H Nissan στα Χνάρια της Tesla (και) με τις Οικιακές Μπαταρίες Αποθήκευσης Ενέργειας

H Nissan στα Χνάρια της Tesla (και) με τις Οικιακές Μπαταρίες Αποθήκευσης Ενέργειας
του Γιάννη Γορανίτη
Τρι, 29 Μαΐου 2018 - 10:17

Αν και τα μεγέθη των δύο εταιρειών προς το παρόν δεν είναι συγκρίσιμα, για ακόμη μια φορά η Nissan μοιάζει να ακολουθεί το επιτυχημένο παράδειγμα της Tesla.

Η ιαπωνική εταιρεία έχει μεν δεκαπλάσια έσοδα και πολλαπλάσιους τζίρους σε σχέση με τη φίρμα του Elon Musk, αλλά το τελευταίο διάστημα πολλές από τις ιδέες των δύο κατασκευαστών ταυτίζονται.

Η στροφή των Ιαπώνων στην ηλεκτροκίνηση έχει αρκετά σημεία αναφοράς στις υλοποιήσεις της Tesla. Το νέο Leaf για παράδειγμα διαθέτει αρκετά κοινά στοιχεία με το Model 3, ενώ και τα επερχόμενα ηλεκτροκίνητα μοντέλα της Nissan διαθέτουν σαφείς αναφορές στη στρατηγική της Tesla.

Αυτό που σίγουρα δεν περιμέναμε, ήταν ότι η Nissan θα ακολουθήσει τα βήματα της Tesla στα οικιακά (και όχι μόνο) συστήματα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας. Κι όμως, το νέο της σύστημα Energy Solar είναι μια ολοκληρωμένη λύση που ανταγωνίζεται ευθέως το Tesla Solar Roof.

 

Πόσο ρεύμα εξοικονομεί

Το Nissan Energy Solar συνδυάζει ένα αυτόνομο σύστημα έξι ηλιακών πάνελ με έναν συλλέκτη και ενσωματωμένη μπαταρία (xStorage Home) στην οποία αποθηκεύεται η παραγόμενη ενέργεια, στη λογική του Powerwall της Tesla.

Το κιτ συνοδεύεται από ένα σύστημα διαχείρισης της ενέργειας, μέσω του οποίου ο κάτοχος του Energy Solar μπορεί να επιλέξει πώς και πότε θα καταναλώνει την παραγόμενη ενέργεια (π.χ. να μην την ξοδεύει όταν παράγεται, αλλά να τη διατηρεί για μια συννεφιασμένη ή βροχερή μέρα).

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Nissan, σε ιδανικές συνθήκες το σύστημα εξοικονομεί έως και 66% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας. Αν η συγκεκριμένη εξαγγελία επιβεβαιωθεί και στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, θα μιλάμε για μια μεγάλη και πρωτοφανή ανατροπή στον τρόπο που καταναλώνουμε ενέργεια.

Αν μάλιστα διαδοθεί ευρύτερα η λογική των ηλιακών συστημάτων συλλογής και αποθήκευσης ενέργειας, θα διαφοροποιηθεί οριστικά και αμετάκλητα το τοπίο, καθώς αρκετοί θα μειώσουν αισθητά ή και θα διακόψουν οριστικά τη συνεργασία τους με τους παραδοσιακούς παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Εκτός βέβαια από την πρόδηλη οικονομία στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας συμβάλλει στην αειφόρο ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος.

 

Πού και πότε είναι διαθέσιμο και πόσο κοστίζει;

Η Nissan διαθέτει ήδη το Energy Solar σε πελάτες λιανικής στη Μ. Βρετανία. Αν και δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση για το «άνοιγμα» σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ιαπωνική εταιρεία φέρεται διατεθειμένη να επεκταθεί σύντομα. Κι αν το συγκεκριμένο εγχείρημα προχωρήσει στη Μ. Βρετανία, είναι προφανές ότι μπορεί να επιτύχει σε χώρες με πολύ μεγαλύτερη μεγάλη ηλιοφάνεια, όπως η Ελλάδα.

Η αρχική τιμή για τη βασική εγκατάσταση των πάνελ υπολογίζεται σε 3.881 στερλίνες (~4.425 ευρώ) και σε αυτή συμπεριλαμβάνονται οι φόροι αλλά και το κόστος εγκατάστασης και αρχικής ρύθμισης. Η τιμή του xStorage Home εκκινεί από τις 7.635 στερλίνες (~€8.700). Σε πρώτη φάση προσφέρει δυνατότητα εγκατάστασης είτε της ολοκληρωμένης λύσης (με το X Storage) είτε μόνο των ηλιακών πάνελ.

 

(liberal.gr)