Με μία ομιλία κόλαφο κατά της Τουρκίας, ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπραντ Σέρμαν, παρόντος και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ζήτησε να παγώσει η πώληση οπλικών συστημάτων στην Άγκυρα.

Ο Σέρμαν, και ενώ είχε προηγηθεί η δήλωση-ευχή του Πομπέο, «μακάρι η Τουρκία να μην αποκτήσει ποτέ τους πυραύλους S-400», κάλεσε και προειδοποίησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να μην προχωρήσει στην πώληση των αεροσκαφών τύπου F-35 στην Τουρκία, καθώς η Άγκυρα δεν σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει στον αποκαλούμενο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας που διεξάγει στα ανατολικά της σύνορα, αλλά θα τα αξιοποιήσει για να επιτεθεί κατά της Ελλάδας.

«Ελπίζω να θυμηθούν τα εκατομμύρια θυμάτων Αρμενίων, Ελλήνων κ.ά. της οθωμανικής αυτοκρατορίας στις αρχές του περασμένου αιώνα» πρόσθεσε ο γερουσιαστής.

Ο γερουσιαστής Σέρμαν με την ομιλία του εξέφρασε τις διαθέσεις δεκάδων άλλων συναδέλφων του, όπως άλλωστε διεφάνη πριν από λίγα 24ωρα με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για πάγωμα οπλικών συστημάτων στην Τουρκία.

Επίσης, ο γερουσιαστής Ντάνα Ροχραμπάχερ αποκάλεσε τον πρόεδρο της Τουρκίας εχθρό και όχι φίλο των ΗΠΑ και ζήτησε από τον Μάικ Πομπέο να τον αντιμετωπίσει έτσι, στηρίζοντας τους Κούρδους!

«Χαίρομαι που πλέον έχουμε μια κυβέρνηση και έναν υπουργό όπως εσείς, που ξέρουν ότι δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε στους εχθρούς σαν να είναι φίλοι μας. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τους εχθρούς ως εχθρούς και τους φίλους ως φίλους, όχι το αντίθετο. Ήλπιζα ότι θα στηρίζαμε τους Κούρδους. Ο Ερντογάν έχει γίνει εχθρός μας. Δεν είναι φίλος μας», σημείωσε ο Ροχραμπάχερ.

Υπενθυμίζεται ότι το Κογκρέσο έχει παγώσει ατύπως την πώληση F-35 στην Τουρκία, υπό τη σκιά της απόφασης της Άγκυρας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400, το οποίο είναι ασύμβατο με την ψηφιακή «αρχιτεκτονική» του NATO. Ενώ η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ζητήσει από το Πεντάγωνο να εκπονήσει ειδική έκθεση για τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας.

Μόλις προχθές, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπερασπίσθηκε το δικαίωμα της Τουρκίας να αγοράσει ρωσικά οπλικά συστήματα, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα, «η οποία έχει S-300».

 

(«ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»)