Το υποθαλάσσιο πετρελαϊκό κοίτασμα Karabagh βρίσκεται 120 χιλιόμετρα ανατολικά του Μπακού και γειτνιάζει με το αβαθές κοίτασμα Gunashli που διαχειρίζεται η αζέρικη SOCAR, καθώς και με το πεδίο άντλησης υδρογονανθράκων Chirag Gunashli (ACG) του Αζερμπαϊτζάν που διαχειρίζεται η ΒΡ στο οποίο η Statoil Azerbaijan κατέχει μερίδιο ύψους 7,27%.
Οι δύο εταιρείες υπέγραψαν, επίσης, συμφωνία επιµερισµού της παραγωγής για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Ashrafi, Dan-Ulduzu και Aypara.
«Οι συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα αντιπροσωπεύουν ένα φυσιολογικό επόμενο βήμα στην περιοχή. Θα ενισχύσει τη θέση μας σε μια πλούσια περιοχή όπως αυτή και θα τονώσει τις αναπτυξιακές επιλογές μας. Οι άδειες που εξασφαλίσαμε γειτνιάζουν με το κοίτασμα ACG, σε μια λεκάνη υδρογονανθράκων που γνωρίζουμε άριστα. Τώρα προετοιμαζόμαστε να εργαστούμε πάνω σε αυτά τα ερευνητικά έργα σε σύμπραξη με την SOCAR," δήλωσε ο Eldar Saetre, ο πρόεδρος και CEO της Equinor.
Η Statoil Azerbaijan και η SOCAR θα σχηματίσουν κοινοπραξία 50-50 για να λειτουργήσουν το έργο.
Υπενθυμίζουμε πως ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, εγκαινίασε χθες στον τερματικό σταθμό του Σανγκασάλ, στην Κασπία, ένα τμήμα αγωγού που πρόκειται να ενωθεί με τον TANAP στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για τη δημιουργία «ενός νέου ενεργειακού χάρτη της Ευρώπης».
Ο αγωγός αυτός θεωρείται κομβικής σημασίας για τη δημιουργία ενός «διαδρόμου αερίου» που θα τροφοδοτεί την Ευρώπη από το νότο και έχει στόχο να μειώσει την εξάρτηση της ηπείρου από το ρωσικό αέριο, η οποία αυξάνεται τα τελευταία χρόνια παρά τους στόχους των Βρυξελλών.
Οι πρώτες παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να αρχίσουν το 2020.
Ο «Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου» (Southern Gas Corridor) είναι ένα συγκρότημα τριών αγωγών που θα διοχετεύουν στην Ευρώπη το αέριο, που προέρχεται από ένα θαλάσσιο κοίτασμα του Αζερμπαϊτζάν, μέσω της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Αδριατικής θάλασσας. Έχει συνολικό μήκος 3.500 χιλιομέτρων, διασχίζει επτά χώρες και εμπλέκει περισσότερες από δέκα μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις με συνολική επένδυση 40 δισ. δολαρίων.
Επιπλέον της κατασκευής τριών τμημάτων του αγωγού αερίου, ο νότιος διάδρομος απαίτησε την ανάπτυξη του αζερινού κοιτάσματος Shah Neniz 2, τη διάνοιξη πετρελαιοπηγών και την έναρξη της υπεράκτιας παραγωγής αερίου στην Κασπία θάλασσα, καθώς και την επέκταση του εργοστασίου επεξεργασίας φυσικού αερίου του τερματικού σταθμού του Σανγκασάλ.