Σε αυξήσεις της τάξης του 1,5 με 2% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος εκτιμάται ότι θα οδηγήσει τελικώς το πλέγμα των μέτρων που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την ένταξη της ρήτρας ρύπων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αλλά με την παράλληλη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ. Εντός των ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, τροπολογία για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή της χρέωσης  που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές ηλεκτρισμού υπέρ των ΑΠΕ

Πρόκειται για το τέταρτο μέτρο που προωθεί ο υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης προκειμένου, από τη μία πλευρά να ελαφρύνει το κοστολόγιο της ΔΕΗ και από την άλλη, να περιορίσει, στο ελάχιστο δυνατόν, ή ακόμα και να μηδενίσει αν είναι εφικτό, την επερχόμενη αύξηση στο συνολικό λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, που θα προέλθει από τη ρήτρα ρύπων CO2.

Σύμφωνα με το businessenergy.gr η ρήτρα αναμένεται να επιβληθεί στα τιμολόγια της ΔΕΗ από τις αρχές του 2019, προκειμένου να καλυφθεί το πρόσθετο κόστος που προκαλεί στην εταιρεία η εκτίναξη της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής CO2. Η εξέλιξη μπορεί να έπληξε τη ΔΕΗ, αύξησε, όμως ταυτόχρονα, τα έσοδα του πλεονασματικού, από τα τέλη του 2017, Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ, γεγονός που δίνει στον υπουργό τα  περιθώρια για τους μετέπειτα χειρισμούς του, πάντα όμως στο πλαίσιο των περιορισμών που θέτει η τελευταία συμφωνία με τους Θεσμούς, που προβλέπει ότι ο λογαριασμός των ΑΠΕ θα πρέπει να είναι όχι μόνο ισοσκελισμένος, αλλά και να διαθέτει ένα περιθώριο της τάξης των 70 εκατ. ευρώ, ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του παρελθόντος με τα υψηλά ελλείμματα.

Η ίδια συμφωνία προβλέπει ότι το όποιο υπερ-πλεόνασμα του Λογαριασμού θα διατεθεί προκειμένου να καλυφθούν τα ποσά που εισφέρει η χρέωση προμήθειας,  το ΠΧΕΦΕΛ, με στόχο την κατάργησή του.

Η τροπολογία θα δίνει το δικαίωμα ένα μέρος των εσόδων του Λογαριασμού από τις πωλήσεις δικαιωμάτων ρύπων να κατευθυνθεί και για την ελάφρυνση του ΕΤΜΕΑΡ, δεδομένου ότι η  τρέχουσα συγκυρία το επιτρέπει. Προς την κατεύθυνση αυτή εξάλλου βοηθά και η άνοδος που παρατηρείται τελευταία στη χονδρική αγορά, με την αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος, καθώς οι πόροι του Ειδικού Λογαριασμού (ΕΛΑΠΕ) καλύπτουν, στην πραγματικότητα, τη διαφορά μεταξύ της ΟΤΣ και της προκαθορισμένης τιμής με την οποία πληρώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρισμού από ΑΠΕ.

Στόχος της  εσωτερικής αναδιάρθρωσης των επιμέρους πηγών εσόδων του ΕΛΑΠΕ είναι να περιοριστεί στο ελάχιστο ή και να μηδενιστεί  η επίπτωση στους οικιακούς καταναλωτές και στις επιχειρήσεις της  Μέσης Τάσης από την ρήτρα CO2.

Η ρήτρα ρύπων, θα υπολογίζεται σε τριμηνιαία ή τετραμηνιαία βάση, σύμφωνα με τις τιμές των δικαιωμάτων CO 2 κατά το προηγούμενο τρίμηνο ή τετράμηνο. Εκτιμήσεις με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φέρουν  την τελική επιβάρυνση του λογαριασμού ρεύματος για ένα μέσο νοικοκυριό γύρω στα 5 ευρώ το τετράμηνο.

Ας σημειωθεί ότι από 1/1/2019 τίθεται σε ισχύ το μέτρο της μαζικής απόσυρσης δικαιωμάτων, που θέσπισε η ΕΕ προκειμένου να ενισχύσει το Χρηματιστήριο Ρύπων, το οποίο οδηγείτο σε κατάρρευση, με τις τιμές πριν από δύο χρόνια να έχουν πέσει κάτω από τα 3 ευρώ/τόνο CO2, λόγω της υπερπροσφοράς δικαιωμάτων. Αλλωστε, η επικείμενη εφαρμογή του μέτρου, σε συνδυασμό με το Brexit και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η αποχώρηση της Βρετανίας από το ευρωπαϊκό μηχανισμό εμπορίας ρύπων, χωρίς προηγούμενη συμφωνία με τις Βρυξέλλες, αποτελεί τις δύο βασικές αιτίες για την άνοδο των τιμών.