Τι Σημαίνει η Απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για τους Ελληνικούς Σωλήνες

Τι Σημαίνει η Απόφαση του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ για τους Ελληνικούς Σωλήνες
του Χάρη Φλουδόπουλου
Παρ, 28 Σεπτεμβρίου 2018 - 12:00

Η δημοσιοποίηση στην εφημερίδα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ της απόφασης του υπουργείου εμπορίου να τροποποιήσει τους δασμούς antidumping για τους σωλήνες μεγάλης διαμέτρου 16 ιντσών που εισάγονται από την Ελλάδα και τη Σωληνουργεία Κορίνθου είναι μια απόφαση θετική για την ελληνική βιομηχανία.

Συγκεκριμένα ενώ τον περασμένο Αύγουστο είχε αποφασιστεί η επιβολή δασμών ύψους 22,51% τελικά μετά από σχετική αίτηση θεραπείας που υπέβαλε η ελληνική εταιρεία, οι δασμοί μειώνονται στο 7,45%.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η πλευρά της Σωληνουργείας συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν υφίσταται καθόλου dumping τιμών και ως εκ τούτου ζητεί την πλήρη εξάλειψη των εισαγωγικών antidumping δασμών. Ωστόσο η οριστική απόφαση των αμερικανικών αρχών για το θέμα θα ληφθεί το Φεβρουάριο και εάν είναι ευνοϊκή για την ελληνική βιομηχανία θα έχει αναδρομική ισχύ, δηλαδή θα επιστραφούν τυχόν καταβληθέντες δασμοί.

Όπως θα συμβεί και με τους επιπλέον δασμούς που καταβλήθηκαν από τις 27 Αυγούστου, όταν και καθορίστηκε από το υπουργείο εμπορίου των ΗΠΑ το περιθώριο dumping στο 22,51%. Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης η ΣΩΛΚ προσέφυγε εναντίον της, επισημαίνοντας ορισμένα προφανή λάθη. Εδώ να σημειωθεί ότι η ελληνική βιομηχανία ήταν και η μόνη που υπέβαλε αίτημα διόρθωσης της απόφασης, ενώ μετά από ανάλυση των επιχειρημάτων που παρουσιάστηκαν, το αμερικανικό υπουργείο εμπορίου αποδέχθηκε ότι έχει γίνει λάθος. Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε η Σωληνουργεία, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις αμερικανικές αρχές για την υπόθεση, διαπιστώθηκε ότι έχει γίνει λάθος υπολογισμός στο κόστος των ναύλων αλλά και στα κόστη αποθήκευσης των σωλήνων, με αποτέλεσμα να διορθωθούν τα συγκεκριμένα ποσά και να μειωθούν τα ποσοστά του περιθωρίου dumping.

 

Τα αποτελέσματα

Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή ημέρα ήταν καλή για τη Viohalco όχι μόνο εξαιτίας της απόφασης των αμερικανικών αρχών, αλλά και εξαιτίας των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν από την εταιρεία και δείχνουν σταθερή αύξηση των πωλήσεων αλλά και σταθερή οργανική κερδοφορία. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η εταιρεία βρίσκεται σε πορεία ανάπτυξης που θα συνεχιστεί και στο μέλλον, διατηρώντας ηγετική θέση στις εξαγωγές και σημαντικά μερίδια αγοράς σε όλους τους επιμέρους κλάδους που δραστηριοποιείται από το αλουμίνιο και το χαλκό μέχρι το χάλυβα, αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιες πηγές.

Από τα αποτελέσματα συνεχίζει να ξεχωρίζει το success story του χάλυβα, που με τις κινήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια κατάφερε να γυρίσει σε κερδοφορία, ενώ ακόμη και ο κλάδος των καλωδίων που εμφανίζεται να υπολείπεται, στην πραγματικότητα με τις νέες συμβάσεις που ανέλαβε το τελευταίο διάστημα με αποκορύφωμα το μεγάλο έργο στην Κρήτη, εμφανίζει μπροστά του ένα εξαιρετικά θετικό story. Βεβαίως ατμομηχανή των αποτελεσμάτων συνεχίζει να είναι ο κλάδος του αλουμινίου, όπου και βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγάλη επένδυση για την αύξηση της δυναμικότητας στα Οινόφυτα.

Επίσης στα θετικά του ισολογισμού του εξαμήνου πρέπει να επισημανθεί και η μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, καθώς η θετική πορεία και η κερδοφορία δίνουν επιπλέον πλεονέκτημα στις συζητήσεις για τις αναχρηματοδοτήσεις. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι προχωρούν τα σχέδια και σταδιακά ανοίγουν πηγές χρηματοδότησης και εκτός Ελλάδος, κάτι που άλλωστε αποτελούσε και έναν από τους βασικούς λόγους για τον εταιρικό μετασχηματισμό και την αναδιοργάνωση της εταιρείας.

Όπως τονίζουν πηγές της εταιρείας, η θετική πορεία των αποτελεσμάτων έρχεται ως αποτέλεσμα των σημαντικών επενδύσεων, που έγιναν τα τελευταία χρόνια από τις εταιρείες της Viohalco. Στη βιομηχανία η απόδοση των επενδύσεων απαιτεί ένα ικανό χρονικό διάστημα και βρισκόμαστε ακριβώς σε αυτή τη φάση του κύκλου. Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε τεχνολογία και καινοτομία, η προσπάθεια αυτή δίνει τα αποτελέσματα, συνεχίζουμε να βρισκόμαστε μπροστά από τους ανταγωνιστές μας, καταλήγουν οι ίδιες πηγές της Viohalco, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα για το πρώτο μισό της χρονιάς, που ανακοινώθηκαν χθες.

 

(capital.gr)