Εκτός των μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων κινδυνεύουν να ευρεθούν οι μετοχές των μεγάλων συστημικών τραπεζών μετά την αφαίρεση τριών μετοχών πλην της Alpha Bank, από το Standard Greece του MSCI.

Η ανακοίνωσις την περασμένη Τετάρτη (14/11) πυροδότησε ένα νέο κύμα ισχυρών κλυδωνισμών στον κλάδο, ο οποίος είναι ήδη λαβωμένος και αδύναμος, ενώ προκάλεσε και ισχυρές απώλειες στις τραπεζικές μετοχές.

Η αγορά αιφνιδιάστηκε από την αφαίρεση της Eurobank και της Εθνικής, καθώς ανέμενε μόνο την Πειραιώς με αποτέλεσμα να αντιδράσει βιαίως έναντι των μετοχών των δύο τραπεζών οι οποίες ολοκλήρωσαν την χθεσινή συνεδρίαση με μεγάλες απώλειες. Και οι τέσσερις τραπεζικοί τίτλοι έχασαν 385 εκατ. ευρώ σε όρους κεφαλαιοποιήσεως μετά τις ανακοινώσεις για τον MSCI.

Σε συνδυασμό με την αρνητική υποδοχή του σχεδίου της Ττε για την μείωση των «κόκκινων» δανείων, για το οποίο εγείρονται πολλές ενστάσεις, προβάλλει μία θολή εικόνα με αρκετούς παράγοντες της αγοράς να εκφράζουν φόβους για νέες τραπεζικές εκροές. Το σχέδιο της ΤτΕ χαρακτηρίζεται ανορθόδοξο που χρήζει της εγκρίσεως των ευρωπαϊκών αρχών ενώ δημιουργεί κεφαλαιακό έλλειμμα στις τράπεζες που θα πρέπει να καλυφθεί μέσω αυξήσεως κεφαλαίων. Και σε αυτήν την περίπτωση καταγράφεται το πρώτο σοβαρό εμπόδιο που έχει να κάνει με την αλλαγή της δομής του σχήματος του αναβαλλομένου φόρου των τραπεζών.