Ομιλία Τραμπ στον ΟΗΕ: Ο OPEC Εξαπατά τις Υπόλοιπες Χώρες του Πλανήτη

Ομιλία Τραμπ στον ΟΗΕ: Ο OPEC Εξαπατά τις Υπόλοιπες Χώρες του Πλανήτη
της Χρ. Μήτση
Τετ, 26 Σεπτεμβρίου 2018 - 09:45

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε χθες, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ότι ο OPEC εξαπατά τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη, δηλώσεις που μετέφεραν, ουσιαστικά, στην αίθουσα του ΟΗΕ το ‘πολεμικό’ κλίμα των αναρτήσεων του Ρεπουμπλικάνου στο Twitter τον τελευταίο χρόνο

«Ο OPEC και οι χώρες που συμμετέχουν σε αυτόν εξαπατούν, όπως συνηθίζουν, τον υπόλοιπο κόσμο και αυτό δε μου αρέσει. Σε κανέναν δε θα έπρεπε να αρέσει», είπε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. «Εμείς υπερασπίζουμε πολλές από αυτές τις χώρες χωρίς αντάλλαγμα και στη συνέχεια αυτές μας εκμεταλλεύονται, αυξάνοντας τις τιμές του πετρελαίου. Δεν είναι καλό».

Οι ‘βολές’ του Τραμπ ήρθαν μόλις λίγες μέρες αφού ο OPEC, η Ρωσία και αρκετοί άλλοι παραγωγοί πετρελαίου απέρριψαν την τελευταία έκκλησή του για περιορισμό των τιμών του αργού μέσω αύξησης της παραγωγής τους.

Ο OPEC και οι σύμμαχοί του -με βασικότερη τη Ρωσία- έχουν αποφασίσει να περιορίσουν την παραγωγή τους από τον Ιανουάριο του 2017, προκειμένου να τερματιστεί η πτωτική πορεία των τιμών που οδήγησε στη χρεοκοπία εκατοντάδες αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες και άσκησε έντονη οικονομική πίεση στις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες.

Ο Τραμπ κατηγορεί την πολιτική αυτή του καρτέλ και των συμμάχων του ότι οδήγησαν τα futures του πετρελαίου να διαπραγματεύονται μεταξύ περίπου $ 70 και $ 80 ανά βαρέλι, διατηρώντας τη μέση τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ ‘σκαρφαλωμένη’ κοντά στα $ 3 ένα γαλόνι.

Προκειμένου να είναι βέβαιοι ότι θα επιτύχουν τους στόχους τους, ο OPEC και οι σύμμαχοί του εφάρμοσαν αυστηρές περικοπές στην παραγωγή τους, ενώ τα προβλήματα στην παραγωγή χωρών όπως η Βενεζουέλα και η Λιβύη οδήγησαν στην απομάκρυνση από την παγκόσμια αγορά ποσοτήτων μεγαλύτερων από αυτές που ενδεχομένως είχαν αρχικά υπολογιστεί. Τον Ιούνιο, οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην πετρελαϊκή παραγωγή συμφώνησαν να αποκαταστήσουν ένα μέρος αυτής και να ορίσουν ως στόχο τη διατήρηση 1,8 εκατ. βαρελιών ημερησίως εκτός της παγκόσμιας αγοράς.

Ωστόσο, η απόφαση του Τραμπ το Μάιο να αποσυρθεί από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και να επαναφέρει τις κυρώσεις κατά του Ιράν, του τρίτου μεγαλύτερου παραγωγού του OPEC, αποτελεί, επίσης, έναν καθοριστικό παράγοντα που επηρεάζει το εξελισσόμενο ράλι των τιμών του αργού.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει ωθήσει υψηλότερα τις τιμές του πετρελαίου, λέγοντας, φέτος το καλοκαίρι, στους αγοραστές ότι πρέπει να εκμηδενίσουν τις αγορές του ιρανικού αργού πετρελαίου μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Το -μάλλον επιθετικό- τελεσίγραφο αυτό προκάλεσε βάσιμες αμφιβολίες στην αγορά σχετικά με το εάν ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία, και άλλοι παραγωγοί είναι σε θέση να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί από την προβλεπόμενη απώλεια περίπου ενός εκατομμυρίου βαρελιών ημερησίως τους επόμενους μήνες.

«Ο OPEC αποδείχτηκε στην πραγματικότητα ένας αρκετά καλός αποδέκτης των δηλώσεων Τραμπ. Επέστρεψε στην αγορά μία σημαντική ποσότητα αργού από τη στιγμή που ο Αμερικανός πρόεδρος άρχισε να τουιτάρει σχετικά και μετά τη συνάντηση του Ιουνίου», δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC η Helima Croft, παγκόσμια επικεφαλής της στρατηγικής για τα βασικά προϊόντα της RBC Capital Markets.

«Η πραγματική πρόκληση όμως για τον OPEC, αλλά και για τον πρόεδρο Τραμπ είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή αποθέματα πετρελαίου», επεσήμανε η Croft. «Η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας είναι σήμερα περίπου 320.000 βαρέλια χαμηλότερα από το μέγιστο του 2016, πριν τη συμφωνία περιορισμού της παραγωγής. Υπάρχει ένα ερωτηματικό σχετικά με το πόσο περισσότερο μπορούν πραγματικά να παράγουν στο εγγύς μέλλον».

Οι τιμές του αργού Brent αυξήθηκαν πάνω από τα $82 το βαρέλι την Τρίτη, αφότου ο OPEC και οι σύμμαχοί του δήλωσαν ότι θα τηρήσουν τους στόχους τους οποίους συμφώνησαν τον Ιούνιο.

«Θέλουμε να σταματήσουν να αυξάνουν τις τιμές», δήλωσε ο Τραμπ την Τρίτη. «Θέλουμε να αρχίσουν να μειώνουν τις τιμές. Δεν πρόκειται να ανεχτούμε για πολύ αυτές τις απαίσιες τιμές».

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Χαλίντ αλ Φαλίχ, δήλωσε, από την πλευρά του, ότι η ανάρτηση Τραμπ στο Twitter την περασμένη εβδομάδα σύμφωνα με την οποία ο OPEC πιέζει τις τιμές του πετρελαίου ολοένα και υψηλότερα «δεν είναι αληθής». Ο Σαουδάραβας αξιωματούχος υποστήριξε ότι το καρτέλ επικεντρώνεται σε «πιο σημαντικές» πτυχές της αγοράς πετρελαίου, όπως το να διασφαλίσει ότι ο παγκόσμιος εφοδιασμός με αργό είναι επαρκής.

Ο αλ Φαλίχ δήλωσε ότι ανησυχεί για την παγκόσμια οικονομία λόγω των εμπορικών διαφορών που έχει εκκινήσει η κυβέρνηση Τραμπ με αρκετές χώρες, αλλά και των πιέσεων των νομισμάτων στις αναδυόμενες αγορές. Αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ζήτηση πετρελαίου, καθιστώντας επικίνδυνη την αύξηση της προσφοράς.

«Δεν πρόκειται πλέον μόνο για την προσφορά. Νομίζω ότι η ζήτηση αναδύεται ως ο κύριος παράγοντας ανησυχίας για το 2019», υποστήριξε.