Το ΤΑΙΠΕΔ Αποσαφηνίζει τις Λεπτομέρειες για το Τίμημα της Σύμβασης του Ελ. Βενιζέλος

Το ΤΑΙΠΕΔ Αποσαφηνίζει τις Λεπτομέρειες για το Τίμημα της Σύμβασης του Ελ. Βενιζέλος
energia.gr
Τετ, 24 Οκτωβρίου 2018 - 15:58

Σε εξηγήσεις για τη μεγάλη διαφορά μεταξύ του αρχικού και του αναπροσαρμοσμένου τιμήματος της 20ετους παράτασης της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», προέβησαν στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ

Η διαφορά μεταξύ αρχικού και τελικού τιμήματος έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταγγέλλουν την κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ για τους χειρισμούς τους.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 30 Σεπτεμβρίου 2017, το ΤΑΙΠΕΔ ενέκρινε προσφερόμενο τίμημα, ύψους 600 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ, με το καθαρό έσοδο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων στα 483,87 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2018 και ύστερα και από παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ (το ΤΑΙΠΕΔ δεν αποδέχεται τον όρο «παρέμβαση»), η νέα αποδεκτή προσφορά του ΔΑΑ αναπροσαρμόστηκε στα 1.382,6 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ.

Με τη νέα αποδεκτή προσφορά, το καθαρό έσοδο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έφτασε στα 1,115 δισ. ευρώ.

«Το Μάρτιο του 2016 ξεκίνησε η διαπραγμάτευση για την ανανέωση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου, στη βάση των οικονομικών μεγεθών του 2015», σχολίασαν στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ.

«Χρειάστηκε ένας χρόνος διαπραγματεύσεων, σημειώθηκε καθυστέρηση στην οριστικοποίηση των όρων, καθώς η επικύρωση της σύμβασης έγινε το Μάιο του 2017», συμπλήρωσαν, αναλύοντας τις οικονομικές συνθήκες της εξεταζόμενης περιόδου.

Στη συνέχεια, το προσφερόμενο τίμημα αναπροσαρμόστηκε, καθώς άλλαξαν προς το θετικότερο οι επιδόσεις του ΔΑΑ και γενικότερα, οι τουριστικές επιδόσεις της Ελλάδας.

«Ήταν πολύμηνη η διαπραγμάτευση για την τροποποίηση του τιμήματος. Υπήρξαν δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους μετόχους του ΔΑΑ», συμπλήρωσαν τα ίδια στελέχη.

Επιδίωξη του Ταμείου είναι η σύμβαση παραχώρησης του ΔΑΑ να εισαχθεί προς κύρωση στη Βουλή έως τα Χριστούγεννα.