Παρά τις Πιέσεις ο ΑΔΜΗΕ Προχωρά Μονομερώς στην Υλοποίηση της Διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής

Παρά τις Πιέσεις ο ΑΔΜΗΕ Προχωρά Μονομερώς στην Υλοποίηση της Διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής
energia.gr
Παρ, 16 Νοεμβρίου 2018 - 19:29

Στην κατάθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα προχώρησε, ως γνωστόν, την Πέμπτη, η Aριάδνη Interconnection, θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ, με το διεθνή διαγωνισμός να αναμένεται να προκηρυχθεί στο α΄ τρίμηνο του 2019. Τούτο σημαίνει πρακτικά, πως ο ΑΔΜΗΕ εξακολουθεί να προβαίνει σε μονομερείς ενέργειες, την ώρα που αναμένεται η τελική παρέμβαση του Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, Επιτρόπου Ενέργειας της Ε.Ε., προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η εταιρεία επισήμανε ότι με την κατάθεση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, «ολοκληρώνεται ένα σημαντικό προπαρασκευαστικό βήμα για το έργο», ενώ σε τελικό στάδιο βρίσκεται και η μελέτη Κόστους-Οφέλους, όπως και η μελέτη για τη λειτουργία του Ηλεκτρικού Συστήματος της Κρήτης, μετά την ολοκλήρωση και των δυο διασυνδέσεών του, με την Πελοπόννησο και την Αττική. Η Aριάδνη Interconnection τόνισε, μάλιστα πως «είναι προσηλωμένη στον στόχο για περάτωση του έργου το 2022, όπως έχει δεσμευθεί απέναντι στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, την οποία ενημερώνει τακτικά για την πρόοδο των εργασιών», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει ως μονομερή ενέργεια τις αποφάσεις για την απευθείας ανάθεση του έργου στον ΑΔΜΗΕ και ορισμού του Aριάδνη Interconnection ως φορέα για την υλοποίησή του. Ο ΑΔΜΗΕ, όμως, μοιάζει να αγνοεί τις ενστάσεις της Κομισιόν και εξακολουθεί να υλοποιεί τις διαδικασίες για τη διασύνδεση, επικαλούμενος τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΡΑΕ που προβλέπουν την παράδοση του έργου το 2022.

Τα πράγματα για τον ΑΔΜΗΕ επιδεινώνει η θέση της κυπριακής πλευράς και του Euroasia, τον οποίο οι Βρυξέλλες θεωρούν ως το μοναδικό φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης της Κρήτης, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου διακρατικών διασυνδέσεων ανάμεσα σε Κρήτη - Κύπρο – Ισραήλ.

Την προηγούμενη Δευτέρα μετέβη στις Βρυξέλες αντιπροσωπεία του Euroasia με επικεφαλής τον πρόεδρο στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας και πρώην υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη, για συνομιλίες με τον κ. Κανιέτε, από τον οποίο ζήτησε να παρέμβει προς την ελληνική πλευρά, ώστε να εκτελεστεί το έργο σύμφωνα με το σχέδιο, αλλά και να την υποχρεώσει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε επίπεδο Επιτροπής.