Στα τέλη του μήνα εκτιμάται πως θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας, του οποίου η κατάρτιση αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση. Το κύριο ενδιαφέρον εστιάζεται στον τομέα του ηλεκτρισμού και ειδικότερα στο ποσοστό συμμετοχής του λιγνίτη στο μίγμα παραγωγής ηλεκτρισμού. Στο πλαίσιο του εν λόγω σχεδίου θα απαντηθεί και το ερώτημα για το μέλλον του σταθμού στο Αμύνταιο, που καλύπτει τις ανάγκες θέρμανσης τριών χιλιάδων κατοίκων στην περιοχή

Προ ολίγων ημερών ο κ. Σταθάκης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι ο σταθμός του Αμυνταίου θα συνεχίσει να λειτουργεί και πέραν του Νοεμβρίου, όταν θα έχουν εξαντληθεί οι επιτρεπόμενες ώρες λειτουργίας του. Όπως είπε ο κ. Σταθάκης βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την παράταση των ωρών λειτουργίας του σταθμού για τις οποίες προεξόφληλε ότι θα έχουν θετική κατάληξη, επομένως και οι κάτοικοι των περιοχών αυτών δεν θα μείνουν δίχως τηλεθέρμανση. 

Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. την παράταση των ωρών λειτουργίας στις 32.000 ώρες, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε και η μόνη λύση για να εγκριθεί είναι να πραγματοποθηθούν έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης του Αμύνταιου.

Εξάλλου, σύμφωνα με νέα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν στο ΔΣ της ΔΕΗ, στις αρχές του προηγούμενου μήνα, μία από τις πρώτες επιπτώσεις από το κλείσιμο του εν λόγω σταθμού ηλεκτροπαραγωγής, θα είναι η αύξηση της Οριακής Τιμής του Συστήματος (ΟΤΣ) στην αγορά χονδρικής, εκτός ασφαλώς, από την απώλεια της τηλεθέρμανσης και της απώλειας των θέσεων εργασίας στην Δυτική Μακεδονία.