Η Επέκταση της Ρεβυθούσας Αναβαθμίζει το Ρόλο της Χώρας στο Ενεργειακό Τοπίο της ΝΑ Ευρώπης

Η Επέκταση της Ρεβυθούσας Αναβαθμίζει το Ρόλο της Χώρας στο Ενεργειακό Τοπίο της ΝΑ Ευρώπης
energia.gr
Δευ, 19 Νοεμβρίου 2018 - 12:52

Στην παραγωγή 7 δισ. κυβικών μέτρων αερίου σε ετήσια βάση ανέρχεται, πλέον, η χωρητικότητα του σταθμού επεξεργασίας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του ΔΕΣΦΑ, στη Ρεβυθούσα, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής της τρίτης δεξαμενής και των έργων αναβάθμισης των λιμενικών εγκαταστάσεων και του σταθμού αεριοποίησης, που θα εγκαινιαστούν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου

Σύμφωνα με τις μελέτες που έχει εκπονήσει ο ΔΕΣΦΑ, στον οποίο ανήκει ο έλεγχος του σταθμού, η χωρητικότητα, μετά την αναβάθμισή του, θα αυξηθεί στα 7 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως.

Από αυτό τον όγκο, τα 5 δισ. αναμένεται να εξαχθούν στις χώρες των Βαλκανίων, μέσω αξιοποίησης της υπάρχουσας διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας, που δίνει τη δυνατότητα αντίστροφης ροής. Σημειωτέον τα 5 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου αντιστοιχούν στο ένα τρίτο της συνολικής κατανάλωσης των χωρών της περιοχής.

Υπό αυτό το πρίσμα, η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας συμβάλλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, σε συνδυασμό και με τα άλλα έργα που κατασκευάζονται, ή βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας, όπως είναι οι αγωγοί ΤΑΡ και IGB, αλλά και ο πλωτός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη (FSRU) στον οποίο αναμένεται να συμμετάσχει και η βουλγαρική BEH. 

Οι εξαγωγικές προοπτικές αυξάνονται στο βαθμό που αναβαθμίζονται τα δίκτυα στην περιοχή και προχωρά η δημιουργία του λεγόμενου «κάθετου διαδρόμου» φυσικού αερίου. Σχετικές διαβουλεύσεις είχε πρόσφατα στο Βελιγράδι ο κ. Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με επίκεντρο την κατασκευή του Διασυνδετήριου Αγωγού Βουλγαρίας - Σερβίας και την επέκτασή του προς την Ουγγαρία. Η Ρεβυθούσα διαθέτει, ήδη, δύο δεξαμενές LNG, συνολικής χωρητικότητας 130.000 κυβικών μέτρων και σύστημα αεριοποίησης που διοχετεύει το καύσιμο, μέσω υποθαλάσσιου αγωγού, στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου. 

Την Πέμπτη θα εγκαινιαστεί η τρίτη δεξαμενή, με χωρητικότητα 95.000 κυβικών μέτρων, αλλά και η αναβάθμιση του συστήματος αεριοποίησης, η δυναμικότητα του οποίου αυξάνεται σε 1.400 κυβικά ανά ώρα, από 1.000 κυβικά που είναι σήμερα. Στην Ρεβυθούσα βελτιώθηκαν, ακόμη, οι λιμενικές εγκαταστάσεις, γεγονός που εντείνει τον ανταγωνισμό, αφού στο σταθμό επεξεργασίας θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση περισσότεροι προμηθευτές και με μεγαλύτερα πλοία.