Μπορίσοφ: Στρατηγικής Σημασίας για την Ασφάλεια του Ενεργειακού Εφοδιασμού η Συμμετοχή της Βουλγαρίας στο έργο LNG στην Αλεξανδρούπολη

Μπορίσοφ: Στρατηγικής Σημασίας για την Ασφάλεια του Ενεργειακού Εφοδιασμού η Συμμετοχή της Βουλγαρίας στο έργο LNG στην Αλεξανδρούπολη
energia.gr
Παρ, 16 Νοεμβρίου 2018 - 17:49

Οι δυνατότητες για την ενεργειακή διασύνδεση Βουλγαρίας- Ελλάας και την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη συζητήθηκαν στη διάρκεια συνάντησης που είχε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, με τους εκπροσώπους των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του φυσικού αερίου στην Ελλάδα

O πρωθυπουργός της Βουλγαρίας συμμετείχε την Τρίτη, στη Σύνοδο Κορυφής για την ευρωπαϊκή προοπτική, συνδεσιμότητα, βιομηχανική ανάπτυξη και συνεργασία με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη.

«Η συμμετοχή της Βουλγαρίας στο σχέδιο για την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη είναι στρατηγικής σημασίας για τη διαφοροποίηση και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού», δήλωσε ο κ. Μπορίσοφ και τόνισε ότι το έργο αυτό θα αυξήσει την προμήθεια φυσικού αερίου στην περιοχή, από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και άλλες μεγάλες παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, καθώς θα διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας αερίου». Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η κατασκευή του νέου τερματικού σταθμού LNG έχει χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως έργο κοινού ενδιαφέροντος.

Στη συνάντηση έλαβε, επίσης, μέρος ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Bulgartransgaz EAD, Vladimir Malinov, ο οποίος εξέφρασε την ετοιμότητα της εταιρείας του να συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ συζήτησε για το θέμα των μεταφορών μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας με τον Χρήστο Σπίρτζη, Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Στο επίκεντρο των συνομιλιών των δύο ανδρών βρέθηκε η ανάπτυξη της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης-Καβάλας- Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς-Βάρνα-Ρούσε, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική υπηρεσία πληροφοριών στην Σόφια.

«Η Βουλγαρία και η Ελλάδα είχαν πάντα άριστες σχέσεις όλα αυτά τα χρόνια, με τις χώρες μας έχουν συνεργαστεί ενεργά στον τομέα των μεταφορών και στο νέο έργο που ετοιμάζουμε», είπε ο κ. Μπορίσοφ στον Έλληνα υπουργό. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας τόνισε ότι η ανάγκη οι δύο χώρες να εργαστούν σκληρά για την κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης και τόνισε ότι η υλοποίησή της θα συμβάλει περαιτέρω στην οικονομική ανάκαμψη της περιοχής. Το έργο αποσκοπεί στην ανάπτυξη ενός βιώσιμου σιδηροδρομικού άξονα, διπλής κατεύθυνσης στον οποίο θα κινούνται ηλεκτροκίνητοι συρμοί. Η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου για τη δημιουργία του εμπορευματικού διαδρόμου που θα συνδέει το Αιγαίο και την Μαύρη Θάλασσα.