Γ. Μανιάτης στην ΕΡΤ: "Καμία εκ των Προτέρων Δημοσιότητα για τα Κορυφαία Εθνικά Θέματα"

Γ. Μανιάτης στην ΕΡΤ: Καμία εκ των Προτέρων Δημοσιότητα για τα Κορυφαία Εθνικά Θέματα
energia.gr
Πεμ, 25 Οκτωβρίου 2018 - 18:22

Συνέντευξη στην τηλεόραση της ΕΡΤ και στην εκπομπή "Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ", παρεχώρησε ο κ. Γ. Μανιάτης. Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ αναφέρθηκε στο καυτό θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων και του καθορισμού της ελληνικής ΑΟΖ, ενώ σχολίασε με καυστικό τρόπο, τα τεκταινόμενα στην ελληνική εξωτερική πολιτική. Για τα χωρικά ύδατα, ο κ. Μανιάτης σχολίασε

Ο Ανδρέας Παπανδρέου στη Βουλή το 1988 είχε τοποθετηθεί για ανάλογη πρόταση Κ. Μητσοτάκη για μερική επέκταση υφαλοκρηπίδας και είχε πει: «Αν αποδεχθώ την πρότασή σας, να διαλέγουμε σημεία επέκτασης που δεν θίγουν την Τουρκία, όπως π.χ. ο Αμβρακικός Κόλπος, τότε χαρίζουμε όλα τα υπόλοιπα στην Τουρκία». Ο βουλευτής θεωρεί ως εξαιρετικά λαθεμένο το χειρισμό και τη μεθόδευση της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων και αποφαίνεται πως η Τουρκία αντιλαμβάνεται τη νέα θέση Τσίπρα ως νομοσχέδιο, αντί για Προεδρικό Διάταγμα και ως καθαρή υπαναχώρηση της Ελλάδας, όπως φανερώνουν και τα πρωτοσέλιδα σε όλες τις τουρκικές εφημερίδες.

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κρίνει, επίσης, ως απελπιστικά καθυστερημένη τη σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών από τον κ. Τσίπρα. Πρώτα συνεννοούνται οι πολιτικοί αρχηγοί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και δεν δίνεται καμία δημοσιότητα για τα κορυφαία εθνικά θέματα και ύστερα ανακοινώνονται, δημόσια, οι αποφάσεις, τονίζει ο κ. Μανιάτης. 

Ο ίδιος θεωρεί ως εξαιρετικά εμπεριστατωμένο, με επιστημονικά κ πολιτικά επιχειρήματα, το άρθρο του Β. Βενιζέλου στα ΝΕΑ, πριν από λίγες ημέρες και θεωρεί ισορροπημένη τη συμφωνία του 2009 για την ΑΟΖ με την Αλβανία. "Η Ελλάδα διατηρεί διαρκές και αναλλοίωτο το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, ή να ανακηρύξει την ΑΟΖ όποτε το κρίνει εθνικά επωφελές και σκόπιμο, ανεξάρτητα από τις διάφορες απειλές και προκλήσεις της Τουρκίας", επισήμανε ο πρώην υπουργός.

Αναφερόμενος στους Παναγιώτη Καμμένο, Αλέξη Τσίπρα και Γιώργο Κοτζιά, ο κ. Μανιάτης είπε πως ο κορυφαίος υπουργός Π. Καμμένος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα και τους 50 υπουργούς του, ότι λαδώνονται με 50 εκατ. ευρώ από τον Σόρος. "Ο πρωθυπουργός έμεινε, κάτι που αποδεικνύει είτε ότι είναι τραγικά ανίκανος, είτε ότι εκβιάζεται από τον Καμμένο και μάλιστα, μέσα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Η δικαιοσύνη ελπίζω ότι άκουσε τις καταγγελίες Κοτζιά από την Κρήτη και ότι θα πράξει τα δέοντα", τόνισε ο βουλευτής. 

Για την υπόθεση Παπαντωνίου, ο κ. Μανιάτης υποστήριξε πως θα πρέπει να ριφθεί άπλετο φως από τη δικαιοσύνη και υπενθύμισε πως το 2007 διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ και ότι η έρευνα σε βάρος του ξεκίνησε το 2011. "Η λάσπη δεν ακουμπά τα εκατοντάδες χιλιάδες μέλη μας και μια παράταξη που έβγαλε Πεπονή, Γεννηματά, Αλευρά, Μώραλη κ.ά. Είμαστε η παράταξη που δημιούργησε κορυφαίους θεσμούς διαφάνειας, όπως ο Οικονομικός Εισαγγελέας, ο Εισαγγελέας Διαφθοράς, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, η άρση του Τραπεζικού Απορρήτου, η Διαύγεια, που όλα αυτά τα καταψήφιζε πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ¨, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης.


Τέλος, αναφέρθηκε στο ζήτημα της ΑΟΖ και στην εξωτερική πολιτική της χώρας, λέγοντας πως το 2011-2014 ασκήθηκε πραγματικά πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με τις τριμερείς συνεργασίες με Κύπρο - Ισραήλ και Κύπρο - Αίγυπτο. "Από τα ελάχιστα που δεν έχει καταστρέψει ο Αλέξης Τσίπρας", όπως ανέφερε.

Ο κ. Μανιάτης υποστήριξε πως παραμένουν ανοιχτά πολλά εθνικά μέτωπα, όπως το Μακεδονικό, η ΑΟΖ με Αλβανία, οι έρευνες στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ και  οι έρευνες νότια της Κρήτης και αναρωτήθηκε γιατί να επιλέξει, ειδικά τώρα, η κυβέρνηση να ανοίξει κι άλλο μέτωπο.