Σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με την κορυφαία εταιρεία εξαγωγών φυσικού αερίου των ΗΠΑ, για την οριστικοίηση μιας συμφωνίας μαζί της, βρίσκεται η ΔΕΠΑ, αποκάλυψε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Τζώρτζης

Ο κ. Τζώρτζης, υπογράμμισε πως "συνεργαζόμαστε εδώ και πολλούς μήνες με την τη Cheniere, την κορυφαία εταιρεία εξαγωγής φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ. Αυτή η συνεργασία είναι μοναδική γιατί αφορά σε έναν "εικονικό" αγωγό μέσω Ατλαντικού. Η Cheniere θα έχει τοπικά κέντρα, οριστικοποιούμε αυτή τη σύμβαση και θα έχουμε σύντομα νέα”.

"Δουλεύουμε για ένα καινούριο συμβόλαιο, για ένα νέο προμηθευτή, Αμερικανό "παίκτη", δουλεύουμε πάρα πολλούς μήνες, τελειώσαμε, είναι ένας νέος τύπος συμβολαίου για εμάς" σημείωσε ο κ. Τζώρτζης. Υπογράμμισε δε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι, εξετάζεται από τις δύο πλευρές η σύναψη ενός μακροχρόνιου, εικοσαετούς συμβολαίου.

Σύμφωνα με τον κ. Τζώρτζη, στόχος της ΔΕΠΑ είναι η αξιοποίηση του νέου προμηθευτή και για δική της δραστηριοποίηση στο trading.

Η συμφωνία προβλέπει, εξάλλου, "ένα spot cargo υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα έρθει το 2018. Βρίσκουμε αυτή τη στιγμή το σημείο που θα το εντάξουμε στο χαρτοφυλάκιό μας”.

Εν τω μεταξύ, ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης, Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος για την Ενέργεια και το Περιβάλλον της κοινοβουλευτικής ομάδας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Γιώργος Αρβανιτίδης σχετικά με τη τρέχουσα διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΣΦΑ Α.Ε. και την τελική αποτίμηση της εταιρείας.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Κύριοι Υπουργοί,

το τελευταίο διάστημα υπάρχει καθημερινή ενημέρωση από ΜΜΕ φίλα προσκείμενα στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για την επιτυχημένη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ Α.Ε., του φορέα που διαχειρίζεται όλους του αγωγούς φυσικού αερίου της χώρας και τον σταθμό υγροποιημένου αερίου στη νήσο Ρεβυθούσα, για τον οποίο το Ελληνικό Δημόσιο διέθεσε εκατοντάδες εκατομμύρια.
 
Δυστυχώς, η ενημέρωση είναι ελλιπής αφού το Ελληνικό Κοινοβούλιο δεν έχει ακόμη στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία για να κρίνουμε εάν και κατά πόσο επιτυχής είναι η περίφημη ιδιωτικοποίηση. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι την ιδιωτικοποίηση χρηματοδοτούν ελληνικές τράπεζες, ώστε αλλοδαπές εταιρείες να αποκτούν στρατηγικής σημασίας περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου με χρήματα του ελληνικού λαού, αντί να εισάγουν κεφάλαια εξωτερικού, και δεν αποκλείεται να δουν το φως της δημοσιότητας και άλλες περίεργες πλευρές της συγκεκριμένης διαδικασίας.
 
Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :

1. Σε ποιες εταιρείες ανατέθηκε και από ποιόν (ΤΑΙΠΕΔ; ΔΕΣΦΑ; ΔΕΠΑ; ΕΛΠΕ; Υπουργείο Οικονομίας; Υπουργείο Περιβάλλοντος; Όλοι μαζί;) η αποτίμηση της ΔΕΣΦΑ Α.Ε. και έναντι ποιου τιμήματος έγιναν οι αναθέσεις αυτές; 
 
2. Ποιο είναι ακριβώς το αποτέλεσμα της αποτίμησης αυτής;
 
3. Με βάση ποια αποτίμηση "κλείδωσε" η τιμή πώλησης της ΔΕΣΦΑ Α.Ε.; 
 
4. Η εταιρεία (-ες) που ανέλαβαν την αποτίμηση, ποιες άλλες συμβάσεις έχουν συνάψει με την Ελληνική Κυβέρνηση, το ΤΑΙΠΕΔ και άλλους εποπτευόμενους φορείς ή εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα από το 2015 έως σήμερα; 

Ο ερωτών βουλευτής, Γεώργιος Αρβανιτίδης