Μετά τις έντονες διακυμάνσεις στην τιμή του πετρελαίου την χρονιά που φεύγει, το να υποστηρίζει κανείς μία μετοχή από την βιομηχανία υδρογονανθρακων δεν μοιάζει ελκυστική επιλογή. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι εταιρείες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων το ίδιο. Με αυτό το σχόλιο ξεκινά η αρθρογράφος των Sunday Times την αναφορά της στην εταιρεία Energean, η οποία συμπεριλαμβάνεται στις 10 κορυφαίες επιλογές για το 2019.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι η δημόσια εγγραφή της Energean στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου τον Μάρτιο αποτέλεσε την μεγαλύτερη εισαγωγή από εταιρεία στον συγκεκριμένο κλάδο, ενώ τονίζεται ότι έκτοτε η μετοχή έχει κερδίσει σχεδόν δύο λίρες, με τους αναλυτές να πιστεύουν ότι υπάρχουν περαιτέρω προοπτικές με επίκεντρο τη δραστηριοποίηση της πετρελαϊκής στην ταχέως αναπτυσσόμενη ισραηλινή αγορά.

Οι Sunday Times κάνουν ειδική μνεία στο αναπτυξιακό πλάνο της Energean και στην προοπτική να ξεκινήσει η παραγωγή φυσικού αερίου από το κοίτασμα Καρίς στο Ισραήλ από το 2021. Επίσης αναφέρεται ότι έχουν ήδη υπογραφεί συμφωνίες που διασφαλίζουν μελλοντικά έσοδα 12 δισεκ. δολαρίων για την εταιρεία. Παράλληλα αναφορά γίνεται και στη γεώτρηση στο Βόρειο Καρίς που έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο και μπορεί να οδηγήσει σε νέα ανακάλυψη, ενώ επισημαίνεται ότι η Energean έχει δρομολογήσει την αύξηση της παραγωγής στον Πρίνο με την σχετική ενημέρωση να αναμένεται τον επόμενο μήνα.

Το σχόλιο των Sunday Times κλείνει με την επισήμανση ότι "πάντα υπάρχει ρίσκο στα projects πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά το γεγονός ότι το management και το διοικητικό συμβούλιο έχει τοποθετηθεί στη μετοχή, κατέχοντας το 27% του μετοχικού κεφαλαίου, είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι".

 

(capital.gr)