον, σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα που παραμένουν απόρρητα ως προς το ακριβές περιεχόμενό τους για λόγους εθνικής ασφαλείας, η Natura δεν προστατεύει μόνο το υπόγειο το υπέργειο έδαφος νησιών, νησίδων και βραχονησίδων που έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα αλλά ακόμη την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ αυτών!

Η έναρξη εντάξεων αυτών των νησιών στα προγράμματα Natura – έχει περιληφθεί το σύνολο σχεδόν των νησίδων και των βραχονησίδων που αμφισβητεί η Άγκυρα στο Αιγαίο άρχισε σιωπηρά το 1994 επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου και συνεχίσθηκε έπειτα με μεθοδικότητα από όλες τις κυβερνήσεις, μηδεμιάς εξαιρουμένης.

Έτσι σήμερα η Ελλάς ευρίσκεται σε ισχυρότατη νομική θέση έναντι της Τουρκίας, καθώς πέραν των Διεθνών Συνθηκών (Λωζάννη, Μοντρέ κ.λπ) που επικαλούμαστε συνήθως, ο Προέδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος αλλά και το Υπουργείο Εξωτερικών έχουν στην διάθεσή τους ένα νέο νομικό όπλο: επίσημα έγγραφα της ΕΕ πιστοποιούν ότι εξ αιτίας της εντάξεως τους στο πρόγραμμα Natura οι νησίδες και οι βραχονησίδες που αμφισβητεί η Τουρκία έχουν ελληνική κυριαρχία, ελληνική υφαλοκρηπίδα και ελληνική ΑΟΖ, και βεβαίως θεωρούνται προστατευόμενο ευρωπαϊκό έδαφος.