«Οι εγκαταστάσεις, η παραγωγή και τα έσοδα του πετρελαίου της Λιβύης ανήκουν στον λιβυκό λαό», αναφέρουν οι κυβερνήσεις των τεσσάρων χωρών στην κοινή ανακοίνωσή τους. «Αυτοί οι πόροι ζωτικής σημασίας για τη Λιβύη πρέπει να παραμείνουν υπό τον αποκλειστικό έλεγχο της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου, που είναι νόμιμα αναγνωρισμένη, και υπό την επίβλεψη της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, όπως τονίζουν αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», προσθέτουν.
«Κάθε απόπειρα να παρακαμφθεί το καθεστώς των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα προκαλέσει μεγάλη ζημία στη λιβυκή οικονομία, θα επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση και θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τη σταθερότητα της χώρας», συνεχίζει η ανακοίνωση των τεσσάρων κυβερνήσεων, που δημοσιοποίησε η Ουάσινγκτον. «Η διεθνής κοινότητα θα απαιτήσει να λογοδοτήσουν όσοι υπονομεύουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Λιβύη», διαμηνύουν.
Με ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αξιώνει επίσης την «επάνοδο όλων των φυσικών πόρων, της παραγωγής τους και των εσόδων που εισφέρουν στον έλεγχο των αναγνωρισμένων λιβυκών αρχών». Προτρέπει εκ νέου σε «ενότητα των λιβυκών θεσμών», ενώ υπενθυμίζει τα «αποκλειστικά δικαιώματα της Εθνικής Επιχείρησης Πετρελαίου να εξάγει το πετρέλαιο της χώρας» στην ανακοίνωση που διένειμε ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.
Οι δυνάμεις του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, του Χαλίφα Χάφταρ, εξαπέλυσαν επίθεση για να ανακαταλάβουν την περιοχή που είναι γνωστή ως πετρελαϊκή ημισέληνος, τον πνεύμονα της οικονομίας της Λιβύης, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Τα στρατεύματά του ήδη ελέγχουν δύο πετρελαϊκούς τερματικούς σταθμούς στο Ρας Λανούφ και το ες Σίντερ. Τη Δευτέρα, ο Χάφταρ γνωστοποίησε ότι όλες οι εγκαταστάσεις υπό τον έλεγχο των δυνάμεών του θα υπαχθούν στον έλεγχο της εταιρείας πετρελαίου της παράλληλης κυβέρνησης που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.
Η ΚΕΕ από την πλευρά της ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εμποδίσει «κάθε απόπειρα παράνομης πώλησης πετρελαίου» από την παράλληλη κυβέρνηση.
«Η Γαλλία, η Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ ανησυχούν έντονα» μετά την ανακοίνωση του Χάφταρ περί της μεταβίβασης του ελέγχου των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην παράλληλη κυβέρνηση, αναφέρει η κοινή ανακοίνωσή τους. Προτρέπουν «όλες τις ένοπλες παρατάξεις να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να αποσυρθούν αμέσως και άνευ όρων από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις πριν προκαλέσουν νέες καταστροφές» σε αυτές.