που θα θεωρούσαν την πρωτοβουλία ως απόπειρα για τη δημιουργία μονοπωλίου. Από τα τέλη του 2016, ο ΟPEC και η Ρωσία συντονίζουν τη δράση τους, άλλοτε για να υποστηρίξουν τις τιμές του αργού και άλλοτε για να αποτρέψουν μία εκρηκτική άνοδό τους, με απώτερο σκοπό να διατηρούν συνθήκες ισορροπίας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου. Η τελευταία συμφωνία για μείωση της παραγωγής δεν έχει ακόμη κάμψει τις ανησυχίες των επενδυτών, με αποτέλεσμα οι τιμές να διολισθήσουν σε νέα χαμηλά 18μήνου.
Αρχικά, το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας υπαινίχτηκε ότι η συνεργασία αυτή θα πρέπει να προσλάβει πιο συγκεκριμένη θεσμική μορφή και επίσημο χαρακτήρα, ώστε να επεκταθεί και να συνεχιστεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Ωστόσο ο Νόβακ τόνισε ότι η ιδέα εγκαταλείφθηκε.
«Υπάρχει συναίνεση ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένας τέτοιος οργανισμός. Αυτό θα απαιτούσε πρόσθετη γραφειοκρατική δομή και χρηματοδότηση, ενώ θα πυροδοτούσε αντιδράσεις από τις ΗΠΑ», επισήμανε. «Πιστεύω ότι οι άλλες χώρες, που δεν ανήκουν στον ΟPEC δεν θα συμφωνούσαν, καθώς δεν θα ήθελαν να πληγούν από τυχόν αμερικανικές κυρώσεις» πρόσθεσε.