Μ. Παναγιωτάκης: Αναγκαία Άλματα στον Εκσυγχρονισμό των Δικτύων Διανομής

Μ. Παναγιωτάκης: Αναγκαία Άλματα στον Εκσυγχρονισμό των Δικτύων Διανομής
Της Μάχης Τράτσα
Δευ, 10 Σεπτεμβρίου 2018 - 08:12

«Η ανάπτυξη των υποδομών, των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι απλά πρόκληση, αλλά αδήριτη ανάγκη», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανόλης Παναγιωτάκης από το βήμα της ημερίδα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Southeast Europe Energy Forum, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ επεσήμανε την ανάγκη εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του ελληνικού δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την μετατροπή του σε ένα ευφυές δίκτυο.  Όπως τόνισε στα έργα τηλεποπτείας και τηλεχειρισμών, ψηφιοποίησης, μετάδοσης δεδομένων, τηλεμέτρησης «υπάρχει μεγάλη υστέρηση» και για τον λόγο αυτό πρέπει να γίνουν νέες επενδύσεις στο δίκτυο,  με προτεραιότητα στη μαζική εγκατάσταση ψηφιακών, τηλεχειριζόμενων μετρητών.  

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ, η κατάσταση διαμορφώθηκε ως «αποτέλεσμα εσφαλμένων πολιτικών». Μάλιστα, αναφερόμενος εμμέσως στις  επικρίσεις που δέχθηκε ο ΔΕΔΔΕΗ λόγω των μπλακ άουτ του Αυγούστου υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη κατάσταση «αδικεί τόσο τις τεχνικές δυνατότητες της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ, όσο και το αναμφισβήτητα υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό της χώρας».  Όπως ανάφερε στην ομιλία  του ο κ. Παναγιωτάκης, την τελευταία δεκαετία έγιναν επενδύσεις 2 δισ. ευρώ σε έργα επεκτάσεων και ενισχύσεων. 

Από την πλευρά του,  ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ κ.  Θανάσης  Μισδανίτης, αναφερόμενος στην ανάγκη να ανταποκριθεί ο ΔΕΔΔΗΕ με επάρκεια στον ρόλο του, ανέλυσε τη στρατηγική της εταιρείας, η οποία βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες, «στον εκσυγχρονισμό των Δικτύων και στον ταυτόχρονο εκσυγχρονισμό της ίδιας της Εταιρίας με τον αυτοματισμό πολλών εσωτερικών λειτουργιών της, έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στις νέες τάσεις στο χώρο του ηλεκτρισμού».

Στον πυρήνα αυτού του πλάνου, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, βρίσκονται 12+1 στρατηγικά έργα, συνολικής επένδυσης 1,25 δις ευρώ, μέσα από τα οποία «στοχεύουμε στον εταιρικό μετασχηματισμό και εκσυγχρονισμό του ΔΕΔΔΗΕ, με έμφαση στην αυτοματοποίηση του δικτύου, με έργα όπως τα σύγχρονα Κέντρα Ελέγχου Δικτύων, την εγκατάσταση συστήματος γεωγραφικών πληροφοριών, την τηλεμέτρηση, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πελάτη με νέα πληροφοριακά συστήματα εξυπηρέτησης αλλά και τηλε-εξυπηρέτησης, τα Έξυπνα Νησιά καθώς και με έργα που στοχεύουν στη βελτίωση των εσωτερικών λειτουργιών της επιχείρησης όπως για παράδειγμα το Σύστημα Ενιαίας Διαχείρισης Πληροφοριών, το οποίο θα μας παρέχει τη δυνατότητα βελτιστοποίησης των εταιρικών διαδικασιών και λήψης αποφάσεων μέσω μιας ενιαίας πλατφόρμας διαχείρισης πληροφοριών».

Οι ιδιαίτερα απαιτητικές συνθήκες της αγοράς  και οι νέες προκλήσεις όπως η μεγάλη διείσδυση αποκεντρωμένης παραγωγής ΑΠΕ, οι ενεργειακές κοινότητες, η δημιουργία τοπικών αγορών, οι πλατφόρμες επικοινωνίας ενεργών καταναλωτών, η ηλεκτροκίνηση, οι συσκευές αποθήκευσης, τα έξυπνα νησιά διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο. «Αν ο ΔΕΔΔΗΕ δεν υλοποιήσει σήμερα και μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια τα απαραίτητα στρατηγικά έργα υποδομών, τότε ο νευραλγικός, για την έξοδο από την κρίση και την ανάκαμψη της οικονομίας μας, τομέας της ενέργειας, θα μείνει πίσω ανεπιστρεπτί, ή τουλάχιστον για πολλά χρόνια», σημείωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ,  ο οποίος αναφέρθηκε και στις ελλείψεις προσωπικού, ιδιαίτερα του εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού, στους περιορισμούς στο ανώτατο όριο αποδοχών, αλλά και στους ανελαστικούς σε αρκετές περιπτώσεις κανονισμούς λειτουργίας του.

Με την υλοποίηση των στρατηγικών έργων που έχουν προγραμματιστεί, ο ΔΕΔΔΗΕ θα μπορέσει, σύμφωνα με τον  κ. Μισδανίτη «να υποστηρίξει τις νέες συνθήκες της αγοράς προμήθειας ηλεκτρισμού, τη μεγάλη διείσδυση της αποκεντρωμένης παραγωγής, την προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας, τους ενεργούς καταναλωτές, που θα είναι και παραγωγοί, τους ενεργειακούς συνεταιρισμούς, την ηλεκτροκίνηση, την αποθήκευση, τα έξυπνα νησιά, κλπ.»

Πρώτη έξυπνη πόλη η Ξάνθη

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των στρατηγικών έργων αποτελεί η Ξάνθη, η οποία μεταμορφώνεται στην πρώτη «Έξυπνη» ενεργειακά πόλη και θα λειτουργήσει ως «πιλότος» νέων τεχνολογιών, καινοτόμων ιδεών και διαδικασιών υλοποίησης των στρατηγικών έργων του ΔΕΔΔΗΕ.

«Είναι η πόλη στην οποία προχωράμε και υλοποιούμε με πολύ ταχείς ρυθμούς κρίσιμα στρατηγικά μας έργα, όπως η  ψηφιακή απεικόνιση δικτύου και καταναλωτών, η οποία περιλαμβάνει τη γεωγραφική-ψηφιακή αποτύπωση του συνόλου των  χρηστών του δικτύου και την ψηφιακή απεικόνιση του δικτύου στο σύστημα Γεωγραφικών πληροφοριών (GIS) και τη διασύνδεση του δικτύου με το καλώδιο παροχής του τελικού χρήστη», ανάφερε ο επικεφαλής του ΔΕΔΔΗΕ.

Επιπλέον, το Δίκτυο Μέσης Τάσης της πόλης ανασχεδιάστηκε και υπολογίστηκαν οι βέλτιστες τομές με γνώμονα τη μείωση των απωλειών ενέργειας και εκσυγχρονίστηκε με την εγκατάσταση 24 σύγχρονων τηλεχεριζόμενων διακοπτών και 106 συσκευών με τηλεσήμανση για άμεσο εντοπισμό των σφαλμάτων ενώ ξεκινά άμεσα και η εγκατάσταση επιπλέον 80 αντίστοιχων συσκευών στο εναέριο Δίκτυο του Νομού.

Όπως υποστήριξε ο κ. Μισδανίτης, τα πρώτα αποτελέσματα καταδεικνύουν ότι ήδη έχει επιτευχθεί (με βάση δύο ξεχωριστές μετρήσεις-ΔΕΔΔΗΕ και Πανεπιστήμιο Ξάνθης) μείωση στις απώλειες ενέργειας στο Δίκτυο κατά 41% ή κατά 489 Mwh, δηλαδή εξοικονομήθηκε η ενέργεια που καταναλώνει ένας οικισμός περίπου 400 κατοίκων.

«Οι στόχοι μας με την ολοκλήρωση του έργου αυτοματοποίησης, είναι ο εντοπισμός του σημείου βλάβης σε λιγότερο από 5 λεπτά, η επανατροφοδότηση του 80% των πελατών σε λιγότερο από 12 και η επανατροφοδότηση του υπόλοιπου 20% των πελατών σε λιγότερο από 30 λεπτά», κατέληξε ο κ. Μισδανίτης, αναφέροντας ότι η Ξάνθη είναι η πόλη που με την ολοκλήρωση των έργων, θα αντικατοπτρίζει πως θα είναι τα έξυπνα δίκτυα του μέλλοντος σε όλη τη χώρα.