«Για ακόμη μια χρονιά, τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν περίπου το 7% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, φέρνοντας την Ελλάδα σε μία από τις πρώτες θέσεις διεθνώς σε ότι αφορά στη συμβολή των φωτοβολταϊκών στη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας».

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), σχολιάζοντας τα στατιστικά στοιχεία του κλάδου που δημοσιοποίησε χθες.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στατιστικά, το 2017 εγκαταστάθηκε στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας νέα φωτοβολταϊκή ισχύς μόλις 11,5 MW, με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών έως και το 2017 να ανέρχεται στα 2.623 MW.

Η αγορά των συστημάτων αυτοπαραγωγής παρουσίασε το 2017 μια αύξηση της τάξης του 14%, παραμένοντας όμως σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα του δυναμικού της χώρας, τονίζει ο ΣΕΦ.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, το 2017 εγκαταστάθηκαν και οι πρώτοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί που προκρίθηκαν από τον πιλοτικό διαγωνισμό του Δεκεμβρίου 2016. Πρόκειται για τρεις σταθμούς συνολικής ισχύος 8,6 MW. Ωστόσο, μόνο οι δύο εξ αυτών (5 MWp συνολικά) συνδέθηκαν με το σύστημα το 2017, ενώ κανείς δεν φαίνεται στα στατιστικά του ΛΑΓΗΕ, επειδή δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η διαδικασία πληρωμής τους.

«Για να υπάρχει συνέχεια και συμβατότητα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσιάζουμε διαχρονικά, καταχωρούμε τους δύο σταθμούς που ηλεκτρίστηκαν στο 2017, ενώ ο τρίτος θα παρουσιαστεί στα στατιστικά του 2018», εξηγεί ο ΣΕΦ.

Τα πλήρη στατιστικά στοιχεία της αγοράς των φωτοβολταϊκών που δημοσίευσε ο ΣΕΦ είναι διαθέσιμα ως συνοδευτικό αρχείο.

Σχετικά Αρχεία