Η αυξανόμενη διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Γερμανίας για τον Nord Stream 2 έχει καταστεί αναπόσπαστο στοιχείο της ευρύτερης διαμάχης που έχει ξεσπάσει, σχετικά με το έργο, στο πλαίσιο της ΕΕ και οδηγεί σε ολοένα βαθύτερες διαφορές ανάμεσα στα κράτη-μέλη-μέλη. Η διαμάχη ανέδειξε τις διαφορές που υπάρχουν στο πως προσεγγίζεται το θέμα της συνεργασίας με την Ρωσία, για το φυσικό αέριο, αλλά και τις διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά στην ανάπτυξη των στρατηγικού χαρακτήρα αγωγών μεταφοράς του ενεργειακού προϊόντος από πλευράς Ρωσίας.
Ενώ η Γερμανία, όπως και η Αυστρία, η Ολλανδία και ορισμένες άλλες χώρες περιορίζουν το ενδιαφέρον τους αποκλειστικά στο εμπορικό κομμάτι, ενώ χώρες όπως είναι η Πολωνία, τα κράτη της Βαλτικής, η Δανία και οι ΗΠΑ θεωρούν ότι το ζήτημα του αγωγού έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια που δεν αφορά μόνο στην ενέργεια. Η διαμάχη για τον Nord Stream 2 αποτελεί, επίσης, μέρος του παιχνιδιού που αφορά στη μελλοντική μορφή της αγοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη και του ρόλου που διαδραματίζουν μεμονωμένοι εξωτερικοί προμηθευτές (κυρίως η Ρωσία, αλλά και σε αυξανόμενο βαθμό, οι ΗΠΑ) και εταιρείες όπως είναι η Gazprom και οι ευρωπαίοι εταίροι της.
Η σκληρή στάση που τηρούν οι Αμερικανοί στο ζήτημα του Nord Stream 2 χρονολογείται από το 2015, όταν ανακοινώθηκε το σχέδιο, επί Προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα. Κατά τη διάρκεια των ημερών του Ντόναλντ Τραμπ ως επικεφαλής του Λευκού Οίκου, η αμερικανική θέση για το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου παραμένει αμετάβλητη. Υπάρχουν τουλάχιστον δύο εξηγήσεις που δικαιολογούν την αντίθεση των Αμερικανών. Κατά πρώτον, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι το σχέδιο διακυβεύει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και το ότι η νέα διασύνδεση φυσικού αερίου Ευρώπης-Ρωσίας παρεμποδίζει τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας του ενεργειακού προϊόντος και κατά δεύτερο, διακυβεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Γηραιάς Ηπείρου, ιδίως όμως, της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Η υπόθεση Nord Stream 2 έχει καταστεί σημαντική πρόκληση για τη συνοχή της ΕΕ και για τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Τα παιχνίδια που παίζονται για τον Nord Stream 2 αποφέρουν βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη για την Ρωσία. Το σχέδιο, όχι μόνο έχει προκαλέσει ρήγμα μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ, αλλά έχει, επίσης, αποβεί πηγή αυξημένων τριβών στις διατλαντικές σχέσεις. Οι ενέργειες της Ουάσινγκτον και του Βερολίνου, όσον αφορά στον Nord Stream 2, θα έχουν ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο για το μέλλον του.
Παρά το γεγονός ότι το Βερολίνο έχει μεταβάλει τη ρητορική του και η καγκελάριος Μέρκελ αναγνώρισε ότι το σχέδιο έχει και πολιτική διάσταση, εκτός από την εμπορική, η Γερμανία παραμένει προσηλωμένη στη στήριξή της για τον NS2, προσπαθώντας να περιορίσει τις όποιες αρνητικές συνέπειες προκύψουν σχετικά με το θέμα της διέλευσης transit από την Ουκρανία. Έτσι, το Βερολίνο δεν ασχολείται με τις στρατηγικής σημασίας ανησυχίες των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης και της Σκανδιναβίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των ΗΠΑ, που δεν σχετίζονται άμεσα με το πρόβλημα της Ουκρανίας.