«Δεν είναι εύκολο να εκτυπώνεις ένα κύτταρο και να το ενσωματώνεις μαζί με ένα άλλο βιοϋλικό, σε ένα βιοσύστημα, προσπαθώντας να δημιουργήσεις νέα όργανα, για παράδειγμα να αποκαταστήσεις ένα κατεστραμμένο τμήμα του σώματός μας... Ήμασταν σε θέση να προχωρήσουμε  -και προχώρησε βέβαια και η επιστήμη στη βιοεκτύπωση- πέρα από την τρισδιάστατη εκτύπωση λειτουργικών διαδικασιών»

Ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης εξηγεί πώς το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ έκανε το βήμα μπροστά, το βήμα προς το μέλλον, προς την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, ένα βήμα που ο ίδιος εκτιμά ότι είναι αναγκαίο και για την Ελλάδα, σε όλους τους τομείς, αν θέλει η χώρα να βγει από την κρίση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Λογοθετίδης γνωστοποιεί πως βρίσκεται στα τελευταία στάδια η σχεδιαζόμενη -με χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ- ίδρυση του Εθνικού Κέντρου Νανοτεχνολογίας, Νανοϊατρικής και Οργανικών Ηλεκτρονικών (ΕΚΝΟΗ), μέσα στο οποίο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχεδιάζει τη λειτουργία Ινστιτούτου Αγρο-νανοτεχνολογίας. Μιλά ακόμη για τη συμμετοχή του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας σε πρόγραμμα για την καλλιέργεια φαρμακευτικής κάνναβης, μέσα από τη σύνδεσή της με τη νανοϊατρική για την παραγωγή πρωτοποριακών προϊόντων βασισμένων στις αρχές αυτής, αλλά και για τη συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και Τηλεπικοινωνιών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας, της οικονομίας και της κοινωνίας.

«Δεν αναδεικνύουμε μόνο τη δική μας αριστεία, καινοτομία, τεχνολογία, αλλά φέρνουμε και την ξένη διεθνή καινοτομία -τεχνολογία, αλλά και επιχειρηματικότητα», λέει, καθώς ετοιμάζεται να υποδεχθεί περισσότερους από 1.000 επιστήμονες, ερευνητές και εκπροσώπους της βιομηχανίας, οι οποίοι έρχονται στη Θεσσαλονίκη από 65 χώρες, για να συμμετάσχουν στο πολυσυνέδριο Nanotexnology, που για 15η συνεχή χρονιά διοργανώνει το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN (Lab for Thin Films- Nanobiomaterials- Nanosystems & Nanometrology).

Ο κ. Λογοθετίδης τόνισε πως η βιομηχανική επανάσταση είναι μονόδρομος για την Ελλάδα, διότι δεν υπάρχει καμιά άλλη ελπίδα για κανένα πολιτισμένο κράτος από το να ακολουθήσει αυτό τον ρου των εξελίξεων της τεχνολογίας, της καινοτομίας και του πολιτισμού. Και η δική μας κοινωνία θα πρέπει να ακολουθήσει αυτές τις δύο ροές των εξελίξεων, που αφορούν τη 4η βιομηχανική επανάσταση και την 5η έξυπνη κοινωνία και τρέχουν αυτήν τη χρονική περίοδο!

«Τέταρτη βιομηχανική επανάσταση σημαίνει ότι έχουμε μπει πλέον σε μια διαδικασία, όπου όλη η βιομηχανία μας θα πρέπει να μεταβεί σε έναν τρόπο λειτουργίας, ο οποίος να εισάγει όλα τα εργαλεία, που αναπτύχθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια και βεβαίως συνδέονται με την τρίτη βιομηχανική επανάσταση, η οποία ήταν η επανάσταση της μικροηλεκτρονικής, της πληροφορικής, της νανοτεχνολογίας και της βιοτεχνολογίας. Αυτά τα εργαλεία, τα οποία φαίνονταν μεταξύ τους κάπως αλληλένδετα, ενώνονται τώρα και πρέπει να μπουν στην πράξη, μέσα στο εργοστάσιο και την παραγωγή. Γι' αυτό βλέπουμε ότι υπάρχει ένα άγχος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να προλάβει τις τεχνολογικές εξελίξεις και τα οφέλη από αυτές. Έτσι παίρνει μέτρα με εξεταστική ταχύτητα για να προωθήσει αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις στην Ευρώπη και δίνει κίνητρα, δίνει προτάσεις και αναδιατάσσει τα κονδύλια που διαθέτει, πιέζει τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν μέτρα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό όλης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, που αυτό θα επιφέρει τον μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ συνέχισε λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Αν θέλουμε να έχουμε ανάπτυξη και να βγούμε από την κρίση -οικονομική, πολιτική, κοινωνική ή οποιασδήποτε άλλης μορφής είναι αυτή, πρέπει να ακολουθήσουμε αυτό τον ρου των τεχνολογικών και καινοτομικών διεργασιών, διότι αν δεν τον ακολουθήσουμε η κρίση μας θα είναι ολοκληρωτική, τόσο στην παραγωγή, όσο και στη βιομηχανία, στην οικονομία και την κοινωνία. Είναι ο μόνος τρόπος και ο μόνος μοχλός για να γίνει ένα άλμα, για να πάει η χώρα μπροστά, ακόμη πιο γρήγορα. Ιδίως τώρα που πέρασε μια βαθιά κρίση η Ελλάδα και προσπαθεί να βγει από αυτήν, θα πρέπει να το κάνει γρήγορα, αλλά και οργανωμένα, πρέπει να το κάνει η κυβέρνηση, η πολιτεία, η περιφέρεια, ο δήμος, τα πανεπιστήμια, κάθε εταιρεία και φορέας και κάθε άνθρωπος. Η 4η βιομηχανική επανάσταση μας δίνει αυτή την ευκαιρία, η χώρα μας εξακολουθεί τεχνολογικά να είναι σε πολύ ικανοποιητικό σημείο και πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα δυνατά της στοιχεία και δεδομένα, ώστε να ακολουθήσει αυτόν τον ψηφιακό μετασχηματισμό προς όφελος της βιομηχανίας, της βιώσιμης οικονομίας και της προόδου της κοινωνίας.»

Ερωτώμενος για τους στόχος του προγράμματος  «Smartonics», ο κ. Λογοθετίδης είπε: « Το έργο Smartonics ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά έργα που έτρεξαν στην ΕΕ, διήρκεσε 4 χρόνια, τα αποτελέσματα ήταν πολύ πολυποίκιλα, έκανε τα υλικά, τις τεχνολογίες, τα εργαλεία, έκανε τις μηχανές και τις πιλοτικές παραγωγικές γραμμές, για την παραγωγή της νέας γενιάς φωτοβολταϊκών. Το θετικό για εμάς σαν χώρα είναι ότι εγκαταστάθηκαν εδώ στη Θεσσαλονίκη, αλλά και συμμετείχαν σε αυτό έξι ελληνικοί φορείς -τρία πανεπιστήμια και τρεις εταιρείες- και αυτοί οι φορείς καρπώθηκαν τα οφέλη από αυτό το έργο.  Οι τεχνολογίες ουσιαστικά στο σύνολό τους ήταν εκτυπώσεις δισδιάστατες μέχρι και τρισδιάστατες, επομένως το Smartonics βοήθησε και σε αυτή την κατεύθυνση για τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις. Το έργο αυτό βραβεύτηκε ως το καλύτερο έργο στην Ευρώπη τα τελευταία 5-6 χρόνια, αλλά και ταυτόχρονα επιβραβεύτηκε το Εργαστήριο, με το να συνεχίζει σήμερα με δύο νέα ευρωπαϊκά έργα, που είναι το ένα για το Factory of the Future, το Smartline, για να φτιάξει τις μηχανές και το εργοστάσιο του μέλλοντος.»

«Το Smartline είναι η συνέχεια του Smartonics, το οποίο έφερε σαν μια κύρια εφαρμογή το να κάνει πρώτα από όλα τις γραμμές παραγωγής εύκαμπτων φωτοβολταϊκών και να τα εισάγει στα αυτοκίνητα της Fiat. Η Fiat θα είναι πάλι εδώ τις επόμενες μέρες, για να παρουσιάσει στο συνέδριο τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις και πώς θα μπούνε αυτές οι τεχνολογίες και για την ενέργεια, τόσο στα συμβατικά αυτοκίνητα, όσο και στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα», πρόσθεσε ο ίδιος και κατέληξε: «Θα έχουμε επίσης και μια άλλη αυτοκινητοβιομηχανία, την Jaguar και Land Rover, που θα παρουσιάσει πώς η νανοτεχνολογία, το 3d printing και τα οργανικά ηλεκτρονικά μπαίνουν στο αυτοκίνητο και ολοκληρώνονται από κάθε άποψη, όχι μόνο ενεργειακή, αλλά και από την πλευρά των αισθητήρων και από την πλευρά του πώς γίνεται το χτίσιμο και μπορεί να δομηθεί και να φτιαχτεί το σασί του αυτοκινήτου και πολλά ή όλα τα τμήματα του αυτοκινήτου. Αυτές είναι οι προεκτάσεις του έργου Smartonics.»

Το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN (Lab for Thin Films - Nanobiomaterials- Nanosystems & Nanometrology) του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ διοργανώνει για 15η συνεχή χρονιά το «NANOTEXNOLOGY 2018», από το Σάββατο 30 Ιουνίου έως το Σάββατο 7 Ιουλίου 2018, στο ξενοδοχείο «Porto Palace Conference Center», στη Θεσσαλονίκη.  Πρόκειται για ένα πολυ-γεγονός, με διεθνείς επιστημονικές, τεχνολογικές και επιχειρηματικές εκδηλώσεις στις Νανοτεχνολογίες, τα Οργανικά Ηλεκτρονικά και τη Νανοϊατρική, το οποίο υποστηρίζεται από το Δίκτυο Έρευνας και Καινοτομίας ΝΑΝΟΝΕΤ, που αριθμεί 570 μέλη-οργανισμούς από όλο τον κόσμο, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Εταιρειών HOPE-A, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας (ΑΖΚ) και άλλους διεθνείς τεχνολογικούς φορείς και Πανεπιστήμια.
Στο πλαίσιο του «NANOTEXNOLOGY 2018», θα πραγματοποιηθούν συνέδρια, θερινά σχολεία και η Διεθνής Έκθεση «NANOTEXNOLOGY EXPO 2018», ενώ θα παρουσιαστεί ο πρώτος 3D  Bioprinter ο οποίος θα εγκατασταθεί στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.

(Πηγή:ΑΠΕ/ΜΠΕ)